În acest An Centenar, Instituția Prefectului din județul Sălaj, în colaborare cu structurile Ministerului Afacerilor Interne, Direcția Județeană Sălaj a Arhivelor Naționale, Filiala ANCMRR-MAI „Victor Deleu” și Filiala Sălaj a Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria”, au marcat, vineri 25 mai 2018, la Zalău, împlinirea a 142 de ani de la nașterea lui Victor Deleu, personaj-cheie în înfăptuirea Marii Uniri.

Evenimentul a debutat la statuia lui Victor Deleu, amplasată în fața Inspectoratului Județean de Poliție Sălaj, cu intonarea imnului național, discursuri omagiale ale oficialităților și depuneri de coroane de flori.

Manifestarea a continuat la sediul Direcției Județene a Arhivelor Naționale Sălaj unde a fost amenajată o expoziție cu fotografii și documente legate de viața și activitatea marelui om de stat. Personalitatea lui Victor Deleu a fost evocată de istoricul Marin Pop, din expozeul prezentat cu această ocazie de istoricul Marin Pop, s-a desprins faptul că, la 1 Decembrie 1918, Victor Deleu a fost ales membru al Marelui Sfat Naţional, participând la Marea Unire, iar apoi a fost ales de către Consiliul Dirigent de la Bucureşti ca secretar general al resortului Interne, fiind însărcinat cu siguranţa statului şi organizarea poliţiei. În perioada interbelică Victor Deleu a reprezentat Sălajul ca deputat în Parlamentul României, fiind ales de către sălăjeni de opt ori, adică de fiecare dată când a candidat. În această calitate a contribuit la elaborarea unor legi importante, precum cea a organizării jandarmeriei şi poliţiei.

In continuarea activităților organizate de filiala județeană Sălaj „Victor Deleu”  pentru sărbătorirea „Zilei Rezervistului Militar”  a fost inclusă și „provocarea” adresată foștilor colegi din Inspectoratul de Poliție Județean Sălaj și…viitori rezerviști militari, pentru o „dispută fotbalistică”.

Pe timpul dezbaterilor de la repriza a III-a o parte dintre cei prezenți au recunoscut faptul că nu vârsta este o problemă, ci… kilogramele în plus!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.