Marți, un grup reprezentativ al filialelor județene ale Asociațiilor naționale ale rezerviștilor din M.A.I. și M.Ap.N., a efectuat o deplasare la Centrul Rezidențial pentru Persoane Vârstnice Dependente „Sf. Maria“ din localitatea Talpa-Ogrăzile, județul Teleorman, pentru a le fi alături, câteva zeci de minute și pentru a le mai alina din durerea și grijile cotidiene, celor peste cincizeci de bătrâni aflați în acest centru.
Acțiunea s-a desfășurat la inițiativa unui grup de camarazi – în frunte cu președinții celor două asociații de rezerviști, colonel (rez.) Liviu-Sorinel Sandu (M.A.I.) și locotenent-colonel (rez.) Ioan Brâncoveanu (M.Ap.N.), cărora li s-a alăturat și președintele filialei Asociației veteranilor de război, comandor (rtg.) Ștefan Marin – prin donarea unor sume de bani, și cumpărarea unor obiecte și materiale considerate necesare celor vizitați: aparate electrocasnice, lenjerie de pat, materiale de igienă sanitară, precum și miere (oferită de trei camarazi apicultori).
Oaspeții au fost întâmpinați de către domnul Iulian-Gigi Ogăraru, directorul centrului, și de către domnul Andrei Marin, viceprimarul comunei Talpa, care i-au însoțit și le-au prezentat bătrânii din acest centru, precum și toate spațiile de cazare.
Momentul cel mai emoționant l-a reprezentat, cum era și firesc, întâlnirea cu bătrânii (majoritatea foarte în vârstă și cu diverse afecțiuni medicale), dialogul și schimbul de impresii, aceștia fiind foarte bucuroși de prezența și gestul nostru, care le-a produs o mare mulțumire și alinare sufletească.
Am avut, de asemenea, prilejul de a vizita, în incinta centrului, o sfântă capelă aparținând Mânăstirii ,,Acoperământul Maicii Domnului”, unde maica stareță, Mihaela Lepădatu, a oferit detalii despre hramul mănăstirii aflate în lucru, iar la plecare, a oferit fiecărui oaspete, câte o icoană sfințită.
Camarazii noștri s-au despărțit cu emoție de bătrânii din centru, nu înainte de a le promite, că nu îi vor uita și că vor mai reveni la ei.
Toți au rămas surprinși plăcut, de grija acordată pentru îngrijirea acestor bătrâni, și de condițiile oferite în acest centru (renovat pe amplasamentul fostei clădiri a CAP-ului), de către Primăria Comunei Talpa și Consiliul Local, care merită toată aprecierea și felicitările.
Ulterior, oaspeții au avut prilejul (și privilegiul), de a se întâlni și cu primarul comunei Talpa, domnul Benone Rababoc, care în numele bătrânilor, dar și al concetățenilor săi, a mulțumit călduros vizitatorilor pentru inițiativă, complimentându-i cu remarca „de astăzi, dumneavoastră ați devenit ambasadorii comunei Talpa“.
Acesta i-a invitat să viziteze Căminul Cultural, un foarte frumos edificiu, unde, la o cafea, le-a oferit o surprinzătoare și impresionantă lecție civică și de patriotism (foarte asemănătoare cu spiritul nostru de corp, milităresc și camaraderesc), privind dedicarea întregii sale vieți, pentru binele concetățenilor săi, dar mai ales, viziunea și proiectele îndrăznețe, pe care dorește să le realizeze in perioada următoare.
La plecare, camarazii noștri i-au promis domnului primar, că vor reveni cu drag în comuna pe care o conduce (fiind cel mai longeviv primar teleormănean, ales în șase mandate succesive, din anul 1996), în special cu prima ocazie, când va organiza, peste câteva luni, brunch-ul în… Ograda lui Moromete (locul unde au fost filmate cele două filme „Moromeții“).