Sala de conferințe a Centrului de Excelență NATO din Oradea a găzduit joi, 20 octombrie 2022, un simpozion dedicat zilei de 25 octombrie, Ziua Armatei României, intitulat ”Armata României în noul context politic și geostrategic”.

Evenimentul a fost organizat de ANCMRR din M.Ap.N. ”General Traian Moșoiu” – filiala Bihor în parteneriat cu Garnizoana Oradea, Cercul Militar Oradea, Centrul de Excelență NATO, Centrul 54 Comunicații și Tehnologia Informației, CMJ Bihor, Universitatea Agora din Oradea, ANCER Regina Maria – filiala Bihor, ANVR – filiala Bihor, invitată fiind și filiala ”Menumorut” Bihor a ANCMRR din MAI.

În deschiderea simpozionului au fost intonate Imnul României și Imnul Uniunii Europene, după care au fost prezentate următoarele materiale:

  • colonel (r) dr. Marian Dincă cu tema ”NATO și securitatea euroatlantică. România, un rol important pe flancul estic al alianței”;

  • colonel dr. Kis Alexandru cu tema ”Centrul de Excelență NATO HUMINT din Oradea în cadrul NATO”;

  • prof. univ. dr. Alexandru Porțeanu, Academia Română, cu tema ”Structura teritorială a României. Evoluția sa istorică”;

  • prof. univ. dr. Viorel Faur cu tema ”Armata României și societatea civilă

  • prof. univ. dr. Antonio Faur cu tema ”Documente diplomatice franceze privitoare la Transilvania de Nord în perioada 1941-1942”;

  • gl. bg. dr. conf. univ. Vasile Creț cu tema ”Sărbătorirea Zilei Armatei Române, moment de bucurie pentru toți militarii”.

Au urmat câteva momente artistice de succes asigurate de orchestra simfonică a Liceului de Arte Oradea, grupul folcloric ”Mugurelul Bihorului” al școlii gimnaziale ”Dimitrie Cantemir” și grupul folcloric ”Florile Hidișelului” al școlii gimnaziale din Hidișelu de Sus.

Moderatorul simpozionului a fost gl. bg. dr. conf. univ. Vasile Creț care, la finalul activităților, a invitat participanții la o masă festivă oferită de ANCMRR din M.Ap.N. – filiala județului Bihor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.