Stimaţi invitaţi,
Stimaţi camarazi,
Vă rog să-mi permiteţi să prezint Darea de seamă privind activitatea Asociaţiei noastre în perioada noiembrie 2013 – octombrie 2014, în cel de-al 23-lea an de existenţă a sa. În cele peste două decenii de existenţă, Asociaţia a parcurs un drum ascendent, a fost recunoscută de către Guvernul României ca organizaţie de utilitate publică, activitatea sa fiind apreciată de către structurile M.A.I., de asociaţiile din Sistemul de Apărare, Ordine Publică şi Siguranţă Naţională, societatea civilă şi celelalte instituţii culturale şi spirituale.
An de an, rolul şi menirea Asociaţiei noastre s-au confirmat prin acţiunile desfăşurate pentru apărarea drepturilor legitime ale militarilor şi poliţiştilor pensionari, precum şi ale urmaşilor acestora.
I. Măsurile întreprinse pentru îndeplinirea hotărârilor adoptate de către Conferinţa Naţională extraordinară din 7 noiembrie 2013.
Principalele probleme care au rezultat din lucrările Conferinţei extraordinare au fost raportate în mod operativ conducerii Ministerului Afacerilor Interne şi au făcut obiectul informării selective, potrivit competenţelor lor, a Direcţiilor Centrale ale M.A.I. şi Inspectoratelor Generale.
În conformitate cu Programul de măsuri adoptat la Conferinţă, Consiliul Executiv a luat măsurile necesare pentru aprobarea de către judecătoria sectorului 5 a modificărilor la Statutul Asociaţiei, elaborarea şi aprobarea Normelor tehnice privind modul de constituire şi utilizare a fondurilor şi de ţinere a evidenţei contabile materiale şi financiare, tipărirea şi trimiterea la filiale a celor două documente, operaţionalizarea sitului Asociaţiei şi realizarea adreselor de poştă electronică pentru toate filialele, elaborarea şi supunerea atenţiei conducerii M.A.I. a unei Note de fundamentare pentru introducerea în viitorul proiect de lege/OUG privind organizarea şi funcţionarea ministerului a unei referiri la Asociaţie, renegocierea şi semnarea Protocoalelor de colaborare cu IGPR şi IGPJ, precum şi a unui document similar cu Asociaţia Naţională „Cultul Eroilor Regina Maria”
II. Activitatea organizatorică
În această perioadă s-a acordat o atenţie deosebită activităţii organizatorice, eficientizării activităţii organelor de conducere, pregătirii mai temeinice a şedinţelor Consiliului Executiv şi ale Comitetelor de conducere ale filialelor, precum şi ale Birourilor executive.
Conform prevederilor Statutului Asociaţiei, în lunile aprilie – iunie 2014, au fost organizate şi s-au desfăşurat Conferinţele anuale ale filialelor teritoriale şi adunările generale ale sucursalelor, care au constituit bune prilejuri de analiză exigentă a activităţii organelor de conducere, a modului cum se îndeplinesc măsurile adoptate de Conferinţa Naţională şi propriile hotărâri. Subliniem pregătirea în mai bune condiţii a Conferinţelor anuale de la filialele Bucureşti, Cluj, Hunedoara, Timiş, Galaţi, Harghita, Covasna, Bistriţa-Năsăud, Mureş, Vaslui, Constanţa, Dâmboviţa şi altele.
Membrii Consiliului Executiv au participat, pe cheltuiala Consiliului Executiv sau a lor personală, la 17 conferinţe ale filialelor judeţene, cheltuielile fiind acoperite din fondurile Asociaţiei sau personale, în condiţiile în care OMAI 615/1996 nu mai este aplicabil din anul 2013. Astfel primul vice-preşedinte al Consiliului Executiv, domnul general bg. (r.) Bulai Jorj a participat la conferinţele filialelor Bucureşti, Bacău, Botoşani, Neamţ, Constanţa, Iaşi şi Suceava; domnul general mr. (r.) Neguţ Ioan la Dâmboviţa şi Prahova; domnul colonel (r.) Crăciun Ioan la Mureş; domnul colonel (r.) Derscanu Dumitru la Braşov şi Giurgiu, împreună cu domnul general bg. (r.) Raţă Viorel, membru al Colegiului Central, iar domnul colonel (r.) Chirică Dragoş la Arad, Caraş-Severin, Cluj, Timiş, Hunedoara şi Vâlcea, prezenţa lor contribuind la mai buna pregătire şi desfăşurare a acestora.
Din analiza modului în care s-au desfăşurat conferinţele filialelor, a rezultat necesitatea asigurării participării unui număr mai mare de membri, pregătirea mai bună a activităţilor desfăşurate şi a măsurilor ce se impun a fi adoptate, precum şi informarea operativă a Consiliului Executiv în legătură cu modul de desfăşurare a acestora.
Un caz mai aparte este cel de la filiala Harghita – sucursala Topliţa, unde preşedintele acesteia, colonel (r.) Simon Valentin a înfiinţat Asociaţia pensionarilor militari din Topliţa şi a înscris-o în Registrul asociaţiilor şi fundaţiilor, dobândind pesonalitate juridică. În această asociaţie s-au înscris majoritatea membrilor sucursalei Topliţa, fiind atraşi de promisiunea făcută de fostul preşedinte de a li se asigura un loc de veci în cimitirul privat, al cărui administrator este. Faţă de această situaţie, Conferinţa anuală a filialei din luna mai 2014, a hotărât desfiinţarea sucursalei şi excluderea membrilor care s-au înscris în această asociaţie. În această situaţie recomandăm Comitetului de conducere al filialei să analizeze posibilitatea reînfiinţării sucursalei cu membrii rămaşi ai Asociaţiei noastre şi cu noi membri.
La unele conferinţe judeţene au participat, ca invitaţi, membri ai Guvernului, parlamentari, prefecţi, subprefecţi, preşedinţi ai Consiliilor judeţene, primari, reprezentanţi ai filialelor asociaţiilor similare, şefi ai Inspectoratelor Judeţene care au exprimat aprecieri pozitive privind activitatea şi conlucrarea cu organele administraţiei locale, confirmându-se recunoaşterea Asociaţiei noastre ca organizaţie de utilitate publică şi de binefacere.
În cadrul conferinţelor au fost aleşi noi membri în Comitetele de conducere şi Birourile executive, în locurile rămase vacante din diferite motive. Astfel, la filiala Bucureşti a fost ales preşedinte ale filialei şi, în consecinţă şi vicepreşedinte al Consiliului Executiv al Asociaţiei Naţionale, domnul colonel (r.) Iancu Ioan în locul domnului colonel (r.) Ciumaşu Neculai care a solicitat desărcinarea din funcţie din motive de sănătate, iar la filiala Giurgiu a fost ales preşedinte domnul colonel (r.) Soare Petre în locul domnului colonel (r.) Ion Gheorghe din aceleaşi motive, noii aleşi devenind membri de drept ai Colegiului Central.
Deşi în această perioadă Consiliul Executiv şi-a planificat în tematica şedinţelor lunare să asculte, periodic, şi informări prezentate de preşedinţii unor filiale teritoriale, filiale care întâmpină unele greutăţi în desfăşurarea activităţilor, cum ar fi filiala Tulcea – preşedinte colonel (r.) Militaru Voicu, Teleorman – preşedinte colonel (r.) Stanciu Ioan, Călăraşi – preşedinte colonel (r.) Mihai Paul şi altele, din diferite motive mai mult sau mai puţin întemeiate, aceştia nu s-au putut prezenta în faţa Consiliului Executiv, acţiune care nu trebuie abandonată în activitatea de viitor.
III. Situaţia membrilor Asociaţiei
Ca urmare a activităţilor desfăşurate de către Comitetele de conducere şi Birourile executive ale filialelor, în anul 2013 s-au înscris în Asociaţie un număr de 550 noi membri, din care 96 au fost reprimiţi.
Comparativ cu anul 2012, cu rezultate mai bune se prezintă filialele Buzău, Caraş-Severin, Constanţa, Mureş, Sălaj şi Timiş, în celelalte filiale numărul celor înscrişi fiind mai mic faţă de anul 2012.
Cu toate eforturile depuse se constată că doar în 11 filiale a crescut numărul de membri (Argeş, Caraş-Severin, Gorj, Harghita, Ialomiţa, Olt, Sălaj, Teleorman, Timiş, Vrancea şi Bucureşti), în celelalte numărul acestora a scăzut în total cu 932. Printre activităţile iniţiate de către Consiliul Executiv în vederea creşterii numărului celor înscrişi, se evidenţiază Schimbul de experienţă privind atragerea de noi membri în Asociaţie şi Apelul adresat militarilor şi poliţiştilor pensionari de a veni alături de noi, apel înaintat celor 4 Inspectorate Generale de armă (Poliţie, Jandarmerie, Poliţia de Frontieră şi I.G.S.U.) şi Direcţiei Generale a Municipiului Bucureşti şi publicat în Revistele de armă.
De asemenea, în noul Statut al Asociaţiei, discutat, adoptat şi votat în Conferinţa extraordinară de anul trecut, la art. 38 se prevede că pot fi membri ai Asociaţiei şi membrii de familie ai rezerviştilor care beneficiază de pensie de urmaş, al căror număr, la data de 01.01.2014, era de 14.735, ceea ce reprezintă un potenţial important pentru creşterea Asociaţiei.
Din centralizarea datelor comunicate de către filiale, a rezultat că la 01.01.2014 Asociaţia avea 20.568 membri, cu 816 mai puţin faţă de 01.01.2013, scădere care se menţine în ultimii ani cu toate eforturile depuse pe linia menţinerii membrilor în Asociaţie şi a primirii (reprimirii) acestora.
Deşi numărul militarilor şi poliţiştilor pensionari, aflaţi în plată la Casa de Pensii Sectorială a M.A.I., la 1 ianuarie 2014, era de 51.310, procentul celor existenţi în evidenţa noastră ca membri ai Asociaţiei este de 40,08% faţă de 41,04% anterior.
În 17 filiale procentul acestora este de 50-70% (Arad, Botoşani, Braşov, Buzău, Cluj, Covasna, Dâmboviţa, Galaţi, Harghita, Mureş, Neamţ, Prahova, Sălaj, Sibiu, Suceava, Vâlcea şi Vrancea), iar în 24 filiale acesta este sub 50%. Menţionăm că aceste procente s-au calculat pe baza datelor statistice obţinute de la Casa Sectorială de Pensii a M.A.I.
La 01.01.2014 Asociaţia avea 144 sucursale, faţă de 147 anterior, cu un efectiv de 8.259 membri în 32 de filiale. Un număr de 9 filiale nu au până acum constituite sucursale (Brăila, Covasna, Gorj, Giurgiu, Mehedinţi, Sălaj, Tulcea, Vrancea şi Bucureşti).
Apreciem că, şi pentru aceste filiale, constituirea de sucursale trebuie să rămână un obiectiv important al activităţii lor, mai ales în condiţiile în care, potrivit modificărilor aduse art. 6 al Statutului, este necesar un număr mai mic de membri pentru constituirea acestora, respectiv 10.
IV. Avansarea în grad şi decorarea membrilor Asociaţiei
Informăm Colegiul Central că din partea Consiliului Executiv, a Birourilor executive ale filialelor a existat o preocupare şi pe linia recompensării unor membri ai Asociaţiei din punct de vedere moral, respectiv de a-i propune pentru înaintarea în gradul următor cu prilejul Zilei armelor, Zilei Rezervistului Militar, Zilei Naţionale a României şi cu alte ocazii.
Menţionăm că încă din anul 2010 Consiliul Executiv a prezentat conducerii M.A.I. propuneri de completare sau modificare a unor prevederi din Legea nr. 80/1995 privind Statutul cadrelor militare şi a Ordinului M.A.I. nr. 665/2008, cu privire la acordarea gradelor şi înaintarea în gradul următor a cadrelor militare în rezervă şi în retragere. În principal, aceste propuneri se referă la eliminarea „concentrării” şi înlocuirea stagiului de 4 ani în funcţii prevăzute cu grad de general cu „participarea activă la activităţile asociaţiilor cadrelor militare în rezervă şi în retragere din Sistemul de Apărare, Ordine Publică şi Siguranţă Naţională în sprijinul unităţilor din care au făcut parte sau au desfăşurat activităţi deosebite în organele centrale ale asociaţiilor cadrelor militare în rezervă şi în retragere”.
De asemenea, am solicitat încluderea, la art. 67 din Legea privind statutul cadrelor militare, a sintagmei “în rezervă”, întrucât în prezent doar cadrele în retragere pot fi înaintate în gradul următor, în mod excepţional, iar pentru acordarea gradului de sublocotenent în rezervă să fie eliminată condiţia de a face parte din Consiliul Executiv sau Birourile executive ale filialelor, întrucât maiştrii militari şi subofiţerii reprezintă aproape 60% din numărul membrilor Asociaţiei şi nu pot accesa toţi în funcţii de conducere, însă pot desfăşura activităţi deosebit de utile în folosul acesteia şi al membrilor săi. Cu aceste propuneri am revenit şi în anul 2013.
În ceea ce priveşte acordarea gradului de general de brigadă şi înaintarea în gradul următor a unor generali, raportăm Colegiului Central că în perioada care a trecut de la ultima Conferinţă Naţională au fost înaintate în grad doar un număr de 6 cadre militare în rezervă şi în retragere ( 4 colonei şi 2 generali) cu prilejul Zilei de 1 Decembrie, iar propunerile înaintate la Administraţia Prezidenţială cu prilejul „Zilei Rezervistului Militar” din 31.05.2014 şi a Zilei de 9 Mai nu s-au materializat. Menţionăm totuşi că, în această perioadă, cu prilejul „Zilei Rezervistului Militar” prin Ordin al viceprim-ministrului pentru securitate naţională, ministrul Afacerilor Interne, au fost înaintaţi în gradul următor sau li s-a acordat gradul de sublocotenent în retragere unui număr de 9 cadre militare în retragere până la gradul de colonel. La fel, şi pentru maiştrii militari şi subofiţeri în retragere au fost făcute avansări de către şefii inspectoratelor de armă.
Menţionăm, de asemenea, că în perioada analizată nu ni s-au cerut, de către Administraţia Prezidenţială, propuneri de decorare a cadrelor militare în rezervă şi în retragere.
V. Protecţia socială a membrilor Asociaţiei şi a familiilor acestora
Printre activităţile întreprinse în acest domeniu de Consiliul Executiv, împreună cu conducerile celorlalte asociaţii din Sistemul de Apărare, Ordine Publică şi Siguranţă Naţională, se numără şi intervenţiile făcute la comisiile parlamentare de profil, în scopul modificării actelor normative în vigoare privind drepturile pensionarilor militari şi păstrarea acestora. Ca urmare a propunerilor legislative rezolvate de Parlament, pensiile militarilor recalculate în 2010 ale căror cuantumuri au fost mai mici decât cele cuvenite pentru luna decembrie 2010, s-au plătit în cuantumul respectiv, începând cu data de 1 octombrie 2013. Considerăm însă că pentru colegii noştri aflaţi în aceastdă situaţie reparaţia este parţială, întrucât în noile reglementări nu se vorbeşte nimic de recuperarea diferenţelor neprimite de pensionarii militari ale căror pensii au fost diminuate la recalculare, în perioada ianuarie 2012 – septembrie 2013.
În februarie 2013 a fost aprobată prin lege Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 1/2013 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice. Ordonanţa prevede că valoarea punctului de pensie se majorează anual cu 100% din rata medie anuală a inflaţiei, la care se adaugă 50% din creşterea reală a câştigului mediu brut realizat. De această prevedere am beneficiat încă de la începutul anului 2014, urmând să se aplice conform legii în fiecare an.
Menţionăm în plus că membrii Asociaţiei noastre care au avut diverse probleme în legătură cu pensiile au fost îndrumaţi asupra modului de acţiune, fiind sprijiniţi, totodată, în obţinerea documentelor necesare rezolvării unor situaţii de fapt, atât la conducerea Ministerului Afacerilor Interne, cât şi la cea a Casei de Pensii Sectorială a M.A.I.
În ceea ce priveşte problema biletelor de tratament, singura soluţie valabilă în prezent pentru membrii Asociaţiei noastre o constituie utilizarea bazelor de odihnă şi tratament disponibile în cadrul unităţilor din Sistemul de Apărare, Ordine Publică şi Siguranţă Naţională, unde accesul se poate face în baza actelor medicale de trimitere şi a planificărilor directe făcute individual de către cei interesaţi. De menţionat este şi faptul că, în baza Ordinului M.A.I. nr. 1386/14.07.2006, pensionarii militari, poliţiştii pensionaţi şi membrii de familie ai poliţiştilor pensionaţi, au acces în condiţii avantajoase, respectiv de reducere cu 90% a tarifelor de cazare, de două ori într-un an calendaristic, la folosirea căminelor de garnizoană, caselor de odihnă şi bazelor de pregătire şi cazare aflate în administrarea M.A.I. Menţionăm în acest sens că intervenţiile făcute la conducerea M.A.I., în vederea extinderii acestor înlesniri şi asupra membrilor de familie ai pensionarilor militari, respectiv soţii/soţiile acestora, nu au dat rezultatul scontat.
Pentru rezolvarea situaţiilor referitoare la asistenţa medicală şi asigurarea medicamentelor necesare rezerviştilor militari Consiliul Executiv a ţinut o legătură permanentă cu Direcţia Medicală din M.A.I. şi Casa de Sănătate O.P.S.N.A.J., instituţii care au militat pentru dezvoltarea reţelei de medici de familie, precum şi de farmacii care să deservească militari şi poliţiştii pensionari pe baza reţetelor compensate sau gratuite.
Principalele probleme care au rezultat din Conferinţele anuale ale filialelor referitoare la asistenţa medicală şi asigurarea medicamentelor au făcut obiectul unei informări către Casa O.P.S.N.A.J., acestea fiind discutate totodată şi la întâlnirea unei delegaţii a Asociaţiei cu conducerea Casei O.P.S.N.A.J., realizată în data de 30 septembrie a.c.
La rândul său, Direcţia Medicală a urmărit, şi în perioada analizată, problema încadrării posturilor cu personal medico-sanitar, făcând demersuri pentru ocuparea prin concurs sau examen a posturilor de personal auxiliar sanitar şi personal de specialitate din compartimentele paraclinice medico-sanitare din unităţile proprii.
Calitatea serviciilor medicale şi asigurarea cu medicamente constituie încă o problemă de bază pentru sănătatea şi bunăstarea militarilor şi poliţiştilor pensionaţi şi a membrilor lor de familie. În dezbaterile care au avut loc în conferinţele judeţene s-a cerut insistent respectarea legislaţiei în acest domeniu, chestiune reiterată şi la întâlnirea avută cu conducerea Casei O.P.S.N.A.J., din 30 septembrie a.c., ocazie cu care au fost analizate serviciile medicale oferite asiguraţilor şi au fost formulate propuneri privind îmbunătăţirea acestora.
A continuat buna colaborare a Asociaţiei Naţionale a Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere cu Consiliul Naţional al Persoanelor Vârstnice în vederea alocării şi în acest an, ca şi în anii trecuţi, a unor fonduri financiare care au fost repartizate unor pensionari militari cu pensii sub 700 lei şi cu probleme de sănătate grave, pe baza propunerilor făcute de Birourile executive ale filialelor teritoriale. Asociaţiei noastre i-a fost repartizată în acest an suma de 5000 lei care urmează a fi distribuită persoanelor îndreptăţite, într-un cuantum de 65 lei de persoană. De asemenea, din fondurile filialelor şi ale Asociaţiei Naţionale, conform Statutului, s-au acordat ajutoare băneşti unor cadre militare în rezervă şi în retragere aflate în situaţii deosebite, activitate ce urmează a fi continuată pe baza obţinerii de resurse financiare din sponsorizări, donaţii sau chiar pe baza elaborării unor programe privind accesarea unor fonduri. Menţionăm, de asemenea, că a existat preocupare şi pentru rezolvarea celorlalte probleme cu caracter social, transmise sau evidenţiate cu ocazia conferinţelor ţinute la nivelul filialelor în cursul acestui an.
În toate acţiunile întreprinse, Consiliul Executiv al Asociaţiei a găsit înţelegerea şi sprijinul necesar din partea conducerii şi personalului Ministerului Afacerilor Interne, Direcţiilor Generale Financiară, Medicală, Resurse Umane, Juridică şi Informare şi Relaţii Publice, a Casei Sectoriale de Pensii şi a altor unităţi centrale sau teritoriale subordonate ministerului, fapt pentru care ne manifestăm recunoştinţa, fiind convinşi că şi pe viitor, în baza relaţiilor bune de cooperare, ne vom bucura de atenţia cuvenită.
VI. Apărarea drepturilor legitime ale membrilor Asociaţiei şi a intereselor acesteia
În acest scop, departamentele Consiliului Executiv şi-a adus contribuţia la elaborarea documentelor pe care Asociaţia le-a adresat organelor de stat şi la apărarea drepturilor membrilor acesteia în faţa instituţiilor de stat.
În conformitate cu hotărârea Conferinţei Naţionale Extraordinare din data de 7 noiembrie 2013, Departamentul Juridic a acţionat, împreună cu alte departamente ale Consiliului Executiv, pentru actualizarea şi punerea de acord cu ultimele modificări legislative a unor documente esenţiale pentru activitatea Asociaţiei. Astfel, după adoptarea de către Conferinţa Naţională Extraordinară a modificărilor Statutului Asociaţiei, au fost întreprinse demersurile necesare în justiţie pentru aprobarea acestora, astfel că, prin încheierea nr.12750/302/2014 din 5 iulie 2014 a Judecătoriei Sectorului 5 Bucureşti, rămasă definitivă şi irevocabilă, Statutul modificat fost aprobat, a fost emis un nou certificat de înscriere a Asociaţiei în registrul asociaţiilor şi fundaţiilor.
În aceeaşi preocupare se înscrie şi elaborarea, aprobarea şi intrarea în vigoare, prin decizia preşedintelui Asociaţiei, cu data de 1 martie 2014, a noilor Norme Tehnice privind modul de constituire şi utilizare a fondurilor şi de ţinere a evidenţei contabile materiale şi financiare. Aşa cum s-a menţionat anterior, ambele documente au fost tipărite şi trimise tuturor filialelor.
În conformitate cu prevederile Ordonanţei Guvernului nr. 26/2000, privind asociaţiile şi fundaţiile, cu modificările şi completările ulterioare, Consiliul Executiv a continuat demersurile pentru dobândirea personalităţii juridice de către filialele judeţene care nu deţin încă acest statut. Raportăm Colegiului Central că, la data desfăşurării şedinţei acestuia, un număr de 32 filiale au deja personalitate juridică, fiind înscrise în registrul asociaţiilor şi fundaţiilor de la judecătoriile locale, ceea ce le conferă drepturi depline în îndeplinirea obiectivelor statutare. Un număr de 10 filiale judeţene, respectiv Alba, Brăila, Caraş – Severin, Călăraşi, Constanţa, Giurgiu, Maramureş, Neamţ, Satu Mare şi Tulcea nu au încă personalitate juridică, ele fiind considerate puncte de lucru ale Asociaţiei noastre, ceea ce creează greutăţi atât acestora, cât şi Consiliului Executiv, mai ales din punct de vedere contabil. Este o situaţie intolerabilă şi, în acelaşi timp regretabilă, având în vedere indicaţiile date de Consiliul Executiv în această privinţă, motiv pentru care, la data de 05.08.2014, preşedinţilor acestor filiale le-au fost trimise, încă o dată, modele ale Actului Constitutiv şi Statutului, împreună cu hotărârea Colegiului Central de constituire a filialelor respective şi certificatul de înregistrare al A.N.C.M.R.R. din M.A.I. în registrul Judecătoriei sectorului 5 Bucureşti, în vederea întreprinderii, de urgenţă, a demersurilor necesare obţinerii personalităţii juridice. Atragem din nou atenţia domnilor preşedinţi ai filialelor menţionate că obţinerea personalităţii juridice, pe lângă faptul că nu este o acţiune lăsată la bunul plac al domniilor lor, este deosebit de utilă şi pentru funcţionarea normală a filialei din punct de vedere financiar, în caz contrar, acestea fiind considerate puncte de lucru ale Asociaţiei Naţionale şi neavând dreptul, conform dispoziţiilor financiare legale în vigoare, să desfăşoare niciun fel de activităţi în acest domeniu.
De asemenea, Consiliul Executiv, prin Departamentul Juridic, a elaborat şi avizat, în perioada care s-a scurs de la ultima Conferinţă Naţională extraordinară, propunerile de îmbunătăţire şi completare a Protocoalelor de cooperare încheiate de Consiliul Executiv al Asociaţiei cu Inspectoratele Generale ale Poliţiei Român şi Jandarmeriei care au fost deja negociate şi semnate de către inspectorii generali şi preşedintele Asociaţiei noastre. De asemenea, în această perioadă a fost negociat şi semnat Protocolul de colaborare cu Asociaţia Naţională Cultul Eroilor „Regina Maria”. Sunt totodată, în curs de actualizare, Protocoalele de colaborare cu Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă şi cu Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră şi vom urmări ca, până la finele acestui an, şi acestea să se finalizeze în mod pozitiv.
În ceea ce priveşte reglementarea printr-un act normativ, a participării membrilor Asociaţiei noastre la îndeplinirea unor sarcini şi misiuni specifice M.A.I., Consiliul Executiv a continuat demersurile pe lângă conducerea M.A.I. în vederea creării cadrului juridic care să permită actualizarea OMAI nr. 615/1996 privind sprijinirea Asociaţiei noastre de către structurile M.A.I. În acest sens, la data de 25 august a.c., Consiliul Executiv a înaintat domnului subsecretar de stat, chestor principal Florea Oprea, o Notă-raport însoţită de o Notă de fundamentare pentru introducerea în viitorul act normativ, privind organizarea şi funcţionarea M.A.I., a unei referiri exprese la Asociaţia noastră, astfel încât, pe baza acestei prevederi să poată fi elaborat un nou ordin al ministrului, precum şi proiectul acestui ordin. Direcţia Generală Juridică din M.A.I. ne-a informat că propunerile noastre au fost reţinute, iar Consiliul Executiv va urmări îndeaproape, prin Departamentul Juridic, finalizarea acestui demers, ceea ce ar constitui un sprijin real în desfăşurarea activităţii viitoare a Asociaţiei noastre.
Membrii Consiliului Executiv, au oferit, totodată, unor membri ai Asociaţiei, care ni s-au adresat direct sau prin intermediul adresei de poştă electronică, consultaţii juridice şi indicaţii de urmat în ceea ce priveşte o serie de chestiuni legate de pensii, ajutoare acordate cu ocazia trecerii în rezervă, asigurarea asistenţei medicale prin medicii de familie, chestiuni legate de repartizarea locurilor de veci în cimitire, înscrierea în Asociaţie şi unele probleme statutare.
VII. Relaţiile cu structurile Ministerului Afacerilor Interne, participarea membrilor Asociaţiei la îndeplinirea unor sarcini şi misiuni specifice.
În conformitate cu prevederile Protocoalelor de cooperare cu inspectoratele generale ale M.A.I. s-a acordat o atenţie sporită implicării membrilor Asociaţiei într-o serie de activităţi specifice cum ar fi: participarea la acţiuni pe linie de ordine publică şi circulaţie rutieră; furnizarea de informaţii cu caracter operativ, care au dus la rezolvarea unor cauze penale, confiscarea unor bunuri provenite din fapte de contrabandă; depistarea unor persoane urmărite la nivel local sau general; participarea la acţiuni şi controale în pieţe, oboare şi târguri, săptămânale, în municipii, oraşe şi centre de comune; controale şi acţiuni pe linie economică, evaziuni fiscale, înşelăciuni, contrabandă; identificarea unor consumatori şi vânzători de droguri; participarea la înlăturarea sau limitarea efectelor unor calamităţi naturale, incendii etc., ajutorarea celor afectaţi de acestea, paza bunurilor sinistraţilor etc.
Exemple mai sugestive au oferit filialele Botoşani, Dâmboviţa, Buzău, Hunedoara, Suceava, Vaslui, Constanţa, Timiş, Vrancea, Ialomiţa, Dolj, dar şi celelalte filiale ale Asociaţiei, astfel de implicări constituind o contribuţie preţioasă a membrilor noştri la sprijinirea unităţilor din care au făcut parte, la îndeplinirea misiunilor ce le sunt încredinţate.
Trebuie menţionat însă că nu toate Birourile executive ale filialelor noastre se preocupă cu perseverenţa necesară de îndeplinirea planurilor de cooperare stabilite cu inspectoratele teritoriale ale M.A.I., unele filiale motivând neparticiparea membrilor lor la astfel de sarcini şi misiuni prin faptul că nu li se cere acest lucru de către comenzile inspectoratelor, deşi acestea sunt incluse în planurile de cooperare. În opinia noastră cauza principală o constituie lipsa de iniţiativă şi implicare a conducerilor filialelor respective. Subliniem şi faptul că la multe filiale există încă o slabă preocupare pentru a raporta Consiliului Executiv, concret şi la termenele stabilite, situaţia privind participarea membrilor Asociaţiei la îndeplinirea sarcinilor şi misiunilor în sprijinul unităţilor M.A.I.
Este de datoria Consiliului Executiv, a Comitetelor de conducere ale filialelor şi Birourilor executive ale acestora, să acţioneze cu mai multă fermitate pentru atingerea obiectivului stabilit la art. 4 lit.”b” din Statutul Asociaţiei şi anume: „sprijinirea unităţilor şi formaţiunilor Ministerului Afacerilor Interne, pe baza pregătirii profesionale şi a experienţei membrilor săi, în vederea îndeplinirii de către acestea a misiunilor legale ce le revin; participarea la unele activităţi în cadrul unităţilor de învăţământ şi cursurilor de pregătire organizate de Ministerul Afacerilor Interne, în vederea transmiterii către viitoarele cadre a experienţei dobândite în îndeplinirea îndatoririlor legale de serviciu”.
VIII. Activităţi cultural-educative şi de comunicare
Pornind de la prevederile statutare, dar şi de la nevoia de comunicare, de socializare a membrilor Asociaţiei noastre, la nivelul filialelor şi sucursalelor s-au organizat şi desfăşurat numeroase activităţi cultural – educative şi sportive, excursii cu caracter documentar istoric ori turistic, întâlniri cu prilejul unor evenimente aniversare – 1 Decembrie, Zilele Poliţiei, Jandarmeriei şi Pompierilor Militari, Ziua Rezervistului Militar, Ziua Eroilor, Zilele Drapelului şi Imnului Naţional, Ziua Asociaţiei ş.a., simpozioane, prezentarea de materiale, editarea unor publicaţii de profil, în colaborare cu rezerviştii din M.Ap.N. şi S.R.I., participarea la spectacole artistice etc.
Unele dintre aceste activităţi au fost organizate în contextul desfăşurării conferinţelor anuale de la nivelul filialelor, asigurându-se astfel o prezenţă mai bună din partea membrilor acestora, precum şi participarea unor reprezentanţi ai autorităţilor locale, şefi ai inspectoratelor judeţene ale M.A.I., ai presei locale şi, nu în ultimul rând, a unor membri ai Consiliului Executiv al Asociaţiei noastre.
Scoatem în evidenţă faptul că despre desfăşurarea activităţilor la filialele Bihor, Constanţa, Harghita şi Mureş au fost publicate materiale în presa locală, la filiala Bihor s-a organizat o expoziţie de carte, o Adunare festivă la Cercul Militar Oradea şi o excursie realizată cu sprijinul Şcolii de Pregătire a Agenţilor de Poliţie de Frontieră „Avram Iancu”, la filiala Bistriţa-Năsăud o Adunare festivă la Cercul Militar Bistriţa; la filiala Buzău o excursie la Ansamblul Eroilor de la Mărăşeşti şi un Simpozion dedicat aniversării Asociaţiei, desfăşurat la Clubul Poliţiştilor; la filiala Galaţi – concursuri sportive, cu participarea membrilor filialelor M.A.I., M.Ap.N şi S.R.I. – şah, table, tenis de masă şi biliard – la care s-au oferit diplome şi medalii ocupanţilor locurilor 1-3, o Adunare festivă dedicată celor două evenimente şi o expunere a unui fost cadru didactic la Academia de Poliţie despre calitatea de rezervist militar; la filiala Mehedinţi – un Simpozion dedicat „Zilei Rezervistului Militar”, la care au participat, pe lângă membrii filialelor M.A.I., M.Ap.N. şi S.R.I., şi o delegaţie a rezerviştilor militari din Serbia; la filiala Mureş – Expoziţia de pictură şi expunerea susţinută de directorul local al Arhivelor Naţionale, precum şi Adunarea festivă consacrată celor două evenimente.
Evidenţiem, în acelaşi context, organizarea unor adunări festive şi prezentarea unor materiale privind semnificaţia celor două evenimente la filialele Bacău, Cluj, Constanţa, Harghita, Prahova şi Vâlcea; realizarea, în colaborare cu filiala M.Ap.N. a revistei trimestriale „Rezervistul sibian” – filiala Sibiu; organizarea unor activităţi recreative în staţiunile Soveja şi Goleşti – filiala Vrancea, şi a unei excursii-vizită la Rezervaţia de urşi – Zărneşti, cel mai mare sanctuar de urşi din Europa de către filiala Braşov.
Subliniem, de asemenea, faptul că, în adunările festive şi cu ocazia conferinţelor anuale ale filialelor judeţene, unui număr important de militari şi poliţişti pensionari li s-au oferit diplome de onoare sau de excelenţă, avându-se în vedere în primul rând membrii Asociaţiei care au împlinit vârste mai înaintate (80, 85 şi chiar 90 de ani).
IX. Activitatea financiar-contabilă
Potrivit datelor comunicate de filiale, se constată că rezultate mai bune în realizarea veniturilor prevăzute în planul pe anul 2013 au obţinut cele din Hunedoara, Cluj, Caraş-Severin, Buzău, Mehedinţi, Covasna, Brăila, Municipiul Bucureşti, Braşov, Galaţi, Dâmboviţa, Maramureş, Prahova, Constanţa, Suceava, Arad şi Mureş. Menţionăm că filiala Municipiului Bucureşti a contribuit cu 15% la planul de venituri al Consiliului Executiv. Nu acelaşi lucru se poate spune despre filiala Tulcea care nu a virat la bugetul Asociaţiei nici un ban.
Un număr de 17 filiale au dovedit o preocupare constantă pentru completarea veniturilor din sponsorizări (27.231 lei), meritând aprecieri în acest sens filialele: Cluj – 6.486 lei, Alba – 925 lei, Botoşani – 850 lei, Braşov – 2.150 lei, Bihor – 600 lei, Buzău – 300 lei, Constanţa – 3.400 lei, Dâmboviţa – 150 lei, Dolj – 1.700 lei, Galaţi – 4.690 lei, Olt- 130 lei, Prahova – 260 lei, Mureş – 1.455 lei, Satu-Mare – 500 lei, Timiş – 1.410 lei, Vâlcea – 1.050 lei şi Bucureşti – 1500 lei. Consiliul Executiv al Asociaţiei a beneficiat, de asemenea, de o sponsorizare în sumă de 4000 lei.
Considerăm că este în interesul tuturor filialelor să urmeze exemplul acestora şi să acţioneze cu mai multă hotărâre în acest sens, sporind posibilităţile noastre în acordarea de ajutoare nerambursabile membrilor aflaţi în situaţii deosebite.
În ceea ce priveşte plata cotizaţiei de membru, la 01.01.2014, din totalul membrilor Asociaţiei de 20.568, un număr de 11.418 erau cu cotizaţia la zi, respectiv 55,51%, iar restanţieri 9.150, ceea ce reprezintă 44,49% din totalul membrilor.
Cu rezultate bune şi foarte bune la încasare se prezintă 8 filiale, cu procente între 80-100% (Bistriţa-Năsăud, Covasna, Galaţi, Mureş, Satu Mare, Sibiu, Timiş şi Vaslui – singura filială cu 100%), între 60-80% la încasare se înscriu 12 filiale (Botoşani, Alba, Braşov, Buzău, Caraş-Severin, Constanţa, Giurgiu, Harghita, Sălaj, Suceava, Vâlcea şi Vrancea), iar între 40-60% tot 12 filiale. Sub 40% sunt 9 filiale : Brăila – 16,66%, Călăraşi – 31%, Dâmboviţa – 27%, Gorj – 11,47%, Hunedoara – 31%, Neamţ – 38%, Olt – 22%, Tulcea – 11% şi Bucureşti – 38%.
În ceea ce priveşte cuantumul cotizaţiei situaţia s-a mai îmbunătăţit, în sensul că la 01.01.2014 aveam 25 filiale care au aplicat întocmai decizia Consiliului Executiv din 28.11.2012, confirmată cu ocazia Conferinţei Naţionale extraordinare, un număr de 8 filiale au aplicat-o parţial (Argeş, Bihor, Caraş-Severin, Cluj, Giurgiu, Sibiu, Timiş şi Constanţa), iar 8 filiale au menţinut sau modificat cuantumul sub precizările noastre (Botoşani, Buzău, Călăraşi, Dâmboviţa, Dolj, Iaşi, Satu Mare şi Vrancea), ceea ce constituie, în opinia noastră, o abatere de la principiile statutare.
Cu toate neajunsurile, faţă de 01.01.2013, media cotizaţiei lunare a crescut, astfel: generali – 3,71 lei, ofiţeri superiori – 3,69 lei, ofiţeri inferiori – 3,06 lei, maiştri militari şi subofiţeri – 2,28 lei.
Aplicarea de către un număr de 25 filiale a deciziei Consiliului Executiv privind mărirea cuantumului cotizaţiei de membru a dus la creşterea veniturilor bugetului Asociaţiei cu 15%, ceea ce ne dă speranţe şi pentru anul 2015, care va fi un an greu pentru organizaţia noastră. Considerăm necesar ca toate Comitetele de conducere ale filialelor să sensibilizeze membrii lor asupra importanţei achitării cotizaţiei, drept cea mai importantă sursă de venituri, de care depinde buna activitate şi, în final, chiar existenţa Asociaţiei. Solicităm tuturor filialelor să aplice întocmai, începând cu anul viitor, decizia Conferinţei Naţionale deoarece nu trebuie uitat că, în actualele condiţii, cheltuielile de funcţionare a filialelor şi a Asociaţiei în ansamblu, nu vor putea fi altfel acoperite (inclusiv plata utilităţilor pentru unele filiale şi Consiliul Executiv), mai ales în prezent când nu mai beneficiem de sprijinul financiar al M.A.I. pentru decontarea cheltuielilor de deplasare la filiale şi organizarea unor reuniuni la nivel central.
În acelaşi timp, solicităm Colegiului Central să aprobe iniţierea de către filiale a măsurilor necesare în vederea obţinerii de la toţi membrii a acordului scris pentru reţinerea cotizaţiei pe talonul de pensie, acţiune care va contribui atât la realizarea unui plan de venituri şi cheltuieli mai sigur şi mai realist, dar şi a unei evidenţe clare a membrilor noştri. În acest sens, Consiliului Executiv îi revine sarcina de a supune aprobării conducerii M.A.I. această măsură şi de a stabili, împreună cu Casa Sectorială de Pensii, paşii necesari pentru aplicarea practică a acestui demers.
Stimaţi camarazi,
Ne facem o datorie de onoare în a sublinia că, în acţiunile întreprinse pentru atingerea obiectivelor statutare, Consiliul Executiv al Asociaţiei a găsit înţelegerea şi sprijinul necesar din partea conducerii Ministerului Afacerilor Interne şi a Direcţiilor Generale de Resurse Umane, Logistică, Management Operaţional, Comunicaţii şi Tehnologia Informaţiei, Medicală, a Casei Sectoriale de Pensii şi a altor structuri centrale sau teritoriale subordonate ministerului, cărora le exprimăm şi pe această cale recunoştinţa noastră, fiind convinşi că, şi în viitor, în baza relaţiilor bune de cooperare, ne vom bucura de atenţia cuvenită din partea acestora.
Folosim acest prilej, de analiză a activităţii noastre, pentru a aduce mulţumiri domnului viceprim-ministru pentru securitate naţională, ministrul afacerilor interne, domnilor secretari de stat şi secretarului general, pentru sprijinul acordat, în pofida tuturor dificultăţilor, mai ales de ordin financiar, prin care trece instituţia noastră.
Rugăm delegaţii prezenţi la Conferinţă să transmită, de asemenea, tuturor conducerilor inspectoratelor teritoriale, de poliţie, jandarmi, poliţie de frontieră şi situaţii de urgenţă, cele mai sincere şi deosebite mulţumiri pentru buna colaborare şi sprijinul acordat filialelor noastre şi pensionarilor M.A.I.
În numele Consiliului Executiv, îmi face o deosebită plăcere să vă adresez cele mai călduroase mulţumiri, Dumneavoastră domnilor preşedinţi ai filialelor, membrilor organelor de conducere ale filialelor şi sucursalelor, celorlalţi membri ai Colegiului Central, pentru întreaga activitate desfăşurată, exprimându-mi convingerea că, împreună, în deplină unitate, vom reuşi să întărim şi să dezvoltăm Asociaţia noastră, să depăşim obstacolele care stau în calea realizării obiectivelor statutare.
-REFERITOR LA ACTIVITATEA FINANCIAR CONTABILA materialul nu prezinta incasarile totale ale asociatiei ,defalcate pe filiale si structura centrala si modul in care acestea au fost folosite(pe destinatii) situatie care ar arata cam care este scopul insistentelor asupra incasarilor cotizatiei si chiar obligarea rezervistilor sa se inscrie in asociatie chiar daca nu doresc acest lucru.
Propunerea ca aceasta cotizatie sa fie oprita la plata pensiei poate fi caracterizata ,cel mai bland, ca o aberatie,ca sa nu zic un grav abuz prin care se incalca dreptul constitutional la libera asociere.
Nu există organe superioare C.A.R.-urilor la nivel central. Fiecare C.A.R. are o adunare generală, un Consiliu Director și o Comisie de cenzori, dar acestea nu au nicio legătură, cel puțin, cu Asociația noastră a rezerviștilor din M.A.I. Dacă sunt probleme la C.A.R. trebuie sesizate organele de poliție sau parchet. Nu este chestiunea Asociației noastre. La M.Ap.N. este posibil să fie diferită situația.