În cadrul Programului multianual de cinstire a Eroilor Români, căzuți în cele 2 războaie mondiale pe teritoriul județului, în data de 19 aprilie 2022, filiala județeană Satu Mare a ANCMRR din M.A.I. a organizat comemorarea la locul de înhumare (la mormânt) a unui număr de 20 militari români căzuți în luptele din aprilie 1919, pe raza satului Hodod și a 3 militari căzuți în lupta de la Lelei din al doilea război mondial, ambele localități de pe raza comunei Hodod.

Acțiunea a avut loc la inițiativa, organizarea și participarea asociațiilor de rezerviști din Garnizoana Satu Mare, sub patronajul Institutiei Prefectului, cu sprijinul Consiliului Județean, al Primăriei Hodod și cu participarea partenerilor din acest proiect .

Activitățile s-au desfășurat în condiții foarte bune, cu sprijinul Primarului și Consiliului local (majoritar maghiar), iar cu sprijinul Inspectoratului Școlar, Școala Gimnazială din localitate a prezentat un scurt program artistic (în limba română), cuprinzând poezii și cântece patriotice.

Au rostit alocuțiuni reprezentantul prefecturii județene, Primarul comunei Hodod, vicepreședintele Consiliului Satu Mare, Directorul Direcției pentru Cultură a județului Satu Mare si reprezentantul Muzeului Județean Satu Mare, care au prezentat exact evenimentele petrecute și contextul în care acestea s-au desfășurat la acea vreme. 

Au fost depuse coroane de flori la mormintele celor trecuți în neființă, filiala ANCMRR din MAI participând cu 15 membri la acest eveniment.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.