31 thoughts on “Cerere recalculare / actualizare pensie militară

 1. Va rog sa-mi raspundeti cum poate cineva sa aleaga cele 6 luni in baza carora sa i se recalculeze pensia, daca nimeni nu stie cat este valoarea actualizata a soldei. In mod normal, ar trebui sa fie ultimele 6 luni de activitate, dar este oare corect?
  Cum putem afla valoarea actualizata a soldelor?

  • Pentru alegerea perioadei de 6 luni consecutive din ultimii 5 ani de activitate) in varianta actuala a legii 223/2015 modificata cu OUG 57/2015):
   – Nu va orientati in mod special dupa valoarea cea mai mare a sumelor brute ale soldelor/salariilor din cele 6 luni consecutive;
   – Alegeti cei mai mari coeficienti pe care i-ati avut pentru functie si perioada in care ati avut cele mai multe indemnizatii si sporuri( si NU PRIME), precum si ultima sau cea mai mare gradatie;
   – Alegand cele 6 luni din primii 2 ani ai perioadei de 5 ani ati putea pierde o gradatie care inseamna 6% din salariul de functie,grad, merit si comanda (gradatiile sunt in numar de 7 si s-au acordat din 3 in 3ani, pentru vechimea in serviciu );
   – Lasati solda/salariul de grad asa cum este in perioada aleasa, pentru cã solda/salariul ultimului grad vine automat in cuantumul pensiei, prin dispozitiile art. 60 privind actualizarea pensiilor
   Dupa cum inteleg eu din lege, solda/ salariul vor fi actualizate la data de 01.01.2016, in functie de coeficientii de ierarhizare ai functiei indeplinite, detinute in cele 6 luni alese, prin echivalarea acestui coeficient cu cel al unei functii similare la 01.01.2016 . Trebuie sa se aplice la toate componentele soldei /salariului valorea de referinta sectoriala in vigoare de la 01.12.2015 (adica 217,0726 lei). Componentele soldei/salariului sunt cele din Legea 284/2010, Anexa 7( solda/salariu de grad, functie, comanda, merit, gradatii si dispozitiv, la care se adauga sporurile care le-ati avut: pericol, antena,fidelitate, confidentialitate si altele, cu exceptia primelor)

   • In ceea ce ma priveste, ma aflu intr-o situatie „speciala”:
    – sunt pensionar MAI;
    – in perioada 2007 – 15 martie 2009, am avut gr. comisar (echivalent lt.col) si functia de sef serviciu;
    – din 15 martie, prin reorganizare (ordonanta BOC) serviciul pe care il conduceam a fost desființat și nu am mai primit indemnizația de comanda;
    – in 25 martie 2009, am fost avansat in gradul de comisar șef (echivalent col,);
    – în 15 mai 2009, la raport, am fost trecut in rezervă, cu drept la pensie;
    – in 2009 am beneficiat atat de salariu de merit cat și de „prima guvernamentala„ cea de 50%, astfel ca, daca ar fi sa aleg dupa venituri, perioada care ma avantajeaza ar fi oct.2008 – aprilie 2009;
    – in acelasi timp, jumatate din martie (15-30 martie) și luna aprilie n-am mai avut funcția de șef serviciu dar din 25 03.2009 am avut gr. de col.
    Întrucat actele normative incidente nu sunt lamuritoare, apelez la sprijinul dvs.
    Va multumesc anticipat!

  • Trebuie propus in Normele de aplicare ca, asa cum ne-au dat odata desfasuratorul veniturilor obtinute, sa ni se puna la dispozitie desfasurator cu salariile de baza din ultimii 5 ani de activitate pentru a ne alege cele 6 luni. De altfel in art.28 pct 10 al L 223/2015 modificat de OUG 57/2015 se precizeaza ca alegerea perioadei se poate face o singura data! Macar sa o faci in cunostinta de cauza!

 2. Buna ziua, sunt col.(r) Ioan Suciu din Salaj, rog sa-mi comunicati cine solicita datele de la financiar, rezervistul sau Casa sectoriasla de pensii ?

 3. Buna dimineata ! Am trimis la Casa de pensii cerere de mana, privind optiunea de 6luni din ultimii 5 ani Cerere nu era tip.dar cuprindea toate datele necesare Este necesar sa trimit alta cerere tip ? Multumesc George

 4. Informarea pensionarilor la Brașov
  În data de 29 ianuarie a.c., vineri, a avut loc o teleconferință organizată de MAI și Casa de pensii cu toți comandanții de unității, șefii de personal și șefii contabili, rezultând următoarele:
  1. Pe site-ul MAI-Transparență decizională, este postat spre dezbatere proiectul Ordinului privind recalcularea pensiilor, ce urmează a fi semnat și apoi publicat în MO, estimativ până la 15 februarie.
  2. Până acum au fost primite la CP mii de cereri pentru reactualizarea pensiilor, însă multe dintre ele au fost întocmite greșit, fără menționarea celor 6 luni, acestea urmând a fi retrimise.
  3. Toate cererile vor fi înregistrate la CP și periodic vor fi înaintate copii xeroxate la unitățile de unde pensionarii au ieșit la pensie. În Ordin se specifică că după înregistrarea cererilor, în maxim 12 luni se recalculează pensiile.
  4. Rolul cererii cu cele 6 luni solicitate, este acela de a se stabili coeficienții pe care i-a avut pensionarul, coeficienți ce vor fi luați în calcul la recalcularea pensiilor.
  5. Unitățile verifică corectitudinea perioadei solicitate de pensionar, apoi comisia numită în acest sens extrage din cele 6 luni, de pe statele de plată, datele pensionarului: coeficienții de grad și funcție, coeficienții de soldă de merit și de comandă, gradații, dispozitiv, antenă, pericol, lucrări de excepție, confidențialitate, etc., adică toate datele care au contribuit la realizarea venitului brut al pensionarului, care se găsește și pe decizia de pensie.
  6. Unitățile trimit și la CP valorile salariilor brute ale pensionarilor corespunză-toare celor 6 luni.
  7. CP va trimite la unități un tabel care va cuprinde echivalarea funcțiilor mai vechi (cazul locțiitorului politic, etc.), pentru a ușura munca unităților și pentru a exista o uniformizare a funcțiilor.
  8. Unitățile completează un tabel pentru recalcularea pensiilor, iar apoi le introduc și într-un program ce va fi trimis de CP pe la finele lunii februarie, când se vor mai primi în scris și alte precizări referitoare la calendarul procedurii de recalculare. Printre altele se precizează că unitățile vor trebui să țină legătura cu pensionarii pentru informarea periodică a acestora privind recalcularea pensiilor.
  9. După recalculare, unitățile trimit procesul verbal (și electronic) la CP, care are obligația ca în termen de maxim 90 de zile să emită noua decizie de pensie, iar în termen de maxim 10 zile trimit decizia și baza de recalculare la pensionari. Urmează ca pensia recalculată să fie primită începând cu luna următoare emiterii noii decizii de pensie.
  10. Nu se știe cum se va trimite diferența de plată, corespunzătoare lunilor premergătoare emiterii deciziei, începând cu luna ianuarie 2016.
  11. Rezultă că vom primi pensia recalculată mai repede, în funcție de data trimiterii cererii, dar în special de cât de repede se mișcă colegii noștri din unități, când vor face recalcularea. Nu există menționat nici un termen minim pentru unități de recalculare a pensiilor. De exemplu, dacă unitatea primește o parte din cereri în 1 martie, face recalcularea acestora până la 20 martie, le trimite la CP, iar aceasta cam până la 30 iunie trebuie să emită decizia, urmănd ca pensionarii să primeasă pensia recalculată prin iulie sau august.
  12. Pentru cei ce nu trimit cererea până la data de 30 iunie, CP va extrage din dosarul de pensie ultimele 6 luni și le comunică la unități, urmând ca aceștia să primească, se pare, pensia recalculată la începutul anului viitor.
  13. Din Ordinul pregătit și din teleconferință, a rezultat că pensionarii cu pensii mari vor câștiga în procent, mai puțin decât pensionarii cu pensii mici, (cum ar fi cazul subofițerilor).
  14. Prin recalculare se înțelege că pensionarul va avea un venit brut la data de 1 ianuarie, aproape egal cu cadrul activ care este pe aceeași funcție avută de pensionar, adică ca și cum pensionarul este din nou angajat pe aceeași funcție avută, cu coeficienții (enumerați mai sus) avuți de pensionar la data pensionării.
  15. În final se va ajunge ca toți pensionarii care au avut aceeași funcție, aceeași vechime, aceeași coeficienți, etc. să aibă aproximativ aceeași pensie. Micile diferențe vor fi date de diferența coeficientului pentru Sporul de antenă, din lunile alese de pensionar – acest coeficient este de maxim 10%, și poate fi mai mic atunci când cadrul a lipsit din unitate (ex. a fost în concediu) într-o anumită lună.
  16. Un exemplu de calcul, de fapt real:
  – Un subofițer are pensia de 2450 lei, cu 35 ani lucrați, deci 20% ordinul militar și 9% pensie suplimentară.
  – Pensionarul are 48 ani vechime cumulată.
  – Media venitului brut din cele 6 luni (de acum 7 ani) este de 2856 lei.
  – Subofițerul care lucrează acum pe postul lui, are aproximativ aceeași vechime și coeficienți, având venitul brut, de pe fluturașul de salarii de, medie, 3545 lei.
  – Deci prin recalcularea făcută de unitate, pensionarul va trebui să aibă cam aceeași sumă de circa 3500 lei.
  – Această valoare calculată de unitate este transmisă, cu procesul verbal, la CP care va calcula noua pensie. CP are toate datele referitoare la munca și vechimea pensionarului,
  și calculează,
  – 48 ani (vech.cumul) – 25 ani = 23 ani, adică 23%
  – 23% se adaugă la 65% (stabiliți de Cioloș) și = 88%
  – 88%, este de acum mai mare de 85% (stabiliți tot de Cioloș)
  – 88% trebuia înmulțiți cu 1,09 (9% pensie suplim), dar înmulțirea în acest caz este inutilă.
  – Deci 85% se înmulțesc cu 1,2 (meritul militar) și rezultă 85*1,2=102%
  – Avem 3500 lei * 1,02 = 3570 lei
  – De aici se scade CAS și impozitul
  – CAS = ( 3570 – 871,7) * 0,055 = 148 lei; 871,7 este deducerea
  – Impozit = ( 3570 – CAS – deducere) * 0,16 adică
  – ( 3570 – 148 -1050 ) * 0,16 = 380 lei
  – Rezultă PENSIA NETĂ: 3570 – 148 – 380 = 3042 lei, față de cât avea de 2450 lei, e ceva.
  – În general marea majoritate a pensionarilor va câștiga, mai mult sau mai puțin, dar cu siguranță cei cu vechime mică, sub 20 de ani, nu credem că vor câștiga, și vor rămâne cu pensia actuală (o influență mare o are Meritul militar), asta și datorită faptului că se pornește de la 65% (pentru asta se zbate Dogaru, pentru cei cu vechime mică).
  – Dacă nu s-ar plafona pensia la 85%, câștigul ar fi mai mare cu încă, circa 10%.

 5. Pentru ca legea sa fie echitabila este necesar sa fie reglementat in asa fel incat sa poata fi luata in calcul toata vechimea dar contributia la pensia suplimentara.

 6. Pentru ca legea sa fie echitabila este necesar sa fie reglementat in asa fel incat sa poata fi luat in calcul atat toata vechimea in serviciu precum si contributia la pensia suplimentara.

 7. Am trimis și eu la Casa de pensii, câteva observații referitoare la proiectul de ordin comun pentru recalcularea pensiilor, precum și o variantă de recalculare. Din răspunsul primit consider interesante 2 fraze:
  ,,Cu privire la calculele prezentate de dumneavoastră, precizăm că respectă principiile prevăzute în Legea nr. 223/2015, precum și pe cele ale art. 11 din Legea nr. 80/1995 privind Statutul cadrelor militare. Până la apariția ordinului comun, nu putem prezenta nicio variantă de calcul a pensiilor militare,,.

 8. Buna ziua,
  Printr-un comunicat al U.M.am fost instiintat ca , conform legii nr 284/2010, beneficiez de un ajutor egal cu 20 de solde dar, conform OUG 83/2014, aceste prevederi nu se aplica in 2015. Am fosti colegi care au beneficiat de acest ajutor, pana s-a suspendat. Mai pot beneficia si eu, in 2016, de acest ajutor? Cum trebuie sa procedez? Trebuie sa merg in instanta? Multumesc anticipat.

 9. Vedeti ca s a schimbat modelul de cerere in Ordinul 31 al MAI, 25 al MApN, publicat in Monitorul Oficial 214/23.03.2016, unde gasiti si ultimile reglementari

 10. Buna ziua. Ma numesc Ion Vasiliu ( plt. maj.) in rezerva si am iesit cu Ordonanta in 1998. Am fost personal navigand, si as dori sa va intreb daca sa aprobat sa ni se plateasca grupele de munca intrucat noi am avut SPECIALA. Si as dori sa va intreb daca este corect ca un coleg cu aceias functie si grad sa aiba pensie de 3400, iar eu 1600 ? Va multumesc anticipat.

 11. Hristos a inviat !. Ma numesc Techiu Alexandru, agent sef in rezerva(M.A.I.), din 2005. Va rog sa-mi comunicati ce documente trebuie sa trimit la Casa de Pensii a MAI, pentru recalcularea pensiei.
  Va multumesc !

 12. Buna ziua, am 32 de ani vechime in campul muncii cumulat civil + militar dintre care 17,7 luni militar, iar 15 civil va rog mult sa-mi spuneti anii lucrati in civilie intra in calculul vechimii la pensia militara sau vor intra la implinirea varstei de 62 de ani separat la casa de pensii de sector, intrucat pe decizia mea de pensie militara scrie total vechime in munca 20 ani.
  va rog mult daca se poate un raspuns pe email. Va multumesc!

 13. buna.ziua.sunt reprezentantul legal al unui minor (tatal decedat in catastrofa aeriana din 21.11.2016) si as vrea sa stiu daca se poate recalcula pensia minorului in baza noi legii(L223/2015)

 14. Buna seara! As dori sa se implice cei din conducere pentru a-i determina pe cei de la Casa Sectoriala de Pensii a MAI sa publice si ei cate decizii de recalculare au fost emise. Cei de la Ministerul Apararii au iesit cu comunicat si au o evidenta la 2 saptamani .Oare cei de la MAI chiar nu pot face si ei acest lucru? E atat de greu pentru a posta aceste dorinte? Va multumesc!

 15. MM19(r) MILITARU FLORIN am fost pensionat in anul 1989 am o vechime cumulata de38 de ani.Baza de calcul elemente salariale (coatum actualizat decembrie 2009),diferenta dintre colegii care s-au pensiont in 2003 este de 1000 roni iar fata de cei din 2015 cu 2000 roni. CE fel de actualizare la functii si grad INTRE MILITARII care au avut si si-au desfasurat activitatea in aceiasi unitate de lupta, avand aceiasi functie grad si gradatii. DE ce 2009 ?

 16. lasati-l pe dogaru in pace , ca mai mult de a da din cleanta si a lua banii de la postul de televiziune unde-si face aparitia , nu-i bun de dracu; nu vedeti ca el intotdeauna spune ca-i istoric? nu are treaba cu militarii , este un ……..sa va fie rusine

 17. Bună ziua. Mă numesc Apostol Costin Florin, lucrez în M.A.I, sunt nascut la data de 07.09.1971 cu o vechime de 17 ani cu grupa 1 speciala, 8 ani în civilie plus 1 an armata.Am calitatea de revoluționar cu mențiunea Reținut în legea 341/2004 se specifica ca benificiez de 5 ani mai devreme înainte de pensionare și cu legea pensiilor Militare se poate ieși la vârsta de 47 de ani și jumătate. Va rog sa-mi spuneți dacă mă încadrez? Mulțumesc.

 18. Buna ziua , v-as ruga mult pe cei care cunoasteti sau ati fost in situatii similare , spuneti-mi si mie daca in anii 1998 – 1991 au existat indemnizatii ( sporuri ) de dispozitiv la functia de comandant de garda – depozit de munitie si armament . Vechime 15 ani si 4 luni . vechime cumulata 24 ani . Iesit in rezerva prin demisie – 1991 / pensionat in 2011 la limita de varsta . Pentru o contestatie la recalcularea primita mi-ar fii de folos acest document ?
  Baza de calcul : 947 lei .
  Pensie ( in 2016 ) 696 lei

 19. BUNA ZIUA,V-AS RUGA DACA SE POATESA-MI SPUNETI SI MIE DACA BENIFICIEZ SI EU DE MARIRIEA DE CALCUL A PESIEI MELE PLT MAJ IN REZERVA STOICA FLORIN AVIND O VECHIME CU SCOALA MILITARA DE 24 DE ANI SI CU GRUPA 33 DE ANII,LA CEREREA MEA DEPUSA IN 2016 DE RECALCULARE

 20. David Dan…iesit la pensie in 2005,cu aproape 35 ani militar..vechime totala 53 ani (15 ani in grupa alte conditii)..in 2007 un coleg de la ac.de pol.Al.I.cuza a iesit la pensie,avand 29 ani vechime ca militar,la acelas grad,acelas c.i.f. grupa de munca 6/an si pensia recalculata la el este mai mare dacat pensia mea
  recalculata..orcum amadoura ne-a iesit pe minus….care este cauza?..in plus sporul de fidelitate nu apare la recalculatre…

 21. Buna ziua!Sunt plutonier major in rezerva cu o vechime efectivă de 24 de ani iar vechime in serviciu realizată de 22 de ani, decorat clasa || ,iar vechimea cumulată este de 30 ani. Care este calculul ptr acești ani intr u cat am o pensie de 1.559 pe care o regasesc mica in urma recalcularii! Multumesc frumos!

 22. Marele erou national infractorul MIRON COZMA, i s-a recalculat pensia dupa noile precizari si a ajuns de la 3.850 de lei la 7.000 de lei iar de la 1 septembrie 2019 , prin marirea punctului de pensie i s-a majorat la 8.050 de lei lunar pensia . Cinste puscariasilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.