În baza mandatului Comitetului Director al ANCMRR din MAI, luni 21 octombrie a.c. prim-vicepreședintele și secretarul general au reprezentat Asociația la reuniunea convocată de Comisia de Apărare din Senat pe tema pensiilor militare, alături de reprezentanți ai SCMD, ROMIL, Forumului Structurilor Asociative ale Rezerviștilor, respectiv ai Asociațiilor Semnatare ale Acordului-Cadru din SAOPSNAJ, ai SNPPC și sindicatelor din Poliția Națională, Administrația Penitenciară și ai Veteranilor din Teatrele de Operațiuni.

Echipa parlamentară a fost reprezentată de dna. senator PNL Nicoleta Pauliuc – președinta Comisiei de Apărare din Senat, care a condus dezbaterile, deputații PNL: Laurențiu-Dan Leoreanu – președintele Comisiei de Apărare din Camera Deputaților; Bogdan-Iulian Hutuca – președintele Comisiei de Buget din Camera Deputaților; Gabriel Andronache – liderul de grup de la Cameră și senatorul Cătălin-Daniel Fenechiu – leaderul de grup de la Senat.

Pe timpul discuțiilor s-a făcut o trecere în revistă a inițiativelor legislative făcute în ultimele luni și a stadiilor în care se află acestea, iar după două ore de discuții sterile, în care s-a căutat evidențierea celor care se fac vinovați de încă nevalidarea acestora, ni s-a cerut să ne pronunțăm (pentru a treia oară!) pentru ce variantă optăm: PLX 262/24 – varianta Leoreanu , PLX 540/24 – varianta Fenechiu, cu amendamentele agreate la ultima întâlnire, sau proiectul MApN – varianta Jianu.

Moderatoarea, dna senator Pauliuc, și-a arătat disponibilitatea de a primi răspunsul nostru, după ce ne consultăm cu membrii asociațiilor pe care-i reprezentăm. În unanimitate, reprezentanții structurilor participante au declarat că nu mai este nevoie de alte amânări și consultări, argumentând că PLX 540/24, cu amendamentele aduse, a fost însușit și susținut de toate asociațiile de rezerviști și sindicatele din SNAOPSNAJ.

Concluzia desprinsă a fost că se va merge pe varianta actualizării pensiei militare cu componenta soldei / salariului de grad echivalentă a personalului din activitate.

Parlamentarii au încercat să explice delegaților asociațiilor prezente că vinovați de impasul în care se află  aceste demersuri sunt reprezentanții PSD, care abia în cursul zilei curente și-au arătat disponibilitatea de a semna. Au apreciat și că, în eventualitatea în care de la Guvern s-ar primi un răspuns, în cca. două săptămâni proiectul legislativ ar putea fi finalizat. Așa cum s-au pronunțat, este important punctul de vedere al Guvernului, deși ministrul de Finanțe este liberal.

Pe timpul dezbaterilor delegații asociațiilor rezerviștilor și sindicatelor au solicitat și o întrevedere cu cei doi lideri de partid din coaliție. Totodată reprezentanții asociațiilor rezerviștilor au convenit să își informeze toți membrii despre aceste demersuri, iar în luările de cuvânt ale reprezentanților participanți la mitingul de vineri 25 octombrie să solicite în mod imperativ punerea în practică a celor convenite.

3 thoughts on “Conducerea ANCMRR la negocieri în Parlamentul României

  1. Buna ziua,
    Va multumesc pentru eforturile pe care le intreprindeti . Sper sa aveti rezultatele pe care le dorim cu totii.
    Dar va rog sa aveti in vedere si cadrele militare care au trecut in rezerva inainte de 30.06.2017 si care s-au trezit in acest an, incepand cu luna aprilie, cu decizii de recalculare a pensiilor si cu titluri executorii transmise catre ANAF teritoriale de recuperare pe 7 ANI a sumelor achitate necuvenit, in baza raportului nr. 4263501/25.09.2020 al Curtii de Conturi . Sumele sunt destul de mari , incep de la 9 -10.000 lei. Daca plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, marţi, 22.10.2024, un proiect de lege potrivit căruia nu se recuperează sumele încasate necuvenit cu titlu de pensie, indemnizaţie socială pentru pensionari şi indemnizaţie pentru însoţitor – sper ca acesta sa nu fie valabil numai pentru pensiile civile , si noi sa fim exceptati, pentru ca acestea constituie o mare discriminare si incalcare a Constitutiei. Am fost cadru militar 30 de ani, am facut scoala militara de ofiteri, mi-am facut datoria la locul de munca si in familie ( sunt sotie si mama de 35 de ani), am schimbat 3 garnizoane de a lungul carierei si acum privesc catre colegii din sistem, unii chiar colegi de scoala militara, si ma intreb de ce pentru ei se considera ca trebuie indexata solda de functie, de ce pentru ei se considera ca au cotizat la sistemul de asigurari sociale , iar eu, care am trecut in rezerva in 2016 si am lucrat 30 de ani ca si ei, se considera ca nu am aceleasi drepturi. Va multumesc

    • Buna ziua
      Si multumim pentru atentie si aprecieri. Stim despre situatia descrisa de dvs. ANCMRR din MAI a intreprins mai multe demersuri pe langa conducerea MAI si a Casei de Pensii Sectoriale a MAI pentru lamurirea si solutionarea problemelor, si a postat pe aceasta pagina mai multe informatii utile celor vizati de aceste masuri. Gasiti mai jos intre stiri si Comunicate solutiile identificate pana in prezent pentru sistarea popririlor: 1.contestatie la CAsa de Pensii MAI, 2.Cerere de chemare in judecata la tribunal si 3.Angajament de plata pentru ANAF, pana la solutionarea contestatiilor. Speram sa va fie utile sfaturile acestea. Succes

  2. Pingback: Reprezentanții ANCMRR la negocieri în Parlamentul României – Asociația Națională a Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere din M.A.I. – Fil. Timiș

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.