Camaradul nostru, colonelul în retragere, economist Ioan Străjan care a împlinit 90 de ani în data de 5 martie a.c., a fost sărbătorit cum se cuvine de conducerea filialei Alba a ANCMRR din M.A.I.

Cetățean de onoare al municipiului Alba Iulia acesta s-a remarcat ca om de cultură şi patriot.

Este membru fondator al Filialei Judeţului Alba a ANCE „Regina Maria”, al Fundaţiei „Alba Iulia – 1918 pentru Unitatea şi Integritatea României” şi al revistei „Dacoromania”. Este autorul unor cărţi de istorie reală şi profund documentată. S-a preocupat îndeaproape la confecţionarea şi amplasarea de plăci comemorative, busturi, statui, în amintirea unor personalităţi cultural-istorice.

Pe lângă materialele publicate în revista „Dacoromania” (nr. 1-101) şi în presa locală, colonelul (r) Ioan Străjan a reeditat lucrarea istoricului N. Densuşianu „Independenţa Bisericescă a Mitropoliei Române”, iar împreună cu poetul Ioan Mărginean, a scris cartea „Alba Iulia, Aleea Scriitorilor”.

În anul 2009, a întocmit o lucrare cu documente mai puţin cunoscute, intitulată „Deznaţionalizarea şi maghiarizarea românilor din Ardeal, prin biserică şi şcoală înainte de 1 decembrie 1918”.

A demarat acţiuni de cinstire a memoriei veteranilor de război şi a eroilor neamului, precum şi acţiuni de protejare a unor monumente istorice, de artă, ale naturii şi mediului înconjurător. Prin donaţiile şi activitatea umanitară, acesta a contribuit, în mod semnificativ, la sporirea patrimoniului cultural al municipiului Alba Iulia.

Alături de conducerea filialei, la emoționanta sărbătorire a participat și președintele Consiliului Județean Alba, domnul ing. Ion Dumitrel.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.