DESCĂRCARE – Hotărârea nr. 146/2016 privind aprobarea normelor pentru aplicarea prevederilor art. 121 din Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat
DESCĂRCARE – Ordin pentru aprobarea procedurilor de recalculare și de actualizare a pensiilor militare de stat
DESCĂRCARE – Cerere recalculare pensie
DESCĂRCARE – Cerere calculare și restituire diferențe

În data de 30 martie 2016 a avut loc ședința Consiliului Executiv al A.N.C.M.R.R. din M.A.I. care a examinat, între altele, probleme referitoare la recalcularea pensiilor militare, ca urmare a apariției, în ultima perioadă, a unor acte normative specifice și a hotărât informarea membrilor Asociației cu privire la următoarele:

I. La data de 15 martie 2016, în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 193 a fost publicată Hotărârea Guvernului nr. 146/2016 privind aprobarea Normelor pentru aplicarea prevederilor art. 121 din Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat.

În conformitate cu prevederile art. 3 din actul normativ menționat restituirea diferenţelor între cuantumurile pensiilor cuvenite pentru luna decembrie 2010 şi cele stabilite în baza Legii nr. 119/2010 privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor, cu modificările ulterioare, şi a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 1/2011 privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor acordate beneficiarilor proveniţi din sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, aprobată prin Legea nr. 165/2011, cu modificările şi completările ulterioare, se face doar la cererea depusă de titularul dreptului de pensie la casa de pensii sectorială în evidenţele căreia se află sau de tutorele ori curatorul acestuia, de către persoana căreia i s-a încredinţat ori i s-a dat în plasament copilul minor, după caz, depusă personal sau prin mandatar desemnat prin procură specială şi autentică.

Potrivit prevederilor art. 5 din același act normativ, restituirea acestor diferenţe se realizează în termenul prevăzut de lege (respectiv 1 ianuarie 2016–31 decembrie 2017, inclusiv), în mod eşalonat, astfel:

a) pentru cererile depuse până la data de 30 septembrie 2016, inclusiv:
 în luna noiembrie 2016, pentru diferenţele aferente anilor 2011 şi 2012;
 în luna noiembrie 2017, pentru diferenţele aferente anului 2013;

b) pentru cererile depuse în perioada 1 octombrie 2016–30 septembrie 2017, diferenţele aferente anilor 2011-2013 se achită într-o singură tranşă, în luna noiembrie 2017;

c) pentru cererile depuse în perioada 1 octombrie 2017–31 decembrie 2017, diferenţele aferente anilor 2011-2013 se achită într-o singură tranşă, în luna decembrie 2017.

II. La data de 23 martie 2016, în Monitorul Oficial al României, partea I nr. 214, a fost publicat Ordinul pentru aprobarea procedurilor de recalculare și de actualizare a pensiilor militare de stat, semnat de ministrul afacerilor interne, ministrul apărării naționale, ministrul justiției, directorul Serviciului Român de Informații, directorul Serviciului de Informații Externe, directorul Serviciului de Telecomunicații Speciale și directorul Serviciului de Pază și Protocol.

În conformitate cu prevederile art. 4 pct. 2 din Anexa nr. 1 la acest ordin, pensionarii militari aflați în evidența Casei Sectoriale de Pensii a Ministerului Afacerilor Interne vor completa o cerere, conform modelului anexat, prin care aleg cele 6 (șase) luni consecutive din ultimii cinci ani de activitate, care vor fi luate în calcul la recalcularea pensiei. Aceste cereri vor fi transmise de Casa Sectorială de Pensii a M.A.I. la unitatea din care pensionarul a fost trecut în rezervă.

Dacă pensionarii nu transmit Casei Sectoriale de Pensii, până la data de 30 iunie 2016, cererea prin care își aleg cele șase luni, atunci Casa Sectorială de Pensii va lua în considerare, din oficiu, ultimele 6 luni de activitate a pensionarului în cauză.

Conform acestui act normativ, pensionarii nu mai trebuie să întocmească sau să trimită alte cereri către alte instituții.

Pentru a veni în sprijinul membrilor Asociației, Consiliul Executiv al A.N.C.M.R.R. din M.A.I. a decis publicarea pe situl acesteia a modelelor de cerere pentru solicitările de la pct. I și II al prezentului comunicat, precum și a textelor actelor normative menționate.

7 thoughts on “Comunicat al Consiliului Executiv al ANCMRR-MAI privind recalcularea pensiilor

 1. cine va credeti voi sa redati ceea ce se stia din momentul adoptarii respectivei HG.in afara faptului ca sinteti contra curentului si atunci cind vi s-au adresat intrebari pertinente(recte Braila)si nu a-ti fost in stare sa raspundeti concret si ca a-ti numit aiurea un presedinte de filiala adica contrar dispozitiilor legale care prevad ca presedinte de asociatie se alege unul din cei cu numarul cel mai mare de voturi ori la braila toti au avut unanimitate cu exceptia celui numit de voi presedinte cu ce va mai ocupati?

 2. Raspunsul guvernului la cererile din 6 martie contine si precizarea: “Referitor la critica textului art. 6 din proiectul H.G. privind aprobarea Normelor pentru aplicarea prevederilor Art. 121 din Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, precizam ca norma juridica sus mentionata a fost eliminata”. (Adica primim banii abuziv retinuti de regimul Boc-Basescu fara sa se mai scada din ei asa-zisele amnistii fiscale -FALS SI MINCINOASA AFIRMATIA)
  normele pentru aplicarea prevederilor art. 121 din Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat din 10.03.2016, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 146/2016, publicate în Monitorul Oficial nr. 193 din 15 martie 2016 (m.of. nr. 193/2016).

  În vigoare de la 15.03.2016

  Art. 1.

  (1) Prezentele norme se aplică titularilor drepturilor de pensie aflaţi în evidenţele caselor de pensii sectoriale aparţinând Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Afacerilor Interne şi Serviciului Român de Informaţii în perioada 1 ianuarie 2011-30 septembrie 2013.

  (2) Beneficiază de prevederile art. 121 din legea nr. 223/2015, cu modificările şi completările ulterioare, titularii prevăzuţi la alin. (1), cu excepţia celor aflaţi în una din următoarele situaţii:

  a) au încasat diferenţele în baza unor hotărâri judecătoreşti, definitive şi irevocabile sau, după caz, definitive;

  b) au încasat sume necuvenite ca diferenţe cu titlu de pensie şi care nu au fost recuperate în baza art. 2 alin. (2) dinlegea nr. 241/2013 privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor acordate beneficiarilor proveniţi din sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, cu modificările ulterioare;

  c) au încasat sume care fac obiectul restituirii în baza legii nr. 125/2014 privind scutirea de la plată a unor debite provenite din pensii.

 3. Începând cu data de 16 iunie a.c., joi, un prim ofiţer, de la pompieri-Deva, pensionat acum 6 ani, a primit NOUA DECIZIE CU RECALCULARE A PENSIEI, cu o creştere foarte bună, începând cu 1 iulie, când va primi şi diferenţele de la 1 ianuarie. Valoarea a ieşit aşa cum am mai spus şi altă dată! Deci cu data de 1 iunie, s-a început emiterea noilor decizii pe baza ordonanţei lui Cioloş, care, se pare, că aşa va şi rămâne. Cine nu a trimis cererea la Casa de pensii a MAI, s-o facă cât mai repede, căci dacă va intra la grămadă începând cu data de 1 iulie, nu va mai avea certitudinea unei date aproximative pentru primirea pensiei recalculate, care se va putea întinde pe parcursul a 12 luni, conform legii (adică, acum, va fi la mâna contabililor de la unităţi).

 4. Începând cu data de 16 iunie a.c., joi, un prim ofiţer, de la pompieri-Deva, pensionat acum 6 ani, a primit NOUA DECIZIE CU RECALCULAREA PENSIEI, cu o creştere foarte bună, începând cu 1 iulie, când va primi şi diferenţele de la 1 ianuarie. Valoarea a ieşit aşa cum am mai spus şi altă dată! Deci cu data de 1 iunie, s-a început emiterea noilor decizii pe baza ordonanţei lui Cioloş, care, se pare, că aşa va şi rămâne. Cine nu a trimis cererea la Casa de pensii a MAI, s-o facă cât mai repede, căci dacă va intra la grămadă începând cu data de 1 iulie, nu va mai avea certitudinea unei date aproximative pentru primirea pensiei recalculate, care se va putea întinde pe parcursul a 12 luni, conform legii (adică, acum, va fi la mâna contabililor de la unităţi).

 5. cadrele care au primit în luna iunie decizii de pensie,
  au început să primească în aceste zile pensia recalculată,
  inclusiv restanţele de la 1 ianuarie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.