În perioada 29 iunie – 3 iulie 2022, membrii filialei „Pintea Viteazu” Maramureș a Asociației noastre au participat la excursia tematică ” Eroi ai neamului românesc – Voievodul Mihai Viteazul”. Acțiunea a fost organizată de colonelul (r) Gavril Babiciu și preotul dr. (r) Daniel Achim, cu sprijinul colonelului (r) Ioan Marchiș, locotenent-colonelului (r) Liviu Pârjol (pentru zona Turda) și al colonelului (r.) Florin Cătuna.

Traseul a cuprins, în prima zi, vizitarea orașului Turda, statuia dr. Ioan Rațiu și Casa memorială a acestuia, Castrul Roman Potaissa al Legiunii a V-a Macedonica, Obeliscul de pe mormântul Voievodului Mihai Viteazul (unde s-a realizat oficierea slujbei de Te-Deum și depunerea unei coroane).

A urmat apoi întâlnirea cu orașul Blaj: vizitarea Catedralei Episcopale greco catolică și a Ansamblului monumental de pe Câmpia Libertății; Stejarul lui Avram Iancu și Teiul lui Eminescu (al doilea recunoscut a fi al marelui poet, după cel din Copou-Iasi.)

În orașul Deva s-a reușit vizitarea pe exterior a Cetății Devei (telecabina fiind în reabilitare).

În cea de-a doua zi a fost vizitată mânăstirea Prislop și mormântul părintelui Arseni Boca, Palatul Corvinilor din Hunedoara, Castelul Regal din Săvârșin, Monumentul Eroilor din luptele din 1944 de la Păuliș (cu oficierea slujbei de Te-Deum și depunerea unei coroane), Casa Memorială Ioan Slavici din Șiria și vizită la Moara cu noroc, precum și cetatea Ineului.

Ultima zi a excursiei a prilejuit vizitarea Cetății Bihariei, a Monumentului Ostașului Român de la Carei, Castelului Karolyi și a Casei Memoriale dr. Vasile Lucaciu din localitatea Apa, județul Satu Mare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.