Potrivit tradiției, în fiecare an, în ziua Înălțării Domnului, este sărbătorită și Ziua Eroilor, în semn de omagiu adus celor căzuți pentru dreptate, libertate, apărarea credinței Neamului și a Pâmântului Strămoșesc.

Și în acest an, camarazii din filialele noastre teritoriale,  împreună cu cei din structurile asociative surori, au luat parte la evenimentele organizate la nivel local și central, pentru omagierea Eroilor Neamului Românesc, a celor care și-au dat viața pentru cele mai scumpe și mărețe idealuri, așa cum s-au angajat prin Jurământul Militar.

Manifestările au cuprins intonarea Imnului Național, o ceremonie religioasă de  pomenire săvârșită de un sobor de preoți și citirea numelui celor dispăruți, inițiativă adoptată pentru prima dată în acest an, la inițiativa Ministerului Apărării Naționale.

Prezentăm mai jos  secvențe ale unora dintre aceste evenimente de suflet.

FILIALA ALBA – Procesiunea avut loc la Cimitirul Eroilor, în cadrul proiectului ”Un erou o candelă aprinsă”, și s-a desfășurat în data de 9 iunie 2021, începând de la ora 19.30, cu ocazia împlinirii a 75 de ani de la înființarea acestui Cimitir.

FILIALA BIHOR – Ziua Înălțării Domnului și Ziua Eroilor a fost marcată în comuna Girișu de Criș, în organizarea primarului Ioan Pașca, locotenent de poliție în retragere, membru în Biroul Executiv al filialei. O manifestare cultural-religioasă încărcată de emoție, evlavie și patriotism.

În prezența unor înalte oficialități județene și locale, a numeroși locuitori ai comunei, părintele Aurel-Simion Goga – protopopul Oradiei, însoțit de un sobor de preoți, diaconi și cântăreți bisericești, a procedat la sfințirea Monumentului Eroilor căzuți pe teritoriul comunei în cele două conflagrații mondiale. Au urmat alocuțiuni ale oficialilor, preoților și, în final, un emoționant recital de cântece patriotice susținut de elevi ai școlii din localitate și de un grup de cântăreți bisericești. Acțiunea s-a încheiat cu o frumoasă agapă creștinească.

BUCUREȘTI – Membrii filialei municipiului București a Asociației noastre au participat la ceremoniile organizate la Mormântul Ostașului Necunoscut din Parcul Carol I, Monumentul eroilor militari căzuți în misiune în teatrele de operații și pe teritoriul României (de pe Bulevardul Tineretului) unde au depus și o coroană de flori, și la Monumentul Eroilor Patriei de la Universitatea Națională de Apărare Carol I. De asemenea o delegație a Colegiului Central al Asociației a luat parte, la sediul Ministerului Afacerilor Interne, la omagierea cadrelor ministerului căzute la datorie după 1990, la troița ridicată în acest scop, acțiune care s-a bucurat și de prezența ministrului afacerilor interne, a altor persoane din conducerea Ministerului și a reprezentanților armelor.

FILIALA BRĂILA –  omagierea s-a bucurat de participarea oficialităților județene și municipale, a unui public numeros, precum și a reprezentanților asociațiilor de rezerviști și veterani de război.

FILIALA CONSTANȚA – Între alte activități întreprinse la nivel local se numără și depunerea de coroane de flori la Monumentul Eroilor de la Mangalia de către membrii acestei sucursale.

FILIALA MARAMUREȘ – Activitățile membrilor ANCMRR din MAI, filiala „Pintea Viteazu”-Maramureș, au început de dimineață, la Biserica Militară „Sfântul Gheorghe”, din Baia Mare, unde la ceremonialul militar și religios a participat și o delegație de 7 membri ai filialei. După aceea, la sediul filialei a avut loc festivitatea de înmânare a gradelor celor trei camarazi avansați cu ocazia Zilei Rezervistului,  lansarea numerelor 6 și 7 ale revistei de cultură, tradiție și atitudine civică „Mărturii maramureșene”, ziua încheindu-se cu participarea la ceremonialul religios și militar dedicat Zilei Eroilor, desfășurat la Monumentul Ostașului Român din Baia Mare.

FILIALA PRAHOVA – a organizat sărbătorirea Eroilor Neamului, participând alături de oficialitățile locale, cetățeni și elevi, la depunerea de coroane de flori în mai multe localități din județ.

FILIALA TELEORMAN – Aniversarea a 173 de ani, de la citirea Proclamației de la Islaz (care a marcat declanșarea Revoluției din Țara Românească), precum și aniversarea Zilei acestei Comune, a fost marcată în data de 9 iunie, la inițiativa primarului localității, printr-o frumoasă acțiune cultural – patriotică, în spiritul cinstirii memoriei înaintașilor noștri, care au scris istorie pe aceste meleaguri teleormănene.

Au dat curs invitației rezerviștii militari teleormăneni, veterani de război, precum și oficialități de seamă ale județului.

După intonarea Imnului Național al României și slujba religioasă  a urmat o prezentare a semnificației Proclamației de la Izlaz și au fost depuse coroane de flori din partea instituțiilor statului și a rezerviștilor militari și a veteranilor de război din județ.

Cu prilejul Zilei Eroilor, la Alexandria s-a desfășurat o ceremonie publică, cu participarea prefectului județului, ocazie cu care  au fost depuse coroane de flori, inclusiv din partea rezerviștilor și a veteranilor de război. La ceremonie, a fost prezent și venerabilul veteran maior (rtg.) Ștefan Drăgușin care, la cei 98 de ani ai săi, este decanul de vârstă al veteranilor de război teleormăneni.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.