Cu ocazia ZILEI VETERANILOR DE RĂZBOI, sărbătorită în fiecare an în data de 29 aprilie, au avut loc în București și în întreaga țară, mai multe manifestări de omagiere și comemorare a celor care, din păcate tot mai puțini la număr de la o zi la alta, neprecupețindu-și efortul, au luptat pentru țară și pentru ca milioane de români să avem o ” acasă”. Au fost ținute slujbe de pomenire a celor dispăruți pe câmpurile de luptă, au fost depuse coroane de flori și s-a ținut un moment de reculegere în memoria acestora.

La București, președintele ANCMRR din MAI, general (r) dr. Ioan Hurdubaie a luat parte, în data de 27 aprilie, împreună cu șeful Departamentului Juridic, colonel (r) Constantin Florea, la adunarea festivă organizată la Cercul Militar Național de Asociația Națională a Veteranilor de Război, iar în ziua de 28 aprilie, a participat la festivitatea de la Monumentul Eroilor din fața Universității Naționale de Apărare Carol I, însoțind pe secretarul de stat din M.A.I. domnul Adrian Voican, care a depus o coroană de flori din partea ministerului.

În cursul dimineții de sâmbătă, 29 aprilie, la Cimitirul Eroilor din Alba Iulia au avut loc mai multe activități organizate cu prilejul Zilei Veteranilor de Război, la care au participat și camarazii noștri din filiala “Avram Iancu” a ANCMRR din MAI, alături de reprezentanţi ai Instituţiei Prefectului, Consiliului Judeţean, Primăriei municipiului Alba Iulia, Arhiepiscopiei Ortodoxe Române, Arhiepiscopiei Romano-Catolice, unităților militare (M.Ap.N., M.A.I.) din Garnizoana Alba Iulia, Direcției Județene de Informații Alba, Oficiului Județean de Telecomunicații Speciale Alba, Centrului de Cultură ”Augustin Bena” Alba Iulia, Cercului Militar Alba Iulia, Asociației Naționale ”Cultul Eroilor Regina Maria”, filiala Alba, Asociației Naționale a Veteranilor de Război ”Ferdinand I”, filiala Alba, Asociației Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere, filiala Alba ”Gemina”, Asociației Militarilor Veterani și a Veteranilor cu Dizabilități din Teatrele de Operații, Uniunii Asociațiilor de Revoluționari Alba, altor servicii și instituții publice și asociații, partide politice și reprezentanți mass-media.

În aceeași zi și camarazii de la filiala „Octav Onicescu” Botoșani au adus un omagiu veteranilor de război, depunând o coroană de flori la monumentul situat în centrul orașului. La ceremonie a fost omagiat și veteranul de război maior în retragere Ioan Lungu, în vârstă de 98 ani.

În ziua de 28 aprilie 2023 un grup de rezerviști din cadrul ANCMRR din M.A.I. – filiala Iași a luat parte la sărbătorirea „Zilei Veteranilor de Război” organizată la Cercul Militar Iași de către Asociația Națională a Veteranilor de Război filiala „Ștefan cel Mare și Sfânt” Iași și Uniunea Veteranilor de Război și a Urmașilor Veteranilor de Război filiala Iași. Cu o zi înainte, un alt grup de rezerviști din cadrul ANCMRR  filiala Iași, în frunte cu președintele acesteia, colonel (r) dr. Ioan Ciochină-Barbu, a luat parte la sărbătorirea „Centenarului Eroului Necunoscut” organizată la Cercul Militar Iași de către fiiala ieșeană a Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria”.

O ceremonie asemănătoare a avut loc și la Satu Mare, la care a fost prezent și singurul veteran în viață, colonel (r) Nicolae Codrean, căruia comandantul Garnizoanei Satu Mare i-a înmânat o scrisoare de recunoștință din partea ministrului apărării naționale.

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.