Vineri 12 ianuarie 2018, la sediul Centrului de Cooperare Poliţienească Internaţională de la Palatul Parlamentului, s-a desfăşurat o emoţionantă ceremonie de sărbătorire a 45 de ani de la înfiinţarea Biroului Naţional Interpol, structură operativă din componenţa Inspectoratului General al Poliţiei Române, a cărei misiune principală o reprezintă realizarea cooperării cu autorităţile de aplicare a legii din cele 192 state membre ale Organizaţiei Internaţionale a Poliţiei Criminale – INTERPOL.

Asociaţia noastră a fost reprezentată de domnul preşedinte, generalul (rtg.) dr. Ioan Hurdubaie, fost director al Biroului Naţional Interpol.

La această întâlnire de suflet au luat parte şi alţi membri ai A.N.C.M.R.R. din M.A.I., care au lucrat în trecut în cadrul acestei instituţii, recunoscută şi apreciată şi de către colaboratorii externi. O dovadă elocventă în acest sens o reprezintă mesajul transmis şefului Poliţiei Române de către secretarul general INTERPOL, domnul Jurgen Stock, în care se subliniază printre altele :

Nu pot trece cu vederea peste acest eveniment fără a recunoaşte rolul activ pe care ţara Dvs. l-a  jucat în cadrul comunităţii internaţionale de aplicare a legii încă de la prima intrare în Organizaţie în 1923 şi odată cu reînfiinţarea Biroului Central Naţional INTERPOL Bucureşti la 10 ianuarie 1973. De asemenea, doresc să folosesc această ocazie pentru a felicita colectivul Interpol Bucureşti care îşi aduce o contribuţie valoroasă la activitatea INTERPOL”.

Întâlnirea a prilejuit o trecere în revistă a multor momente de neuitat din activitatea Biroului Naţional Interpol, evocate de cei prezenţi, unele privind cazuri deosebite rezolvate în cei 45 de ani de existenţă, altele chiar hazlii, trăite în această perioadă.

Un eveniment survenit ulterior confirmă, încă o dată, aprecierea de care se bucură, la nivel internaţional, Poliţia Română. Astfel, în data de 26 ianuarie, în cadrul unei festivităţi organizate la Ambasada Canadei din Paris, comisarul şef Cătălin-Alexandru IONESCU, ataşatul de afaceri interne al României în Franţa, fost director al Biroului Naţional Interpol, a primit Medalia de securitate internă, eşalon de argint, decoraţie conferită de ministrul francez de interne Gerard Collomb printr-un „Ordin pentru merite deosebite în Franţa“.  Ceremonia a avut loc în prezenţa tuturor ataşaţilor de afaceri de interne acreditaţi în Hexagon  şi a ambasadorului României, domnul Luca Niculescu. Încă un motiv de mândrie pentru felul în care urmaşii noştri îşi îndeplinesc datoria faţă de ţară.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.