Casa de Pensii Sectorială – CSP a MAI este în procedură de trimitere a unor decizii de recuperare a unor sume considerate “drepturi de pensie încasate necuvenit”, de către unii rezerviști MAI.

În perioada următoare vor primi asemenea decizii o parte dintre rezerviștii MAI care, la data pensionării, aveau calitatea de cadru militar activ.

Din discuțiile purtate la nivelul conducerii CSP a MAI a rezultat faptul că aceste decizii au fost emise, așa cum se specifică și în conținutul lor, ca urmare a unei măsuri dispuse de Curtea de Conturi a României, cu termen de aplicare 30.06.2024.

Modul de abordare al Curții de Conturi privind metodologia de calculare a pensiilor militare a fost contestat de CSP a MAI, iar acest litigiu se află pe rolul Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Având în vedere cele prezentate, precum și faptul că aceste acte administrative sunt emise individual, rezerviștii care primesc asemenea decizii au posibilitatea de a folosi căile de atac menționate în conținutul acestora, în termenul precizat.

Subliniem că, în opinia noastră, un aspect important în favoarea rezerviștilor care doresc să conteste o asemenea decizie individuală este faptul că, în prezent, se află pe rolul instanței supreme un dosar care are ca obiect soluționarea litigiului dintre CSP a MAI și Curtea de Conturi a României în această cauză.

În situația respectivă rezerviștii care primesc asemenea decizii pot solicita în instanță, pe lângă anularea deciziei primite, și suspendarea imediată a efectelor acesteia, până la soluționarea definitivă în instanță a litigiului dintre CSP a MAI și Curtea de Conturi a României.

Cu încrederea că fiecare rezervist aflat în această situație nedorită va decide dacă să acționeze conform celor prezentate, ne exprimăm speranța că demersurile vor fi soluționate în favoarea rezerviștilor.

CONSILIUL DIRECTOR AL A.N.C.M.R.R. din M.A.I.

9 thoughts on “Comunicat privind deciziile de recuperare transmise de Casa de Pensii Sectorială a MAI

  1. Nenorociții dracului, după ce nu au respectat Legea pensiilor militare prorogand an de an drepturile cuvenite, nu au aplicat indexarile cu inflația considerând militarii paria societății, acum se trezesc ca ne-au dat din calcule pensii prea mari.
    De ce să-mi considere drepturi necuvenite și să le restitui eu și sa nu le restituie cei care au calculat… Eu ca pensionar nu am făcut nici un calcul…
    Dacă eu va organ de C. Pen. băgam în pușcărie un nevinovat era cercetată și condamnată instituția Poliției Române sau eu ca polițist?!?

  2. Il sustinem pe colegii nostri pensionari MSI in demersul lor.Si revomandam tutror pensionarilor care primesc asemenea decizii sa contedte in instanta deciziile primite Trebuie actu ne in indtanta si pentru calcul gresit al impozitului progresiv.15 rezervisti de la M.Ap N au obtinit castog de cauza!!!

  3. Banii au fost luati deja!!!! Fara nici o instiintare!!! Astept hartia justificativa prin care a fost retinuta suma…

  4. De ce toate Casele sectoriale acorda doar 50% din pensia decedatului, sotiei ramasa in viata cand legea 223/2015 la art.57 spune ca ”sotul supravietuitor care are dreptul la pensie proprie si indeplineste conditiile prevazute de lege pentru obtinerea pensiei de jurmas dupa sotul decedat, poate opta pentru cea mai avantajoasa pensie?” Sotia nu poate fi urmasa a sotului deoarece urmasi sunt numai copiii care conf.art. 53 din legea 223/2015 pot beneficia de pensie de urmas daca tatal lor este pensionar de invaliditate grad I. Cand copiii implinesc varsat de max.26 ani si nu mai pot primi pensie de urmas, tatal lor nu putea sa iasa la pensie de prept ca nu avea varsta de pensionare.
    Si nici sotia nu beneficiaza de pensie de urmas deoarece nici ea nu era pensionara iar legea ii da dreptul sa aleaga pensia cu cuantumul cel mai mare daca este pensionata deci are varsta de 60 ani conf.art.16 alin.2.
    Mie Casa sectoriala a MAI mi-a dat raspunsul ca drepturile mele au fost deschise in 2020, anul decesului sotului si cand aveam varsta de 66 ani.
    Dar eu eram pensionara din 2012. In 2020 cand a murit sotul mi s-a deschis dreptul de a opta in favoarea pensiei cu cuantumul mai mare.
    Nimeni nu vede aceasta inselaciune care conf.art.91 din legea 223/215 se constiutie infractiune de fals intelectual si se pedepseste potrivit Codului penal?

  5. Indexarea din ianuarie 2023 s-a aplicat pentru toate cadrele militare pensionate astfel:
    Conform punctului 1 din Ordonanta toti cei pensionati pana la data de 31 dec.2017 li s-a aplicat 5….% si apoi cote mai mari in functie de cuantumul pensiei. Eu trebuia sa primesc 7….%
    La punctul 2 din Ordonanta intrau cei pensionati dupa 01 ianuarie 2018 cu primul procent de 5…..% si apoi cu procente mai mici fata de cei de la punctul 1 si tot in functie de cuantumul pensiei.
    Eu trebuia sa intru cu indexarile de la punctul 1 deoarece sotul decedat a iesit la pensie in 2003. Am facut contestatie si mi s-a raspuns ca drepturile mele mi s-au deschis in 2020 anul decesului sotului. Dar daca sotia are dreptul sa opteze pentru pensia decedatului fiind in cuantum mai avantajos, iar baza lui de calcul al pensiei a fost emisa in 2003, eu in 2020 puteam iesi la pensie de drept de la MAI? Am fost eu salariata la MAI?
    Chiar nimeni nu vede aceasta infractiune care se pedepseste potrivit Codului penal, art.prevazut in legea 223/2015, la art. 91?
    Prin aplicarea indexarii de la punctul 2 in 2023 eu nu mai iau nici 50% din pensia sotului, cuantumul actual fiind de aproximativ 2/3 din procentul de 50% din pensia sotului. Asa aplica politistii legile statului chiar pentru colegii lor politisti decedati?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.