În data de 14 februarie 2024 a avut loc bilanțul pe anul 2023 al programului COMEMORAREA EROILOR NEAMULUI” din județul Satu Mare, la care au luat parte prefectul și/sau reprezentanți ai Instituției Prefectului, reprezentanți ai Consiliului județean Satu Mare, primari și reprezentanți ai consiliilor locale partenere, ai unităților militare din cadrul Garnizoanei Satu Mare, structuri M.A.I., filialelor județene ale asociațiilor de rezerviști militari, instituțiilor de învățământ, a celor culturale, a cultelor religioase civile și militare, precum și mass-media, cetățeni din localitățile vizitate, precum și câțiva martori ai evenimentelor din urmă cu 79 de ani în urmă.

Bilanțul a relevat principalele activități realizate în anul 2023 și anume: 21 Unități Administrativ-Teritoriale implicate; 37 localități în care s-au organizat manifestări de comemorare; 41 morminte conservate.

  • În cadrul obiectivului nr. 1: Conservarea mormintelor de război, prin efortul autorităților publice locale ori a unor persoane fizice, cu iubire de neam și respect față de înaintași, au fost reamenajate și sunt în stare foarte bună mormintele de la Borlești și Soconzel, iar la, respectiv în împrejurimile mormintelor de război din Acâș, Cean, Pomi și Stâna au fost efectuate recondiționări.

    În cadrul obiectivului nr. 2.: Cultivarea datoriei civice și patriotice și în rândul tinerei generații: la activitățile organizate,au participat elevi de la 24 de unități de învățământ, preșcolar și școlar, care au prezentat programe artistice cultural patriotice, tot mai diversificate și atractive. S-au evidențiat în mod deosebit prin participare și calitatea programului artistic, elevi și profesori de la școlile gimnaziale, precum și preoți, din comunele Acâș, Ardud, Botiz, Cehal, Hodod, Moftin, Pomi, Sărăuad, Sanislău, Socond, Viile Satu Mare și Urziceni.

  • În ceea ce privește obiectivul nr. 3: Identificarea altor morminte de război: au fost identificate, cu ajutorul localnicilor, morminte de război în localitățile: Pomi și Stâna și au fost făcute demersuri în continuare pentru identificarea numelor celor 8 maramureșeni ce sunt înhumați în mormântul comun de război de la Moișeni.

    Ca obiective principale pentru anul 2024 Programul își propune demersuri pentru amenajarea mormintelor identificate și inscripționarea numelor eroilor descoperiți, unde există posibilitatea, continuarea activităților de identificare a celor 8 (opt) maramureșeni ce sunt înhumați în mormântul comun de război de la Moișeni, cointeresarea elevilor în cunoașterea evenimentelor comemorate, cointeresarea comunităților locale și îndeosebi oficiali, pentru a participa la activități.

One thought on “SATU MARE : BILANȚUL PROGRAMULUI ”COMEMORAREA EROILOR NEAMULUI”

  1. Este impresionant sa vedem cum an de an, judetul Satu Mare aduce un omagiu memoriei eroilor neamului nostru. Participarea masiva a autoritatilor, institutiilor si cetatenilor la bilantul din anul 2023 este o dovada clara a respectului si recunostintei fata de cei care si-au sacrificat viata pentru patrie acum 79 de ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.