În data de 6 octombrie, sub comanda președintelui filialei, colonelul (r.) Vasile Tohăneanu, după o scurtă ședință de instruire, a fost realizată o excursie de o zi pe traseul Tg. Mureș – Borsec și retur.În drum, excursioniștii s-au oprit la Catedrala Ortodoxă din Bistra Mureșului, unde părintele le-a povestit oaspeților, despre care a aflat că sunt polițiști, că în urma că vreo 7 ani de la Casa memorială Ion Vlasiu hoții au furat câteva din lucrările de mare valoare ale marelui maestru ca urmare a lipsei oricăror sisteme de alarmare. Dând dovadă de spirit civic, polițiștii au pus mână de la mână și în două săptămâni au realizat și instalat la acest muzeu un sofisticat și modern sistem de alarmă, sponsorizat în întregime din banii lor. În aceeași zi au mai vizitat mânăstirea Sf. Ilie din Toplița și fosta mânăstire Secu, finalul acțiunii fiind stațiunea Borsec. La toate lăcașurile de cult vizitate, excursioniștii au aprins lumânări în memoria celor dispăruți dintre colegi, rude și pentru eroii neamului românesc.

După ce au prins gustul drumețiilor, peste două săptămâni, de data aceasta la inițiativa colonelului (r.) Ion Albu, un alt grup de amatori de frumos, au purces, în zilele de 15 și 16 noiembrie într-un periplu mai lung care a cuprins vizitarea Muzeului Memorial din comuna Avram Iancu și a mânăstirii Lupșa, a cărei biserică datează din 1429. Seara zilei de 15 noiembrie și noaptea care a urmat au fost petrecute într-o atmosferă de veselie si bună dispoziție, oferită de doi artiști amatori dintre excursioniști, Ioan Albu si Petre Naghi, care prin interpretările lor la vioară, fluier și clarinet, i-au pus la grea încercare pe amatorii de dans. A doua zi a fost vizitat satul Albac unde au fost realizate fotografii la grupul statuar Horea, Cloșca și Crișan, s-au aprins lumânări la bisericuța la care a fost diac însuși Horea, unde se află și clopotul cu care acest erou al neamului românesc a dat semnalul începerii luptei împotriva asupritorilor. Excursia a continuat cu o poză de grup la statuia ecvestră a lui Iancu de la Câmpeni și s-a finalizat cu o vizită la minele de aur din Roșia Montană unde gazdele le-au prezentat istoria mineritului local care datează încă de pe vremea dacilor, precum și numeroase informații privind modul de extragere a aurului din inima muntelui.

O altă activitate care a atras atenția a numeroși membri ai filialei, dar și a camarazilor de la celelalte asociații surori, care au ținut să fie prezenți în număr deosebit de mare, a fost reprezentată de festivitățile ocazionate de sărbătorirea Zilei de 1 Decembrie, Ziua Națională a României, la care militarii pensionari au umplut centrul orașului și s-au bucurat împreună cu ceilalți cetățeni mureșeni de festivitățile organizate de municipalitate.

2 thoughts on “Rezerviștii mureșeni – prezență activă în viața comunității

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.