Ziua de 21 mai 2025 a fost una cu totul specială pentru cadrele militare în rezervă și retragere din Filiala „Ștefăniță Vodă” Suceava şi invitaţii lor din Filiala Botoşani din Asociația Națională a Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere din Ministerul Afacerilor Interne, care s-au reunit cu prilejul centenarului Societății Ofițerilor în Rezervă Proveniți din Activitate – SORPA, prima organizație a rezerviștilor din România, fondată în 1925.
Evenimentul a debutat cu o vizită  la Muzeul de Artă „Ion Irimescu” din Fălticeni, loc emblematic al culturii românești, unde rezerviștii au avut ocazia să intre în contact cu una dintre cele mai impresionante moșteniri artistice ale țării. Muzeul, găzduit într-o clădire istorică, adăpostește opera completă a sculptorului Ion Irimescu: peste 300 de sculpturi și peste 1.000 de lucrări de grafică, oferite statului român chiar de maestru.
Ion Irimescu (1903–2005), fiu al Fălticeniului, a fost nu doar un titan al sculpturii românești moderne, ci și un simbol al devotamentului față de frumos, tradiție și identitate națională. Format în marile școli de artă ale Europei și membru al Academiei Române, Ion Irimescu și-a dedicat întreaga viață modelării sufletului românesc prin artă.

Pentru participanți, vizita a fost un moment de reflecție, dar și o reafirmare a valorilor pentru care au slujit patria: respect, onoare, demnitate.
După această experiență culturală, activitățile au continuat în comuna Preutești, unde s-a desfășurat „Cupa Rezervistului Militar”, o competiție amicală dedicată Zilei Rezervistului Militar – sărbătoare națională celebrată anual la 31 mai.
Organizat de Sucursala Preutești a Filialei „Ștefăniță Vodă” Suceava, concursul a reunit 40 de participanți din judeţele Suceava şi Botoşani, care s-au întrecut în probe de șah, tenis de masă și pescuit sportiv, într-un spirit de camaraderie și fair-play, dar cu rigoarea specifică vieții militare.
Clasamentele finale au consemnat:
* Șah: locul 1. Acea Gheorghiță (Preutești – Suceava), locul 2. Coca Gheorghe (Vatra Dornei – Suceava), locul 3. Agrigoroaie Petrea (Fălticeni – Suceava).
* Tenis de masă: locul 1. Cojocariu Ghe. Cristian (Preutești – Suceava), locul 2. Plt. adj. șef Bujor Florin (Preutești – Suceava), locul 3. Morar Marcel și Vargan Vasile (Câmpulung – Suceava).
* Pescuit sportiv: locul 1. Enachi Bogdan Constantin (Preutești – Suceava), locul 2. Ţurcanu Neculai (Sucursala Vatra Dornei – Suceava), locul 3. Huţanu Doruleţ (Sucursala Vatra Dornei – Suceava).
Pe lângă reîntâlnirea caldă și prietenească, evenimentul a fost și un moment de reafirmare a rolului activ pe care rezerviștii îl joacă în viața comunităților. În mesajul transmis cu ocazia Zilei Rezervistului Militar, Asociația Națională a Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere din MAI a subliniat că aceștia sunt „purtători ai unor valori profesionale și umane de o inestimabilă valoare, surse de inspirație și modele de urmat pentru cei aflați în activitate”. Instituită oficial prin HG 467/2010, Ziua Rezervistului Militar este o recunoaștere publică a sacrificiului, loialității și profesionalismului celor care au purtat cu onoare uniforma militară.
Rezerviștii nu sunt doar ecoul unui trecut încărcat de istorie, ci şi făuritori tăcuți ai prezentului. Ei poartă în suflet valorile naționale ca pe un legământ sacru, și rămân, prin exemplul lor, faruri de demnitate, curaj și iubire de țară.

Autor: Col (r) Vasile Aioanei

2 thoughts on “Cupa Rezervistului Militar și moștenirea lui Ion Irimescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.