Rezervistul este o fiinta a smereniei.

Alegandu-si ca destin datoria si slujirea, datoria fata de patrie si slujirea drapelului si a tarii, deci slujirea semenilor, rezervistul de azi este osteanul de ieri, cel care  a facut ca ,, trebile dinlauntru ale tarei,, sa functioneze intr-un firesc ce ni se pare cuvenit noua, tuturor. Acest firesc ascunde insa truda multa, osteneli vazute si nevazute, stiute si nestiute, ale celor care apara tara, valorile, linistea, ordinea, legea, buna randuiala sociala.

Prin misiunile intru neodihna, osteanul de ieri si rezervistul de azi a acumulat in trup rani si in suflet valori.

A-ti alege ca profesie haina militara este un act de curaj si de responsabilitate, dar si o proba de frumusete sufleteasca, de generozitate, de disponibilitate spre jertfa. Iar jertfa ne duce cu gandul la Hristos, Dumnezeul biruitor al mortii.

In optiunea de a fi militar mocneste tacut, latent, disponibil, jarul eroismului.

Acesta este o pecete  incarcata cu sacru.

Sa iti alegi ca destin o viata de supunere, o viata sub ascultarea poruncii tarii, e o dovada de maturitate la o varsta cand alti tineri inca se gandesc la joaca. Este o chemare venita cumva de sus, de acolo de unde riscul, sacrificiul, eroismul, jertfa au inca stralucire si lumina astrala.

Mergerea prin viata a osteanului are in ea clocotul astrelor. Misiunile il consuma prin arderi la temperaturi inalte. De aceea istoria personala  i se incarca in fiecare zi cu focuri ale unei responsabilitati ce nu suporta amanare. Sub deviza lui ,,am inteles,, militarul aflat la datorie se mistuie pe sine daruindu-se celorlalti. Iar viata lui devine combustie si flacara si ardere perpetua.

Cateodata astfel de fiinte devin stele cazatoare. Caderea lor insa nu e prabusire meteorica, ci cadere spre inaltare. Poate si de aceea la Ziua Inaltarii Domnului ne pomenim eroii neamului.

Acum, la Ziua rezervistului, ne facem cuvenita trecere in revista a smeritelor glorii personale spre a privi cu nadejde la ziua de maine care va fi vegheata de mai tinerii vrednici de azi.   Ne-am obisnuit asa, sa gandim ca omul este o fiinta a datoriei si ne-am crescut gandind la valoare, frumos, adevar, dreptate, justitie, lege si ordine. Nu mai putem sa iesim din aceste obisnuinte ale demnitatii umane. Gandim prin ele doar. Uneori ne mai intristam. Alteori mai cadem pe ganduri. Dar  mergem prin timp cu nadejde si onoare. Ne-am facut datoria cu cinste si responsabilitate. Am privit si privim cu respect spre eroii neamului si cu coplesire a mintii spre valorile tarii si ale poporului.

Traim un prezent in care lumea se lupta cu un inamic nevazut, microscopic dar plin de ura fata de specia umana. Noi, rezervistii, am dus batalii mereu. Si daca azi suntem in viata inseamna ca au fost batalii castigate. Nici acum  nu am incetat lupta. Medicamentele pe care le purtam dupa noi, durerile tacute de oase sau incheieturi, operatiile sau mersul periodic la doctor, slabirea simturilor si toate necazurile vietii nu ne-au biruit. Nu ne va birui nici impaunatul, virusul cu nume de coroana.

Am fost si om fi cumintii curajosi ai neamului. Docili, ascultatori, fideli neamului si tarii, dar drepti si demni. Si asa vom fi pana la final.

Hristos vine in lume spre a ne invata iubirea de semeni, smerenia, pacea, jertfa si intelepciunea. In sufletele generoase ale rezervistilor aceste valori sunt puternice si inaltatoare. De aceea se cuvine ca la vreme de sarbatoare sa adresam tuturor rezervistilor neamului urarea : „La multi si fericiti ani !” dragii nostri aparatori de neam si tara!

Cu pretuire, dragoste si binecuvantari,

Preot, gl. bg.(r.), iconom stavrofor, Niculae CONSTANTIN

Membru al Colegiului Central al ANCMRR din MAI

3 thoughts on “PECETE INCĂRCATĂ CU SACRU

 1. Un minunat si semnificativ mesaj,venit intr-un moment in care si sufletul rezervistilor are nevoie de o recunoastere a activitatii trecute si de o vorba de imbarbatare pentru viitor.
  Va multumim si va uram „La multi ani!”

 2. Vă mulțumim pentru gândurile deosebite adresate tuturor rezerviștilor din structurile de apărare,ordine publică și securitate națională !
  Cu permisiunea dumneavoastră, îl vom posta și pe pagina de Facebook a noastră ,rezervistiimilitariteleormaneniuniti .
  Doresc multă sănătate la toți camarazii,oriunde s-ar afla!
  Hristos s-a Înălțat !

 3. Important, mai ales că , parcă, cei din ziua de azi nu mai au simțămintele și sentimentele pe care le-am avut, și le avemș noi.
  Doamne ajută!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.