În data de 23 ianuarie 2020 la Primăria Municipiului Oradea a avut loc un simpozion dedicat Unirii Principatelor Române organizat de filiala Bihor a ANCMRR din M.Ap.N., în parteneriat cu Universitatea Agora Oradea, Garnizoana Oradea, Cercul Militar Oradea, A.N.V.R. filiala Bihor și altele.

Au fost invitați să susțină comunicări profesor dr. Livia Giurcuța, de la Liceul Aurel Lazăr din Oradea, cu tema „Unirea Principatelor Române din 24 ianuarie 1859, moment crucial în devenirea României moderne“, profesor universitar Viorel Faur de la Universitatea Oradea, care a prezentat materialul „Românii din Transilvania și Bihor la Unirea din 24 ianuarie 1859“ și general de bg. (r.) Mihail Țăpârlea, vicepreședinte al Asociației Europene „Dimitrie Cantemir“ care a prezentat materialul „Alexandru Ioan Cuza, om politic și militar“.

A urmat un regal artistic susținut de elevi de la mai multe școli generale și licee din municipiul Oradea.

Printre cei prezenți la eveniment s-au numărat cadre didactice și elevi de la mai multe școli din Oradea și din județ, cadre militare active, în rezervă și în retragere, un mare număr de cetățeni din municipiu.

Manifestările prilejuite de sărbătorirea a 161 de ani de la Unirea Principatelor Române au continuat vineri, 24 ianuarie 2020, la statuia regelui Ferdinand I situată în Piața Unirii din Oradea. Evenimentul a început cu prezentarea onorului, salutul drapelului de luptă și intonarea Imnului de Stat al României de către o elevă de la Liceul de Arte Oradea.

În continuare, prefectul județului Bihor, domnul Dumitru Țiplea a transmis mesajul Primului ministru al României cu ocazia manifestărilor prilejuite de aniversarea Micii Uniri. Profesorul universitar doctor în istorie Gabriel Moisa a trecut în revistă contextul istoric și semnificația momentului de la 24 ianuarie 1859: ”Momentul 24 ianuarie 1859 este un moment deosebit de important pentru istoria poporului nostru, este unul din acele momente esențiale care, alături de alte momente istorice precum unirea sub Mihai Viteazul, revoluția lui Tudor Vladimirescu, 1 decembrie 1918 și, de ce nu, Revoluția din decembrie din 1989, ne definesc ca popor și ne adună mereu la un loc indiferent de opțiunile noastre culturale, ideologice sau de altă natură”.

A urmat un frumos recital de cântece patriotice susținut de corul ”General Traian Moșoiu”, după care a avut loc festivitatea depunerii de coroane și jerbe de flori.

Activitățile s-au încheiat cu defilarea detașamentului de onoare, onorul muzicii militare și ”Hora Unirii”, în care s-au prins mai mulți participanți la ceremonie alături de dansatorii profesioniști de la Amsamblul Folcloric Bihorul.

Din partea ANCMRR – filiala Bihor au participat un mare număr de ofițeri și subofițeri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.