În fiecare an, în ultima duminică a lunii iulie, pe culmile Muntelui Mare din județul Alba, în locul numit generic ”La Morminte”, are loc activitatea de evocare a confruntării din iulie 1849 de la ”Poduri”, unde se găseşte ridicată o cruce de cinstire a eroilor.

A 12-a ediție a festivității de evocare a vitejiei și darzeniei celor doi căpitani ai Iancului, Ciobu din Hădărău și Băbuțiu de după Mărgaia, susținuți de Pătru lui Maghiran și alți zeci de lupșeni, eroi ai confruntării din iulie 1849, de pe masivul Muntele Mare (1826m), în locul numit „Poduri”, loc care a primit acum denumirea generică „La Morminte”, a fost organizată anul acesta de către Primăria și Consiliul Local al primăriei Lupșa, județul Alba, Grupul de inițiativă „Familia Buran” și Societatea Cultural Patriotică „Avram Iancu”.

În vremea Revoluției de la 1848-1849, drumul care făcea legătura între zona Câmpeniului (considerat capitala Țării Moților) și orașul Cluj, era peste Muntele Mare, trecând și prin zona ” Poduri”, loc prielnic pentru ambuscada în care au căzut trupele ungurești, pornite de la Cluj să înfrângă oastea Iancului aflată la Cîmpeni.

Vitejia, darzenia și iscusința lupșenilor, a dus la nimicirea trupelor ungurești mai bine înarmate și echipate. Se spune că pentru a părea mai mulți și a atrage dușmanii în ambuscadă, la îndemnul capitanilor, localnicii au „îmbrăcat” brăduții tineri cu hainele din sat. Codrul, fratele românului, i-a ajutat și de această dată să învingă infatuatii cotropitori.

Pierderile omenești au fost însă mari și pentru români, astfel că trupurile celor care s-au jertfit eroic, au fost înmormântate în acel loc, de unde și denumirea „La Morminte”. Zecile de cruci ale eroilor lupșeni, strajuite de falnicii brazi, sunt și astăzi dovada vitejiei și jertfei acestora.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.