In primul semestru al acestui an membrii filialei au participat la o serie întreagă de activități ocazionate fie de sărbătorirea unor evenimente importante din istoria țării, fie realizate în scop cultural-educativ și de petrecere plăcută a timpului liber. Câteva dintre acestea sunt reflectate în materialul prezentat în continuare. 

 • Vineri 16 ianuarie 2018, cu prilejul împlinirii a 159 de ani de la Unirea Principatelor Române, a fost organizat un concurs de tragere, în cadrul poligonului din Baza Sportivă Dinamo Oradea. La acest concurs au participat cadre militare în rezervă și retragere din asociațiile similare aparținând MAI și SRI din județul Bihor. În urma executării tragerilor s-au făcut clasamentele pe asociații si echipe participante, filiala ANCMRR din MAI obținând locul II.

Întâlnirea dintre cadre a fost un bun prilej de socializare și schimb de opinii. Concursul s-a încheiat cu o masă camaraderească, care a avut loc la popota garnizoanei Oradea.

 • Cu aceeași ocazie, în data de 23 ianuarie, filialele județene ANCMMR Gl. Traian Moșoiu, ANCE Regina Maria, ANVR, Cercul Militar Oradea și Garnizoana Oradea au organizat un simpozion dedicat acestui măreț eveniment, la care au participat și membri ai filialei”MENUMORUT„.

Printre cei prezenți la eveniment s-au numărat distinși generali, cadre militare active, în retragere și rezervă, reprezentanți ai Societății Culturale „Avram Iancu”, ai Asociației „Pro România Europeană”, dar și elevi de la mai multe școli orădene.

Simpozionul s-a încheiat cu un moment artistic susținut de corul, orchestra și soliștii de muzică populară ai Liceului de Arte din Oradea.

 • In ziua de 24 ianuarie Mica Unire a fost marcată la Oradea printr-un ceremonial militar care s-a desfășurat începând cu ora 12 la statuia voievodului Mihai Viteazu din Piața Unirii.

Programul manifestărilor a cuprins primirea oficialităților, prezentarea onorului, salutul drapelului de luptă, alocuțiuni privind însemnătatea evenimentului.

La acest eveniment au participat cadre militare în rezervă și retragere din asociațiile de rezerviști aparținând MAI, MApN și SRI din judetul Bihor. Ceremonia militară s-a încheiat cu festivitatea depunerii de coroane și jerbe de flori, defilarea  detașamentului de onoare și onorul muzicii militare. Manifestarea a luat sfârșit cu  o „Horă Unirii”, în care s-au prins toți cei prezenți, și cu o masă festivă.

 • Vineri 9 martie conducerea filialei ”MENUMORUT„ Bihor a organizat, la restaurantul Varadia din Oradea o întâlnire pentru a sărbători ziua de 8 martie, Ziua internațională a  femeii, eveniment la care au participat 37 de familii.
 • În data de 25 martie, Ziua Poliției Române a fost marcată la Oradea printr-o serie de evenimente menite să exprime recunoștința față de cetățean, cel în slujba căruia se află în permanență polițistul bihorean.

La aniversare a fost invitată și a participat și conducerea ANCMRR din MAI filiala ”MENUMORUT„ Bihor a ANCMRR din M.A.I. Manifestările au avut loc în incinta Cetății Oradea cu începere de la ora 11. Au fost prezentate activitățile pe care le desfășoară zi de zi polițiștii, pe ateliere de lucru, precum și dotările de care aceștia dispun.

 • Orașul Oradea sărbătorește în fiecare an un eveniment major din istoria sa – intrarea trupelor române în Oradea, la 20 aprilie 1919, în frunte cu generalul Traian Moșoiu. Manifestările ocazionate de această zi au fost organizate de Primăria Oradea la 20 aprilie, începand cu ora 12, când pe platoul din fața Bisericii cu Lună a fost oficiat un TE DEUM.

Programul a continuat cu deplasarea la statuia generalului Traian Moșoiu din Oradea, unde au avut loc în continuare alocuțiunea privind semnificația sărbătoririi a 99 de ani de la intrarea armatei române în Oradea, un recital sustinut de corul „Traian Moșoiu” și depunerea de coroane și jerbe de flori, inclusiv din partea  ANCMRR din MAI filiala ”MENUMORUT„ Bihor, care a participat cu un număr de 50 de cadre militare în rezervă și retragere din asociațiile similare aparținând MAI și SRI judetul Bihor.

 • ANCMMR SRI filiala Bihor a organizat în data de 26 aprilie, cu ocazia Zilei Serviciului Român de Informații, un concurs de tragere cu pistolul în cadrul poligonului din Baza Sportivă Dinamo Oradea. La întrecere au participat 50 de cadre militare în rezervă și retragere din asociațiile similare aparținând MAI și MApN din județul Bihor.

În urma executării tragerilor s-au făcut clasamentele pe asociații și echipe participante,  reprezentanții filialei ”MENUMORUT„ Bihor s-au clasat pe locul II.

 • În data de 4 mai, cu ocazia deschiderii sezonului estival, în cadrul Bazei Sportive Dinamo Oradea aparținând I.P.J. Bihor, 40 de membri ai filialei ”MENUMORUT„ Bihor au participat la un concurs de gulaș, activitatea finalizându-se prin acordarea unei diplome de excelență culinară tuturor concurenților și prin degustarea bucatelor pregătite de aceștia.

 • In data de 9 mai au fost marcate la Oradea,  printr-un ceremonial militar-religios desfășurat la statuia ostașului român din Parcul 1 Decembrie, Ziua Independenței de Stat a României, Ziua Victoriei Națiunilor Unite și Ziua Uniunii Europene.

La acest triplu eveniment au participat și 35 de cadre militare în rezervă și retragere din filiala ”MENUMORUT„ Bihor, alături de alte cadre militare în rezervă și retragere din asociațiile similare și de oficialitățile județului și orașului.

Tradiționalele alocuțiuni au fost urmate de festivitatea de depunere de coroane și jerbe de flori din partea celor care au participat la manifestare.

Ceremonialul s-a încheiat cu defilarea detașamentului de onoare și onorul muzicii militare, după care membrii filialei noastre au participat la o masă festivă care a avut loc la un restaurant din Oradea.

 • În data de 10 mai, cu ocazia primirii în rândul membrilor filialei ”MENUMORUT„ Bihor a ANCMRR din MAI, domnul general (r.) Nicolae Iancu a organizat o întâlnire de socializare, care s-a desfășurat la baza de pregătire a jandarmilor din Băile 1 Mai. La „botezul” noului membru au participat 50 de rezerviști, activitatea fiind concretizată prin jocuri de cărți, table, muzică și nelipsitul bobgulaș.
 • Miercuri 16 mai, începând cu ora 18.00, iubitorii de literatură din Oradea au fost invitați în Cetatea Oradea, Corpul I, etaj 1 la lansarea cărții ”Potpuriuri”, având ca autor pe domnul plutonier adjutant șef (r.) Ștefan Lazăr, membru al filialei ”MENUMORUT„.

Ştefan Lazăr a urmat o carieră destinată caracterelor puternice, a avut funcţii operative acolo unde viaţa se trăieşte în fapte: în poliţie. Ecoul cărţilor citite de-a lungul vieţii l-a însoţit mereu, nu i-a dat pace nici o clipă, aşa că a decis să aducă în faţa publicului adevărate „bijuterii de viaţă, cugetări literare distilate”, după cum apreciază distinsul om de litere, scriitorul Mircea Bradu.

Volumul, apărut în condiții grafice excepționale la Editura Arca, cuprinde peste 1.000 de aforisme, reflecții și cugetări ale autorului, scrise în ultimii doi ani. Este cel de-al patrulea volum al lui Ștefan Lazăr, după ”Gânduri” (2009), ”Similitudini” (2013) și ”Circumvoluțiuni” (2016).

La acest eveniment au participat și 25 de membri din cadrul   filialei ”MENUMORUT„ Bihor.

 • În data de 17 mai a avut loc, la Baza Sportivă Dinamo Oradea, Conferinţa anuală a ANCMRR din MA,I filiala ”MENUMORUT„ Bihor.

La conferinţă au participat, pe lângă președinții celor șapte sucursale județene, încă 68 de delegați reprezentând pe cei 528 de membri aflaţi în  evidenţa filialei. De asemenea au fost invitați și ne-au onorat cu prezența reprezentanți ai IPJ Bihor, IJJ Bihor, ISU Bihor, preşedintele ANCMRR din MApN filiala Bihor si preşedintele ANCMRR din SRI filiala Bihor.

Conferința a dezbătut activitatea desfășurată de filială și sucursale în cursul anului trecut, a aprobat programul de activități pe anul 2018, anul Centenarului Marii Uniri, execuția bugetară pe anul 2017 și planul de venituri și cheltuieli pe anul 2018, constituind  un bun prilej de trecere în revistă a realizărilor obținute în promovarea și apărarea drepturilor legitime ale membrilor filialei, în îmbunătățirea imaginii acesteia și în dezvoltarea cooperării și conlucrării cu autoritățile locale și celelalte filiale județene ale asociațiilor surori.

Activitatea s-a încheiat  cu o masă camaraderească,  prilej de socializare, de schimb de opinii și de bună dispoziție.

 • În cadrul manifestărilor dedicate Centenarului Marii Uniri, 50 de cadre în rezervă și retragere din ANCMRR din MAI filiala ”MENUMORUT„ Bihor și membri ai familiilor au efectuat, în perioada 22 – 27 mai, o amplă excursie de documentare în cetatea eternă Roma.

Grupul s-a deplasat de la Oradea la Bologna, a vizitat ferma de cai din Lipica, Piazza Maggiore și Basilica San Petronio, apoi Turnul înclinat din Pisa.

La Roma au fost vizitate Muzeul Vatican, Piața și Bazilica San Pietro, Piața Navona, Colosseum-ul, Forumul Roman, Columna lui Traian și Panteonul.

La înapoiere grupul s-a deplasat prin San Marino, Ravenna, Liubljana, delectându-se cu obiective deosebite și peisaje încântătoare.

 • Membri ai ANCMRR din MAI filiala ”MENUMORUT„ Bihor au participat luni, 2 iulie, în sala mare a Primăriei Oradea, la Conferința intitulată La datorie pentru România Mare: Generalul Traian Moșoiu și la expoziția “Regina Maria, ambasador al istoriei și artei populare românești„ , activitate oglindită și apreciată pozitiv în mass-media central și locală.

One thought on “Filiala „Menumorut“ Bihor a Asociației – Prezență activă în viața comunității

 1. Activități deosebit de bogate in continut și semnificatii, pentru organizarea și desfășurarea cărora meritati intreaga noastră apreciere și considerație. Constituiti un adevărat exemplu, demn de urmat de toată Asociația. Felicitări sincere și țineți-o tot așa! Mult succes și sănătate, vă dorim!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.