Chiar dacă acest perfid și nevăzut dușman, denumit Covid 19, nu are de gând să ne lase, deocamdată, să intrăm în normalitate și ne obligă să stăm la distanță unii de alții, să purtăm masca individuală de protecție, să ne vaccinăm, etc., filiala “Pintea Viteazu” Maramureș a ANCMRR din MAI continuă întâlnirile și organizarea de activități cultural-educative, pentru membrii ei, cu respectarea tuturor măsurilor impuse în acest context.

Astfel, în data de 24 martie 2021, o delegație a filialei, condusă de președintele acesteia, colonelul (rtg.) Ioan Ceterchi și președinta Ligii Scriitorilor din România – filiala Maramureș, doamna Carmena Felicia Băințan, au participat la o întâlnire cu personalul Bibliotecii judetene “Petre Dulfu”, având în frunte pe directorul acestei prodigioase instituții, prof. dr. Teodor Ardelean. Cu această ocazie, s-a decis înființarea filialei “Pintea Viteazu”, a Bibliotecii județene, chiar la sediul filialei noastre, ceea ce va permite punerea la dispoziția tuturor rezerviștilor maramureșeni, doritori și amatori de lectură, a unui volum important de carte.

A doua zi întâlnirea a continuat la sediul filialei noastre, fiecare participant primind din partea directorului Bibliotecii județene “Petre Dulfu” câte un exemplar din lucrarea  “100 de ani de la Marea Unire – 100 de personalități maramureșene care au facut istorie”, editată de Biblioteca judeteană “Petre Dulfu” și Academia Română – Centrul de Cercetare și Documentare Baia Mare.

În finalul acțiunii prof. dr. Teodor Ardelean a vorbit despre însemnătatea sărbătorii „Bunei Vestiri„, zi în care este sărbătorită și Poliția Română, aducând elogii atât polițiștilor în activitate, dar mai cu seamă celor prezenți, pensionari în rezervă sau în retragere.

Activitățile s-au încheiat cu o interesantă și documentată dizertație, susținută de către colonelul (r.) Ioan Marchiș, intitulată “Drumul de la milițian la polițist”.

În data de joi 1 aprilie, dar fără nicio legătură cu Ziua păcălelilor, la sediul filialei „Pintea Viteazu„ a avut loc conferința anuală a acesteia, în cadrul căreia cei prezenți au audiat Darea de seamă privind activitatea desfășurată în anul 2020 și au aprobat situația financiară și descărcarea de gestiune pe anul trecut, precum și propunerile de activități ale filialei pentru perioada aprilie 2021 – aprilie 2022.

Din documentele prezentate și din luările de cuvânt ale participanților s-au desprins o multitudine de activități organizate de conducerea filialei, la care au luat parte numeroși camarazi de-ai noștri, între care cele mai notabile sunt:

 • participarea la activități și ceremonialuri militare și religioase consecrate Zilei Rezervistului Militar, Zilei Eroilor, Zilei Drapelului Național, Zilei Imnului Național, Zilei Armatei Române și Zilei Naționale,
 • dezvelirea la sediul filialei a lucrării 3 D, reprezentându-l pe renumitul haiduc Pintea Viteazul, lucrare realizată și donată filialei, de artistul și ceramistul căpitan (rtg.) Zaharia Bledea, membru al filialei,
 • organizarea la Târgu Lăpus a unui   concurs de pescuit sportiv, la crap, pe lacul Lighet din localitatea menționată, la care au aruncat undița 12 pescari băimăreni și lăpușeni, ocazie cu care s-au acordat premii în conformitate cu regulamentul concursului,
 • organizarea de simpozioane dedicate principalelor evenimente istorice naționale și a personalităților marcante ale României, între care cele dedicate lui George Coșbuc, Mihai Eminescu, Constantin Brâncuși și Unirii Principatelor Române,
 • organizarea unui număr de 8 lansări de carte de către poeți și prozatori maramureșeni, unii dintre aceștia membri ai filialei.

Nu în ultimul rând, conferința a evidențiat colaborarea foarte bună cu celelalte filiale județene ale asociațiilor de pensionari militari, între care Asociația Națională Cultul  Eroilor “ Regina Maria ”,  ANCMRR “A. I. Cuza ”- Maramureș  și sucursala județeană a ACMRR din SRI.

 

4 thoughts on “REZERVIȘTII MARAMUREȘENII NU SE DAU BĂTUȚI

 1. Felicitări pentru articol. Sper ca și Anii care vin sa fie tot atit de plini de activității. As dori ca cit mai mulți colegi sa se implice în diferite activități,in diferite domenii, atit specifice activității culturale, sportive și recreative.

 2. Foarte mult respect pentru capacitatea deactiune a Filialei dumnevoastra.
  Un exemplu demn de urmat.
  Cu pretuire,
  Marian Buciuman

 3. Foarte frumos. Toată prețuirea pentru colegii noștri maramureșeni cu care ne-am întâlnit de mai multe ori cu multă plăcere!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.