În organizarea prim-vicepreședintelui filialei, domnul colonel (r.) Gheorghe Bungău, cu sprijinul Agenției „Lucon“ și beneficiind de serviciile eruditului ghid profesor Victor Alb, câțiva membri ai filialei „Menumorut“ Bihor a A.N.C.M.R.R. din M.A.I. au efectuat, în perioada 13–20 mai 2019, un fabulos turneu într-o arie geografică, istorică și culturală de excepție.

Plecați dis de dimineață din Oradea, după ce au străbătut Ungaria și Austria (țări vizitate în excursii anterioare), canarazii noștri au ajuns la Strasbourg, unde au vizitat centrul istoric, cu Catedrala Notre Dame, următoarea oprire fiind la Reims, unde au admirat Catedrala Încoronării Regilor Franței.

Beneficiind de trei nopți de cazare la Paris, au realizat, în autocar, un tur al Orașului Luminilor, cu opriri și vizite la obiective grandioase: Place d’Etoile, Champs Elysees, Place de la Concorde, Muzeul Luvru, Catedrala Notre Dame, Turnul Eiffel, Moulin Rouge, Basilica Sacre Coeur de pe Colina Montmartre. Au fost vizitate apoi Palatul Versailles, Pantheonul, Mormântul lui Napoleon, turul încheindu-se cu o minunată plimbare cu vaporul pe Sena.

Următoarea zi a fost dedicată deplasării pe Valea Loarei spre Lyon – orașul mătăsii, unde a fost vizitat castelul de vis al regelui Francisc I, Chambord și scara cu dublă elipsă a lui Leonardo Da Vinci.

După o noapte de cazare la Lyon, călătoria a fost continuată spre Nisa–Monaco–Alessandria–Milano, pe Coasta de Azur și, după un tur pe celebra Promenade des Anglais deplasarea s-a făcut cu metroul până la Monte Carlo, capitala principatului Monaco.

Cea de-a șaptea noapte de cazare, și ultima, dar poate și cea mai frumoasă, a fost la Milano, unde s-a vizitat Castelul Sforza, Domul, Galeriile Vittorio Emanuele și celebrul Teatru Scala.

În drum spre casă, traversând mirificele teritorii ale Italiei, Austriei și Ungariei, excursioniștii noștri au admirat peisajele unice cu nesfârșitele șiruri drepte ale podgoriilor italiene iar în zare lanțul semeț al Munților Alpi, acoperiți de zăpada alb-argintie, scăldată în razele binefăcătoare ale soarelui. Toți participanții la acest tur de forță i-au mulțumit lui Dumnezeu că i-a ajutat să parcurgă cei peste 4.700 de km cu sănătate și cu o adevărată desfătare și încărcare pozitivă a ochilor și sufletului.

A consemnat, pentru eternitate, președintele filialei Bihor,
Colonel (r.) Alexandru CIUTA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.