În anul centenarului Marii Uniri, într-o succesiune cu o simbolistică deosebită, se situează și activitățile desfășurate de ANCMRR din MAI – filiala „Menumorut“ Bihor, între care se înscrie și excursia efectuată în perioada 28-30 septembrie 2018, pe traseul Viena – Salzburg – Munchen, locuri cu adânci reverberații istorice în pregătirea de către elitele românești a acțiunii de acum un secol, dar și a evenimentelor culturale care se desfășoară în prezent.

La Viena, unde a ajuns în toamna anului 1918 Iuliu Maniu, împreună cu generalul Ioan Boeriu, pentru a negocia viitorul românilor din dubla Monarhie, vizita a inclus capodoperele arhitectonice de pe Ring: Hofburgul, Opera, muzeele de artă și științe ale naturii, Primăria.

La Salzburg a fost vizitat printre altele complexul monastic Sf. Petru, din centrul orașului, locul unde la 12 iulie în acest an a avut loc un concert de muzică clasică susţinut de şase tineri muzicieni români stabiliţi în Salzburg şi dedicat Centenarului Marii Uniri, continuând cu Casa lui Mozart și Castelul Hohensalzburg.

În capitala Bavariei, Munchen,  unde în anul centenarului Marii Uniri se derulează Proiectul intitulat 100.10.1. (100 de ani de la înfăptuirea Marii Uniri, 10 întâlniri ale comunităţilor româneşti din Bavaria şi dorinţa unui viitor împreună), programul a cuprins o vizită în centrul istoric Marienplatz, Palatul Regal și, bineînțeles, celebra Hofbrauhaus am Platz.

Vizita a continuat de-a lungul Dunării, în Austria, prin defileul de la Wachau, o zonă de 36 km, caracterizată printr-o multitudine de sate și orașe pitorești de o diversitate deosebită și cu terenuri viticole terasate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.