1. Sărbătorirea zilei filialei

Cu ocazia împlinirii, la data de 15 septembrie 2019 a 28 de ani de la înființarea filialei „MENUMORUT” Bihor din ANCMRR din MAI în data de 2 octombrie, Biroul Executiv al acesteia, a organizat un concurs de tragere cu pistolul la un poligon particular, la care au participat echipe de câte 5 trăgători din cadrul filialei precum și camarazi din filialele bihorene ale M.Ap.N. și S.R.I.

Rezultatele concursului de tragere au fost următoarele: pe echipe: locul I a fost ocupat, de filiala M.A.I.cu un total de 222 de puncte, locul II filiala S.R.I. cu un total de 217 puncte, iar locul III filiala M.Ap.N. cu un total de 174 de puncte.

În cadrul echipei filialei M.A.I., locul I a fost ocupat la egalitate cu 49 de puncte (record pe concurs) din 50 posibile de colonel (r.) Șerfezeu Nicolae și colonel (r.) Iancu Mircea, locul II a fost ocupat tot la egalitate de 45 puncte de colonel (r.) Horgea Gheroghe și colonel (r.) Nemeș Gheorghe, iar locul III cu 44 de puncte a fost ocupat de colonel (r.) Oieru Ciprian.

La activitate a participat și șeful Inspectoratului de Poliție al Județului Bihor, chestor de poliție Alin Haniș, care, împreună cu președinții celor trei filiale a înmânat câștigătorilor diplome și medalii.


2. Sărbătorirea a 100 de ani de la înființarea Școlii de Jandarmi „Oradea Mare“

Vineri, 1 noiembrie 2019, pe platoul din fața intrării principale a Universității din Oradea au avut loc manifestări dedicate sărbătoririi centenarului învățământului militar bihorean.

Manifestările au început la ora 9 cu raportul și trecerea în revistă a gărzii de onoare, continuate cu intonarea Imnului de Stat al României, cuvântul inspectorului șef al Inspectoratului de Jandarmi al Județului Bihor, locotenent-colonel Ioan Bogdan, cuvântul prefectului de Bihor, domnul Ioan Mihaiu, după care a urmat dezvelirea plăcii comemorative și înmânarea diplomelor omagiale.

Cu ocazia dezvelirii plăcii comemorative șeful inspectoratului de jandarmi a amintit că se împlinesc 100 de ani de când în această clădire, care astăzi adăpostește Universitatea din Oradea, s-a înființat școala de jandarmi din țară, școală care a fost destinată pentru instruirea și pregătirea profesională a ofițerilor și subofițerilor de jandarmi recrutați din ținuturile Transilvaniei, Crișanei, Sătmarului, Maramureșului și Banatului. Prima serie de elevi ai școlii număra 32 de ofițeri și 220 de subofițeri. După 2 ani, în anul 1920, Școala de Jandarmi Oradea Mare s-a contopit cu Școala de ofițeri și plutonieri majori din București, sub denumirea de Școala de Jandarmi Oradea Mare, care a pregătit cadre pentru întreg corpul de jandarmi ai României.

După cel de-al doilea război mondial, școala de la Oradea avea în compunere Școala de ofițeri de poliție și Școala de subofițeri jandarmi, conform Deciziei ministeriale nr. 407 din 23 mai 1945.

”Ultima goarnă” a sunat pentru Școala de la Oradea la 23 august 1962, luând ființă apoi Institutul Pedagogic, care ulterior a fost transformat în Universitatea Oradea.

Filiala Bihor a ANCMRR din MAI a fost reprezentată la ceremonie de președintele acesteia, colonel (r.) Alexandru Ciuta.


3. Ziua Armatei Române

În data de 24 octombrie 2019, la sala de festivități a Centrului de Excelență NATO din Oradea a fost organizat un simpozion dedicat Zilei Armatei României cu tema “Importanța Zilei Armatei României la împlinirea a 75 de ani de la eliberarea teritoriului național”.

Moderatorul simpozionului a fost general de brigadă (r.) dr. Vasile Creț, președintele ANCMRR din M.Ap.N. filiala Bihor.

Avocatul Pașcu Balaci, membru al Uniunii Scriitorilor din România, a prezentat materialul “Armata română și satul românesc”, generalul de brigadă (r.) Grigore Bartoș a prezentat materialul “Armata română în Campania din est 22.06.1941 – 23.08.1944”, profesorul universitar Alexandru Porțeanu din Academia Română, președinte al Asociației Refugiaților din România, a prezentat materialul “75 de ani de la eliberarea N-V Transilvaniei de sub ocupația Ungariei horthyste și a Germaniei fasciste”. De asemenea colonelul doctor Alexandru Kis, ofițer specialist în cadrul Centrului de Excelență NATO a prezentat materialul „Centrul de Excelență NATO la 10 ani de la acreditare”.

A urmat un frumos program artistic susținut de taraful popular al Liceului de Arte Oradea, grupul folcloric „Simboluri Bihorene”, corul „Ariston” al Liceului de Arte Oradea și corul Școlii gimnaziale din comuna Hidișelu de Sus.

La simpozion au participat ca invitați cadre universitare, cadre didactice din mediul preuniversitar, studenți, elevi, cetățeni ai municipiului Oradea, cadre militare active, în rezervă și în retragere din structurile de apărare, ordine publică și siguranță națională.

Ziua Armatei României, 25 octombrie, a fost marcată la Oradea, la Statuia Ostașului Român din parcul 1 Decembrie, printr-o serie de activități care au debutat cu întâmpinarea oficialităților, salutarea drapelului de luptă și intonarea Imnului de Stat.

Alocuțiunea privind însemnătatea evenimentului i-a aparținut fostului comandant al Garnizoanei Oradea, colonel (r.) Grigore Bartoș, după care au luat cuvântul și alți invitați care au evocat, prin discursurile lor, faptele de vitejie ale ostașilor români. În continuare au fost citite mesajele transmise de către premierul României și ministrul apărării, după care cei prezenți au ascultat mai multe cântece patriotice. Au urmat depunerile de coroane, jerbe și buchete de flori la Statuia Ostașului Român, defilarea detașamentului de onoare și onorul muzicii militare. Pe platoul din spatele statuii a fost organizată o expoziție de prezentare a activităților, tehnicii și armamentului unităților militare din Garnizoana Oradea.

La activitate au participat mulți cetățeni ai municipiului Oradea și cadre militare în rezervă și în retragere din structurile de apărare, ordine publică și siguranță națională.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.