Duminică, 11 iulie 2021, un grup de membri ai filialei Bihor a ANCMRR din MAI, împreună cu familiile, a efectuat o deplasare la Budapesta pe urmele marilor mecenaţi români Emanuel Gojdu, Gheorghe Sina, Mihai Arghir, Ioan Todorescu.

Sub îndrumarea eruditului profesor de istorie Victor Alb a fost vizitată Curtea Gojdu, creată de celebrul avocat de succes și patriot de origine aromână, neobosit luptător pentru drepturile românilor din Transilvania și Ungaria, creatorul vestitei Fundații pentru ajutorarea tinerilor români de religie ortodoxă care studiau în străinătate și erau lipsiți de suport material. Printre beneficiarii Testamentului Gojdu s-au numărat 5500 de studenți români în perioada 1870-1917, între care Traian Vuia, Octavian Goga, Constantin Daicoviciu, Victor Babeș și Petru Groza.

De asemenea a fost depusă o coroană de flori din partea filialei la mausoleul lui Emanuel Gojdu situat în cimitirul Kerepesi din Budapesta.

A fost admirat apoi celebrul Pod cu Lanțuri a cărei construcție a fost sponsorizată de către aromânul Gheorghe Sina.

Călătoria a continuat cu o plimbare cu vaporașul pe Dunăre, de unde s-au putut admira principalele edificii ale capitalei Ungariei cu celebrele sale poduri, precum și biserica ortodoxă Adormirea Maicii Domnului, construită pe terenul donat de Mihai Arghir.

A fost o primă acțiune a filialei de după pauza generată de pandemie, cu speranța că va fi urmată de altele.

                          

4 thoughts on “PE URMELE MARILOR MECENAȚI

  1. O călătorie în memoria unui trecut nerecuperat de contemporani, un gest de noblețe și recunoștință pentru cei care, cândva, au lăsat o moștenire de care, din păcate, puțini își mai amintesc azi. Felicitări!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.