La data de 12 ianuarie 2023, la Muzeul Memorial „Iosif Vulcan” din Oradea, a fost deschisă o retrospectivă expozițională de carte de și despre Mihai Eminescu din colecția generalului maior (r) Lazăr Cârjan, membru al ANCMRR din M.A.I. Filiala ”MENUMORUT” Bihor.
Expoziția este organizată de Muzeul Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal, în colaborare cu Consiliul Județean Bihor și Primăria Oradea, cu prilejul Zilei Culturii Naționale și a împlinirii a 173 de ani de la nașterea poetului național Mihai Eminescu.
În deschiderea evenimentului, prof. univ. dr. Gabriel Moisa, managerul Muzeului Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal, i-a înmânat generalului maior (r) Lazăr Cârjan o diplomă de excelenţă pentru merite deosebite în domeniul bibliofiliei, pentru colecţionarea cărţilor şi documentelor eminesciene.
Scriitorul dr. Ioan F. Pop, custodele Muzeului Iosif Vulcan, a subliniat faptul că, din păcate, ne amintim de Mihai Eminescu doar la 15 ianuarie şi la 15 iunie, în rest practicăm „o uitare metodică”, şi e mare păcat pentru că Eminescu este cel care a influenţat decisiv scrisul românesc, şi mai ales scrisul poetic.
Ioan F. Pop regretă că nu a putut expune în spaţiul limitat al muzeului decât o mică parte din impresionanta colecţie a generalului mr. (r) Lazăr Cârjan. Acesta are 565 de cărţi despre Eminescu din care a reuşit să expună aproximativ 100 de exemplare. Ioan F. Pop a amintit că generalul maior (r) Lazăr Cârjan a donat Muzeului memorial „Iosif Vulcan” trei coligate din revista Familia, seria Vulcan, inclusiv coligatul cu numărul 6866 privind debutul lui Eminescu, cu poemul „De-aş avea”.
Expoziția cuprinde cărți și documente rare legate de opera și exegeza eminesciană.
Bucuros că au putut fi expuse în Muzeul memorial „Iosif Vulcan” colecţionarul a menţionat: „Aici este un loc sacru pentru cultura română. Academicianul Iosif Vulcan este una dintre cele mai mari personalităţi prin revista Familia, prin năşia lui Eminescu, şi n-aş vrea să uităm că este singurul editor care l-a plătit pe Eminescu pentru poeziile publicate în revista Familia”, a spus la vernisaj generalul mr. (r) Lazăr Cârjan.
Printre exponate se numără câteva cărţi reprezentative ale traducerilor din Eminescu, în primul rând cele ale Rosei del Conte, o profesoară de limba română, şefă de catedră la Roma, o adevărată ambasadoare a lui Eminescu. De asemenea printre volumele colecţionarului se află şi o sinteză a studiilor lui Alain Guillermou despre poet, Guillermou – lingvist francez şi profesor de limba română – fiind considerat unul din primii mari eminescologi din România.
O raritate prezentată în expoziție este volumul „Poesii” de Eminescu, ediţia a doua Maiorescu, cu o dedicaţie a poetului pentru sora sa Aglae Drogli: „Spre aducere aminte, Aglae Drogli născută Eminescu”. Este expusă şi o ediţie de opt volume scoasă la Chişinău, cvasiintegrală, cu autograful lui Mihai Cimpoi.
De asemenea, printre exponate se numără un exemplar din volumul „Poesii” din 1895, tipărit de editorii S. Dimitriu şi Matei Eminescu, fratele cel mic al poetului. O carte unică în istoriografia universală este „Corpusul receptării critice a operei lui M. Eminescu”, scrisă de Ionel Oprişan împreună cu Teodor Vârgolici în 2004.
Într-o vitrină se poate vedea şi o carte liliput a poeziei Luceafărul. „Această carte, cea mai mică ce s-a tipărit vreodată în Ţara Românească, este executată în «Tiparniţa» lui H.Fisher-Galaţi, cu litera «Diamant», culeasă de zeţarul M. Lender şi dată la iveală pentru întâia oară în ziua de 20 Mai 1933”, scrie la finalul acesteia.
Expoziţia dedicată lui Mihai Eminescu este deschisă până la data de 12 februarie 2023.
Din partea filialei ”MENUMORUT” Bihor a ANCMRR din M.A.I. au participat, la inaugurare, mai mulți membri, generali, ofițeri și subofițeri.