Ceremonii cu valențe istorice, militare și religioase au avut loc miercuri, 12 octombrie, de ziua Oradiei, când s-a sărbătorit și Centenarul Încoronării Regelui Ferdinand I și a Reginei Maria, la care au participat membrii Biroului și Comitetului Executiv al Filialei “MENUMORUT” Bihor a ANCMRR din MAI și alți rezerviști.

De dimineață, la Statuia Regelui Ferdinand din Piața Unirii, încadrată pentru această zi festivă cu două tunuri de epocă împodobite cu flori, orădenii au asistat la ceremonialul schimbului de gardă militară.

A avut loc apoi o ședință festivă a Consiliului Local Oradea, urmată de dezvelirea unei plăci în onoarea reprezentanților orădeni la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918.

În Piața Unirii a avut loc o ceremonie militară și religioasă în cadrul căreia s-a vorbit despre dubla însemnătate a momentului pentru orădeni, respectiv semnarea „Declarației de Independență a Românilor din Transilvania” care a avut loc în Oradea, la 12 octombrie 1918, în casa avocatului Aurel Lazăr și eliberarea orașului Oradea de sub ocupația horthysto-fascistă la 12 octombrie 1944. Au fost depuse coroane și jerbe de flori, inclusiv de către rezerviștii MAI.

Manifestările au continuat la statuia Reginei Maria din Oradea care a fost îmbrăcată într-o mantie de flori lungă de 5 metri, apoi la Statuia și la Casa Memorială Aurel Lazăr.

După amiază orădenii s-au bucurat în Piața Unirii de muzica militară a Fanfarei Diviziei 4 Gemina din Cluj-Napoca.

Manifestările au continuat toată săptămâna în Piața Unirii având loc prima ediție post pandemie a ”Oradea FestiFall”, încheiată duminică seara printr-un grandios foc de artificii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.