Ziua Internaţională a Persoanelor Vârstnice a fost instituită prin Rezoluţia nr. 45/106 a Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), adoptată la 14 decembrie 1990.

Ziua Internaţională a Persoanelor Vârstnice este marcată anual, la 1 octombrie, cu scopul de a promova drepturile acestora, prin încurajarea de a participa activ la viaţa economică, politică, socială şi culturală, dar şi pentru promovarea unei imagini pozitive a îmbătrânirii, lipsită de discriminare, prin incluziune socială.

În conformitate cu prevederile Legii nr. 363 din 19 septembrie 2003, privind finanțarea activităților ocazionate de sărbătorirea în România a Zilei Internaționale a Persoanelor Vârstnice, cu această ocazie, în toată țara, sunt organizate manifestări consacrate seniorilor, ca o expresie a aprecierii de care se bucură pentru întreaga activitate desfășurată în slujba societății și a familiei.

În cadrul Asociației noastre au fost deja organizate, de către Consiliile județene ale organizațiilor de pensionari și persoanelor vârstnice, evenimente consacrate acestei zile, așa cum rezultă și din cele care au avut loc la  Alexandria și Drobeta-Turnu Severin, cu participarea oficialităților locale, de la care prezentăm și fotografiile următoare.

La București această zi a fost sărbătorită marți 3 octombrie, în prezența membrilor Consiliului Executiv al Asociației și a conducerii filialei București. Sărbătoriții s-au bucurat și de un scurt program artistic oferit de membrii Ansamblului folcloric Ciocârlia al M.A.I.

La Buzău, în data de 2 octombrie, cu același prilej, cu sprijinul și sub patronajul Primăriei municipale, camarazii noștri, împreună cu cei din filiala ANCMRR din MapN și Asociația Pensionarilor Civili Frăția, au participat la cea de-a VIII-a ediție a Concursului de șah, table și remi. De asemenea, tot de Ziua Seniorilor la Centrul Cultural I.C. Brătianu Buzău, a avut loc o manifestare sub titulatura #DeVorbăcuSenioriiBuzăului #ValorideIeri #ValorideAzi#, la care au fost prezenți și membri ai filialei ANCMRR din MAI.

Filiala Galați a ANCMRR din MAI a organizat oferirea unor sume de bani unui număr de 6 rezerviști, din fondurile alocate de Guvern în acest scop, acordarea de diplome, calendare și brelocuri membrilor filialei, precum și invitaților, iar în data de 5 octombrie a fost organizat un concurs de pescuit, ocazie cu care au fost recompensați cu diplome, plachete, brelocuri, calendare și articole de pescuit participanții la acțiune.

În data de 2 octombrie 2023 filiala Giurgiu a organizat un eveniment cu ocazia Zilei Internaționale a Persoanelor Varstnice, cu următoarele activități: acordarea unui număr de 10 diplome aniversare, acordarea a 15 calendare editate special pentru acest eveniment și a unor sume de bani din fondurile alocate de Guvern pentru această zi, organizarea unei mese festive la care au participat toți membrii filialei și organizarea unei excursii în Delta Dunării în perioada 17-19 septembrie a.c.

În ziua de 6 octombrie 2023, la sediul Poliției Municipiului Iași, conducerea filialei Iași a Asociației organizat activitățile dedicate Zilei Internaționale a Persoanelor Vârstnice, la care au fost invitați reprezentanți ai autorităților locale, Instituția Prefectului, Primăria Municipiului Iași, Inspectoratului de Poliție al Județului Iași, Poliția Municipiului Iași și ai structurilor asociative cu care conlucrăm, precum și colegi rezerviști nemembri ai filialei. Cu această ocazie au fost acordate 14 diplome de excelență invitaților cât și 24 diplome de onoare membrilor Asociației și nemembrilor care au răspuns invitației noastre. De asemenea, cu același prilej a fost organizată lansarea cărții „Triumful Haitei” având ca autor pe camaradul nostru, colonel (r) Tudor Leonte.

 

One thought on “MANIFESTARI DE ZIUA INTERNAȚIONALĂ A PERSOANELOR VÂRSTNICE

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.