Între problemele discutate cu ocazia întâlnirii conducerii ANCMRR cu reprezentanții MAI de vineri 7 februarie a.c. s-a aflat și îmbunătățirea asistenței medicale acordate rezerviștilor MAI.

Prezent la întâlnire, prim-vicepreședintele Asociației, dl. general-maior (r) medic dr. Mihai-Marius DAN, fost director al Direcției Medicale a MAI și al Institutului Național pentru Sănătate Publică, vicepreședinte al Casei de Asigurări de Sănătate SAOPSNAJ, a propus conducerii MAI prezente la întâlnire creșterea cifrei de școlarizare pentru candidați la Facultatea de Medicină Militară pentru MAI, sau recrutarea absolvenților școlarizați pentru MApN. De asemenea, a propus recrutarea de medici rezidenți în anii terminali, pentru acoperirea nevoilor în diferite specialități medicale. Totodată, a propus să nu se renunțe la ideea preluării unei unități sanitare cu paturi de la Ministerul Transporturilor, pentru a deservi județele din Moldova, nominalizând spitalele din Iași, Galați sau Buzău, pentru care cu ani în urmă s-au dus tratative în acest sens.

Secretarul de stat chestor general de poliție Bogdan Despescu a precizat că problema rămâne deschisă, urmând ca Ministerul Transporturior să reanalizeze această situație.

S-a amintit și proiectul viitorului Spital al MAI, care se dorește a fi „o unitate medicală verde, emblematică pentru Sănătate!” Termenul de finalizare a noului sediu pentru Spitalul de Urgență al M.A.I Prof. dr. Dimitrie Gerota, în nordul Capitalei, pe un perimetru de 72.000 metri pătrați, aflat între aeroportul Băneasa și Otopeni, este 30 iunie 2026.  Proiectul este finanțat prin PNRR și are o valoare de peste 2 miliarde lei, din care valoarea eligibilă din PNRR este de peste un miliard de lei, a declarat pentru Gândul managerul spitalului Gerota, dr. Alida Moise.

După un an de la semnarea contractului de finanțare și după ce a fost nevoie de obținerea tuturor avizelor necesare, recent au început excavațiile la construirea noului spital: „Direcția de Logistică a Ministerului de Interne a înțeles nevoia încadrării în timp pentru realizarea la termen a acestei construcții, mai ales că la această oră, în spitalul nostru asistăm la o creștere continua a adresabilități. Anul trecut, echipa noastră medical a tratat cu peste 32% mai mulți pacienți decât în 2023. Pentru a face față acestui număru crescut de pacienți, ne-am extins echipa și avem, la această oră 100 de cadre medicale (medici, asistenți și infirmiere), ne-am dotat cu aparatură modern aplicând la diverse proiecte și am digitalizat fluxurile medicale. Cu toate acestea, spațiul a devenit atât de limitat încât realizarea la termen a noului spital ar fi, efectiv, gura de oxigen de care și noi, și pacienții, avem nevoie”.

Construcția care urmează a fi finalizată în iunie 2026  va fi dotată cu 490 de paturi, dintre care 400 în secțiile medicale, 40 pentru spitalizare de zi și 50 pentru anestezie și terapie intensivă, iar corpul de clădire destinat deservirii spațiilor tehnice va fi construit separat de spital.

În data de 17.01.2025 a fost emis ordinul administrativ de începere a execuției lucrărilor pentru realizarea de excavații adânci și lucrări de fundații speciale pentru acest obiectiv.  Din cauza adâncimii excavației, în media de 11 metri raportat la cota terenului natural și a pătrunderii sub nivelul hidrostatic cu minimum 4 metri, precum și din cauza faptului că execuția lucrărilor de infrastructură se va face sub cota terenului natural, lucrarea din această fază necesită protecția excavației prin intermediul unei incinte etanșe din pereți îngropați din beton armat, dispuși perimetral. Acești pereți, afirmă managerul spitalului Gerota, vor fi realizați prin tehnologia de execuție cu excavare sub protecția noroiului bentonitic.

Asigurarea finanțării la termenele stabilite este extrem de importantă. Departamentul de Resurse Umane din minister a demarat un plan pentru ca în acest vast perimetru al noului spital totul să funcționeze perfect. Pentru asta e nevoie ca, în tot acest timp, organizarea să fie modificată și adaptată. Vor începe și concursurile de angajare și ne propunem ca anul următor, în 2026, înainte de finalizarea spitalului să începem angajările de personal medical și personal de suport. Pacienții vor fi tratați de toate afecțiunile în acest spital, de la A la Z, fără a mai fi nevoie ca să se plimbe între unitățile medicale pentru diagnostic, analize și tratament. Mai mult, li se va asigura tot suportul, inclusiv recuperarea după afecțiunile pe care le-au avut. Un spital modern, ca acesta, va fi emblematic pentru ceea ce numim reformă în Sănătate. Totul, absolut totul va fi digitalizat, iar acest sistem nu va mai permite nicio scăpare în lanțul de aprovizionare și de funcționare a tuturor circuitelor.  Va fi unul dintre cele mai moderne spitale din țară, va folosi surse regenerabile de energie, va fi un spital «verde»..

Construirea noului spital de urgență „Gerota” intră într-o nouă etapă. Dr. Alida Moise: „Va fi o unitate medicală verde, emblematică pentru Sănătate!”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.