Luni, 9 decembrie 2024, la Biblioteca Județeană Petre Dulfu din Baia Mare, în cadrul Salonului Artelor și Sălii de Conferințe, a avut loc un eveniment cultural de amploare dedicat Zilei Constituției.
Manifestarea a reunit personalități din domeniul cultural, artistic și administrativ, construind un dialog vibrant între comunitatea românească și cea spaniolă. Momente cheie ale evenimentului:
Deschiderea manifestării a cuprins discursuri ale personalităților prezente, printre cei care au vorbit despre semnificația Zilei Constituției și au adus un omagiu personalității lui Antonie Iorgovan fiind domnii: Juan Jose G. Garcia, președinte Casa Română de Cultura Getafe;  Radu Botiș, scriitor, moderator al expoziției și al evenimentului; Colonel r. Ioan Marchiș, prim-vicepreședinte al Filialei ,,Pintea Viteazu„Maramureș a ANCMRR din MAI, autor a. unui articol privind Istoricul Zilei Naționale a României publicat pe prima pagină a numărului 12 al Revistei dedicată acestei mari sărbători.
Manifestarea a cuprins și o expoziție de artă, publicul prezent fiind încântat de lucrările artiștilor cicîrlăuani Vasile Jurje, Vasile Știru și Horațiu Macarie, care au adus în prim-plan sculpturi și picturi de o sensibilitate aparte.
Cu această ocazie a avut loc și lansarea revistei „Spania Literară”, o contribuție esențială la promovarea culturii românești în diaspora, revistă  coordonată de Juan Jose G. Garcia și poetul Vasile Muste, prezentată în cadrul evenimentului.
În cadrul evenimentului au fost premiate personalități precum: prof. Valeria Bilț- Medalie Meritul Cultural Românesc; bibl. Maria Gârbe-Medalie Meritul Cultural Românesc;  Pr. Radu Botiș-Medalie Comemorativă a Valorii Culturale; poeta Carmena Felicia Băințan-premiul al II-lea-Președinte L.S.R. Filiala Maramureș; editorul și poetul Flaviu Claudiu Mihali – Premiul I.
Manifestarea a cuprins și lansarea volumului „Pe urmele îngerilor mei”, cel de-al treilea volum de poezie al Luciei Virginia Pop, apărut la Editura „Casa Cărților”, care a fost un punct culminant al evenimentului. Despre creația autoarei dr. Doina Guriță scrie: „Fiecare anotimp din poeziile Luciei Virginia Pop devine o introspecție asupra etapelor vieții și o reflecție profundă asupra efemerității.”
Printre participanții de onoare la manifestare s-au numărat: primarul comunei Cicîrlău, dl. Sorin Lupșe; Mihai Ganea, vicepreședinte al Ligii Scriitorilor din Romania, și membri ai Asociației Naționale a Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere din MAI, Filiala ,,Pintea Viteazu” Maramureș”: Colonel (r) Marchiș Ioan, Colonel (r) Iacob Oniga, Capitan (r) Mihai Marian, Locotenent (r) Petrescu Lenuța, Sublocotenent (r) Socotinschi Dănuț, Plutonier ajutant șef (r) Bele Vasile.
Momentele muzicale oferite de Maya Jurje și cant-autorul Eugen Marchiș au completat atmosfera festivă. O apariție de impact a fost cea a octogenarului Costan Costin, tatăl poetei Lucia Virginia Pop, care a adus un farmec aparte întregului eveniment.
A fost o manifestare de suflet, moderată cu profesionalism de pr. Radu Botiș, fiind o veritabilă punte de prietenie între comunități și un prilej de celebrare a valorilor comune.
Prin acest eveniment cultura și tradițiile românești au fost reafirmate într-un context internațional, subliniind importanța dialogului intercultural. Evenimentul a fost organizat de  Casa Română de Cultură din Getafe Madrid,  în colaborare cu Biblioteca Județeană „Petre Dulfu„, având ca parteneri ANCMRR M.A.I Filiala ” Pintea Viteazu ” Maramureș și Filiala UZPR Maramureş.
Text: Laura Cătălina Dragomir, purtător de Cuvânt al Casei Române de Cultură Getafe,
Membră a Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.