In data de 26 februarie 2023, alături de membrii Societății Cultural Patriotice „AVRAM IANCU”, reprezentanți ai administrației județene și locale și ai societății civile, membrii filialei “Avram Iancu” Alba a ANCMRR din MAI, au participat la cel de-al 28-lea parastas de pomenire a eroilor martiri Horea, Cloșca și Crișan de la a căror răscoală se împlinesc 138 de ani.

În ziua de 28 februarie (când se împlinesc 238 de ani de la martiriul lui Horea, Cloșca și Crișan) la Alba Iulia și la Câmpeni, au avut loc manifestări comemorative dedicate conducătorilor Răscoalei țărănești din Transilvania din 1784, la care au participat și camarazii noștri din filiala “Avram Iancu” Alba a ANCMRR din MAI.

În inima munților, la Muzeul „Beciul lui Horea” din Câmpeni, cei trei eroi au fost comemorați printr-o emoționantă ceremonie.

Manifestările omagiale din Alba Iulia au debutat la ora 11.00 pe esplanada Obeliscului lui Horea, Cloșca și Crișan cu o prezentare a contextului istoric, urmată de depuneri de coroane și jerbe de flori. Imnul Național al României a fost intonat de fanfara Județului Alba având ca dirijor pe Coriolan Honcaș.

Ceremoniile au continuat cu o slujbă de pomenire la monumentul de pe Dealul Furcilor, locul unde în 1785, a avut loc martiriul lui Horea și Cloșca și s-au încheiat pe esplanada Obeliscului lui Horea, Cloșca și Crișan, începând cu ora 19.00, când 238 de candele au fost aprinse pentru a omagia memoria celor care s-au revoltat acum 238 de ani împotriva constrângerilor nobiliare.

Glorie Eternă Eroilor și Martirilor Neamului Românesc!

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.