În cursul lunii aprilie 2020 la filiala Bihor a fost constituit un colectiv format din colonel (rtg.) Alexandru CIUTA, colonel (rtg.) Dumitru BOCHIȘ,  colonel (rtg.) Sorin CIATARÎȘ și secretarul filialei, plt. adj. șef (rtg.) Vasile MUSTE care, în urma participării la un concurs de proiecte, a încheiat cu Direcția Social Comunitară Bihor două contracte de finanțare nerambursabilă în baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finanțărilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activități nonprofit de interes general, pe domeniile:

  1. „Social-comunitar” cu titlul Voluntariatul rezerviștilor M.A.I.-Bihor în pandemie în vederea sprijinirii sub diverse forme a persoanelor afectate de pandemie și de efectele ei pe raza județului Bihor, prin acțiuni organizate de Prefectura Bihor, Primăria Municipiului Oradea și alte instituții (contract cu Direcția Social-Comunitară a Consiliului Județean Bihor nr. 18/04.05.2020).
  2. „Protecția mediului” cu titlul Voluntari pentru protecția mediului în anul pandemiei cu scopul declarat de a participa la împădurirea perdelei de protecție în zona Municipiului Oradea sau în alte zone stabilite de Asociația Proprietarilor de Păduri, Pășuni și Terenuri Agricole din județul Bihor și de Inspectoratul Silvic Bihor, precum și la măsuri și acțiuni de prevenire a tăierilor ilegale și a infestării mediului, acțiuni de supraveghere a rezervațiilor naturale, etc., organizate de instituțiile abilitate (contract cu Direcția Social-Comunitară a Consiliului Județean Bihor nr. 24/04.05.2020).

 

Proiectele au fost depuse la Direcția Social-Comunitară a Consiliului Județean Bihor, care a aprobat finanțarea lor în ședința din 4 mai 2020. Perioada de desfășurare a proiectelor este 04 mai – 31 noiembrie 2020.

 

După aprobarea proiectelor au fost stabilite sarcini pentru cei patru membri ai colectivului, care s-au deplasat de două ori la cele 7 sucursale din județ unde au fost constituite structuri de voluntariat conform Legii Voluntariatului nr. 78/2014 și a fos întocmit „Livretul voluntarului”.

 

Structura de voluntariat județeană are în componență 70 de membri repartizați pe sediul filialei și pe sucursalele județene astfel: 30 la Oradea, 10 la Aleșd, 10 la Beiuș, 10 la Marghita, 5 la Salonta, 5 la Valea lui Mihai și o rezervă de 10 la Ștei. Voluntarii înscriși benevol desfășoară activitățile stabilite de coordonatorul de zonă în baza unor protocoale încheiate de Structura de Voluntariat Județeană cu Prefectura Bihor, primăriile Oradea, Aleșd, Beiuș, Ștei, Marghita, Valea lui Mihai și Salonta, cu Uniunea Județeană a Pensionarilor Bihor, Asociația Veteranilor din M.A.I. – filiala Bihor, Asociația Proprietarilor de Păduri, Pășuni și Terenuri Agricole Bihor, Garda de Mediu Bihor,  Garda Silvică Bihor, Salvamont Bihor, Inspectoratul Silvic Bihor, Crucea Roșie Bihor și cu Inspectoratul Județean de Poliție Bihor.

 

Fiecare membru înscris și cu contract de voluntariat semnat și instruit a primit o legitimație de voluntar, o fișă de evidență a activității voluntarului, iar la expirarea contractului, dacă va solicita, va primi un certificat nominal de voluntar. Legitimația de voluntar și contractul au fost folosite și ca justificare legală la deplasarea la activitățile de voluntariat în afara localității, cum a fost în perioada stării de urgență.

 

Proiectul pe domeniul „Social-comunitar” a fost definitivat în luna octombrie și depus la Consiliul Județean Bihor, iar cel de-al doilea proiect, pe domeniul „Protecția mediului” este în derulare, fapt pentru care în următoarele două săptămâni membrii filialei vor participa la o acțiune de împădurire într-o comună din județul Bihor.

A consemnat,

președintele filialei Bihor,

Colonel de poliție (rtg.) Alexandru Ciuta

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.