În cursul lunii septembrie 2018 un colectiv din cadrul filialei „Menumorut”/Bihor a A.N.C.M.R.R. din M.A.I., format din colonel (r.) ALEXANDRU CIUTA, colonel (r.) DUMITRU BOCHIȘ, colonel (r.) GHEORGHE BUNGĂU și colonel (r.) SORIN CIATARÎȘ, în urma participării la un concurs de proiecte pe domeniul ”CENTENAR”, în baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finanțărilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activități nonprofit de interes general și conform H.C.J. Bihor nr. 146/28.08.2018, a negociat și încheiat cu Direcția Social Comunitară Bihor un număr de trei contracte de finanțare nerambursabilă, având ca obiect:

1. Realizarea, cu membrii filialei, a unei activități cu tematica “Instruire pentru prelucrarea datelor cu caracter personal”. Pentru această activitate s-au înscris în total 80 de rezerviști, iar cursul s-a desfășurat într-un spațiu pus la dispoziție de Cercul Militar Oradea, pe durata a trei zile, respectiv în 2, 9 și 23 noiembrie 2018. Instruirea participanților a fost realizată de către doamna jurist Cristina Blikling,  formator autorizat la Colegiul Consilierilor Juridici Bihor.

După achitarea costului cursurilor, din suma de 9000 lei acordată de Consiliul Județean Bihor pentru acest proiect, la care s-au adăugat 10% din fondurile proprii, a fost achiziționat mobilier pentru noul sediu al filialei, format din trei încăperi.

2. Proiectul intitulat „Rolul profesiilor juridice în realizarea și desăvârșirea Marii Uniri” în valoare de 8105 lei, la care s-a adăugat 10% contribuția filialei. În cadrul acestui proiect, în colaborare cu „Academia de Poliție Alexandru Ioan Cuza” din București, I.P.J. Bihor, Primăria Municipiului Oradea, Universitatea Agora din Municipiul Oradea și alte instituții și asociații de cultură, a fost organizată și s-a desfășurat o conferință cu tema “Rolul profesiilor juridice în realizarea și desăvârșirea Marii Uniri”, în cadrul căreia a fost evocat rolul unor personalități în înfăptuirea Marii Uniri.

La această activitate au participat invitați din mediul universitar din Republica Moldova, București, Cluj-Napoca, Brașov, Iași, Craiova și Timișoara. După încheierea lucrărilor conferinței, au fost depuse coroane de flori la statuia avocatului dr. Aurel Lazăr și a fost vizitat muzeul Aurel Lazăr din Oradea, fondatorul Uniunii Avocaților din România. Conferința a avut loc în sala “General Traian Moșoiu”  a Primăriei Oradea.

3. Proiectul ”1918. Efectul Unirii. Tratatul de la Trianon”  prin care, în concordanță cu sintagma Centenarului  ”Sărbătorim împreună”,  s-a reușit realizarea unei culegeri de documente și opinii cu același titlu, cuprinzând Tratatul de la Trianon, conform publicării în Monitorul Oficial al României din  21 septembrie 1920, precum și în varianta în limba maghiară,  a câte 90 pagini fiecare  și descrierea frontierei româno-maghiare, pe secțiuni, în limbile română, franceză și maghiară, încheiate cu o recapitulare istorică a cronicii lui Anonimus privind cucerirea Oradiei în urmă cu 1000 de ani.

Culegerea  a fost realizată într-un număr de 200 de exemplare care au fost difuzate, înainte de 1 decembrie, la 101 primării din județul Bihor, cu rugămintea de a fi înregistrate la biblioteca publică, pentru a putea fi accesate de orice persoană interesată de această temă. De asemenea s-a difuzat la toate universitățile, colegiile și o parte din liceele din Oradea, la instituțiile publice locale și la cele 40 de filiale ale ANCMRR-MAI din țară. Este posibilă o nouă reeditare, în funcție de interesul manifestat. De asemenea s-au achiziționat echipamente necesare în scopul realizării proiectului. Finanțarea de la Consiliul Județean a fost în sumă de 18000 lei, iar contribuția filialei Menumorut a fost de 10%.

Apreciem că inițiativa camarazilor de la filiala Menumorut/Bihor a Asociației noastre este deosebit de valoroasă și lăudabilă, meritând a fi urmată și de alte structuri teritoriale.

2 thoughts on “Inițiative demne de urmat

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.