Ziua Imnului Național al României – „Deșteaptă-te, române!“, simbol al unității Revoluției Române de la 1848 – este celebrată an de an la 29 iulie, dată la care acest cântec a fost interpretat, pentru prima dată, în mod oficial, în Parcul Zăvoi din Râmnicu Vâlcea, la inițiativa domnitorului Știrbei Vodă.

„Deșteaptă-te, române!“ a fost compus de Anton Pann, iar versurile au fost scrise de poetul Andrei Mureșanu.

Cu ocazia Zilei Imnului Național al României, în data de 29 iulie 2019 Primăria Municipiului Oradea și Prefectura Bihor au organizat pe platoul din fața Primăriei Oradea o ceremonie militară consacrată acestui eveniment.

După prezentarea onorului, salutarea drapelului de luptă și ocuparea locului în dispozitiv, Imnul Național a fost interpretat de către solista vocală Bianca Diana Popa și cvartetul Espressione.

În cadrul ceremoniei, preotul militar al garnizoanei, domnul Mircea Ioniță, a rostit o rugăciune și o binecuvântare pentru poporul român, după care profesorul universitar dr. Mircea Brie a vorbit despre semnificația evenimentului și simbolistica versurilor imnului național.

O alocuțiune despre semnificația evenimentului a fost rostită și de către prefectul județului Bihor, domnul Ioan Mihaiu.

La eveniment au participat locuitori ai Municipiului Oradea și un mare număr de cadre militare în rezervă și retragere din structurile de apărare, ordine publică și securitate națională, inclusiv din filiala județeană „Menumorut“ a A.N.C.M.R.R. din M.A.I..

După terminarea activităților, participanții au fost invitați, de către organizatori, la o masă festivă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.