In pofida dificultăților provocate de epidemia de coronavirus  și de restricțiile impuse din cauza acesteia, filialele județene ale Asociației noastre caută soluții pentru a desfășura în continuare, chiar și în aceste condiții, o serie de activități de culturalizare și de socializare pentru membrii Asociației.

Prezentăm în continuare o serie de astfel de acțiuni organizate în ultima perioadă de către rezerviștii maramureșeni, în cooperare cu alte asociații județene.

&&&

In data de 20 august 2020, la sediul filialei „Pintea Viteazul „-Maramures, a A.N.C.M.R.R. din M.A.I., in prezenta autorităților județene,  doamna subprefect Oana-Mihaela Oșan și vice-președintele Consiliului Județean Maramureș, domnul Doru-Ioan Dâncuș, a viceprimarului municipiului, domnul Noemi Vida, a șefului I.P.J. Maramureș, domnul comisar șef Liviu-Constantin Grozavu și a altor oficialități, s-au desfășurat două evenimente culturale deosebite, chiar dacă a trebuit ca participanții la acestea să fie „mascați”.’

 

Activitatea a fost deschisă de către colonelul (rtg.) Ioan Ceterchi, presedintele filialei maramuresene „Pintea Viteazul” a A.N.C.M.R.R.. din M.A.I., care a mulțumit autorităților județene și locale pentru prezența lor la eveniment și a făcut o frumoasă prezentare a lucrării,  a autorului acesteia și a vieții haiducului Pintea Viteazul.

 

Lucrarea 3D „PINTEA VITEAZUL” a fost realizată pentru filiala Asociației noastre de către renumitul artist ceramist Zaharie Bledea,  prieten si membru al filialei. Acest eveniment a coincis și cu aniversarea zilei sale de naștere, ocazie cu care i-a fost adresată, din partea celor prezenți, urarea de „La mulți și sănătoși ani !!! ”

 

După dezvelirea lucrării, care s-a realizat de către autor, reprezentanții autorităților locale si președintele filialei, s-a procedat la oficierea unei slujbe de binecuvântare de către preotul militar DANIEL ACHIM.

 

„Grigore Pintea, cunoscut în istorie și în folclor drept Pintea Viteazul, s-a născut la 25 februarie 1670, într-o familie nobiliară de români, Cupșa, în satul Măgoaja, fostul comitat Solnoc-Dăbâca, acum județul Cluj. O parte a copilăriei sale și-a petrecut-o la vărul său, nobilul Crăciun, iar apoi a mers împreună cu el la cea mai bună școală românească, în Aiud. A început să cutreiere mai multe orașe, să învețe mai multe limbi, fiind trimis la Viena să studieze la școli înalte, unde a învățat și taina armelor. La vârsta de 25 de ani se întoarce acasă, iar din acel moment începe să fie haiduc. El a haiducit în Țara Lăpușului, Năsăudului, Maramureșului, dar și în Țara Chioarului. Cea mai mare acțiune legată de începuturile haiduciei sale este atacul asupra castelului grofului din Rona, acolo unde au fost omorâte 250 de persoane, după care împăratul Leopold I a oferit 500 de taleri imperiali recompensă celui care îl găsește. A ajutat foarte mult familiile sărace. Pintea i-a înfruntat deschis și pe tătari. A fost căsătorit cu Mălina Costan, dar nu se stie exact dacă au avut și urmași. Timp de zece ani, Pintea a haiducit și și-a strâns în jurul său o ceată haiducească cu care a participat la Răscoala Curuților în 1703, fiind primul român din Maramureș care sare în ajutorul lui Francisc Rákóczi al II-lea. Faptul că Pintea a participat la răscoală este menționat în memoriile lui Rákóczi, dar și în documente aflate la Arhivele Statului. La 14 august 1703, Pintea împreună cu haiducii săi asediază cetatea Baia Mare, iar după câteva zile de asediu, pe data de 22 august, este împușcat la ordinul lui Ștefan Decsy. Există o altă versiune care spune că Pintea a murit pe data de 14 august sau 7 august, după cum scrie și pe piatra comemorativă. Nu se știe cu exactitate locul unde a fost înmormântat, dar există un mormânt pe serpentinele din Pasul Gutâi, care se presupune că ar fi al lui. La biserica de lemn, din localitatea Desești, sunt păstrate, cu sfințenie, coiful și cămașa de zale ale viteazului”.

 

Al doilea eveniment, petrecut cu aceeași ocazie, a fost lansarea numerelor 3 si 4 ale revistei „Mărturii maramureșene„, revistă de cultură, tradiție și atitudine civică, al cărei redactor șef este un alt membru al Asociației noastre, respectiv scriitorul, poetul și publicistul Radu Botiș.

 

Pe lângă oficialitățile menționate mai sus, au mai luat cuvântul și au susținut dizertații despre cele două evenimente, doamna Carmena Băitan, președinta Ligii scriitorilor maramureșeni, colonel (r.) Ioan Bota, președintele filialei maramureșene a Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria”, colonel (rtg.) Ioan Ceterchi, președintele filialei noastre si alții.

 

In semn de recunoștință și apreciere pentru creațiile lor, cei doi camarazi au fost recompensați cu diplome de excelență și cu o mare de aplauze.

&&&

 

CONCURS DE PESCUIT. Joi, 10 septembrie 2020, pe Lacul Lighet, din Tg. Lăpuș, Filiala „Pintea Viteazu” Maramureș a A.N.C.M.R.R. din M.A.I., în colaborare cu Sucursala din Tg. Lăpuș și Asociația de pescuit sportiv „Cheile Lăpușului” din aceeași localitate, a organizat a doua ediție a Concursului de pescuit, denumit „Cupa Toamnei la crap.” În competiție s-au înscris nouă pescari, având dreptul să pescuiască fiecare cu câte două bețe.

 

În urma cântăririi cantităților de pește, pe primul loc s-a situat locotenent-colonelul (r.) Călin Nagy  cu 5,6 kg. Locul doi a fost câștigat de către ing. Ioan Ciocian, cu 5,4 kg, iar locul trei a revenit plutonierului adjutant șef (r.) Leon Lazăr cu 4,9 kg, care este și secretarul Asociației de Pescuit Sportiv „Cheile Lăpușului” Tg. Lăpuș.

 

O surpriză a constituit-o colonelul (r.) Marcel Chiriac, care a folosit o momeală la care au „tras” doar cărășeii, plăticile și somoteii, clasându-se pe un binemeritat loc IV, cu 4,2 kg pește prins.

 

Premiul pentru „Cea mai mare captură”, a revenit aceluiași Călin Nagy, care a prins împreună cu Ioan Ciocian, fiecare câte un crap de 4,98 kg., și trăgându-se la sorti, norocosul câștigător a fost din nou, Călin Nagy.

 

În timpul desfășurării concursului, bucătarul „chef” Vasile Bud, a pregătit un veritabil gulaș, fiind recompensat și el cu o Diplomă de excelență și un medalion.

 

Au primit diplome și medalioane, toți participanții. A fost recompensata si Asociația sportivă de pescuit sportiv „Cheile Lăpușului” și sucursala A.N.C.M.R.R. din Tg. Lăpuș, prin președintele său,  colonelul (r.) Andrei Buda.

 

Arbitrajul a fost asigurat de către Ioan Ceterchi-președinte arbitraj, Mircea Blenche, membru și vicepreședinte al Asociației de pescuit „Cheile Lăpușului” și Carmena Băințan, membru.

 

Supervizori din partea Filialei A.N.C.M.R.R. din M.A.I.- Maramureș, vicepreședinte colonel (r.) Iosif Coroiu și general de brigadă (r.) Viorica Marincaș-membru în Consiliul director, secondați de Liviu Pârjol și Gavril Boc, secretarul, respectiv casierul filialei județene.

 

Premiile constând în cupe și medalioane au fost confecționate de maestrul ceramist Zaharia Bledea, acesta fiind recompensat cu o Diplomă de excelență.

Una peste alta, competiția a fost o reușită, festivitatea de premiere și gustarea bucatelor pregătite de gazde fiind punctul culminant al concursului.

&&&

 

„Poezia sau gândurile nu le întrebăm de ce vin sau nu vin. Ele vin spre bucuria scriitorului și a cititorului”.

 

LANSARE DE CARTE. Joi, 17 septembrie 2020, la sediul filialei „Pintea Viteazul’-Maramures a A.N.C.M.R.R. din M.A.I., a avut loc un nou eveniment cultural. Spre bucuria auditoriului, mai noua colegă a membrilor filialei, doamna Carmena-Felicia Băințan, care deține și funcția de președinte a Ligii scriitorilor maramureseni, a lansat o nouă carte de poezii intitulată „Duminicile unei toamne„.

 

Activitatea a fost deschisă de către președintele filialei, colonelul (r.) Ioan Ceterchi, care, după o scurtă prezentare a autoarei cărții, a dat cuvântul moderatorului acțiunii, respectiv scriitorului, publicistului și poetului Radu Botiș, și el coleg și membru al filialei județene, care a prezentat condiția poetului și a poeziei cu realizările ei și care, printre altele, a menționat, cu privire la cartea lansată, următoarele:

 

,,Duminicile unei toamne”, apărută la editura Castrum de Thymes, Giroc, 2020, o carte de referinţă a doamnei Carmena Felicia Băinţan, preşedintă a Ligii Scriitorilor Români, Filiala Maramureș, vine şi întregește peisajul literar maramureșean. Tributară cuvântului bine ales, autoarea urzeşte versuri în care iubirea îmbracă sentimente nobile, creează stări, statornicește amintiri. Descoperim, la o lectură atentă universul personal pe care poeta îl creează: versul curge lin, melodios, plin de încărcătură emoțională, sentiment al unor trăiri fireşti ce evidenţiază statornicia cu care preţuieşte trecerea prin acest timp finit:

,,Mereu te-ai strecurat printre cuvinte

Şi-n braţe-ai adunat poemul sorţii

Tu eşti încăpător precum o rază

Ce se aşează noaptea-n faţa porţii.” (Ai fost poem)

Poezia pe care o creează, clar, nu poate trece neobservată, maturitatea poetică fiind evidentă.  O felicit pentru această carte a metaforelor bine rânduite, dorindu-i şi pe viitor har şi condei”.

 

Cuvinte frumoase la adresa autoarei și a operei sale au avut și membrii Asociației, colonel (r.) Gavril Babiciu, colonel (r.) Gheorghe Neag  și căpitan (r.) Mihai Marian.

 

A urmat un frumos moment poetic, în care au recitat autoarea, din creațiile sale, urmată de Claudia Păunescu, actriță la Teatrul municipal Baia Mare, Aurelia Oanca, scriitoare și Aurelia Velea epigramistă. Au mai fost prezenți colonelul (r.) Ioan Bota, președinte al Asociației Naționale „Regina Maria” – filiala Maramureș, și colonelul (r.) Ionel Corcodel, președintele A.N.C.M.R.R. din M.Ap.N. – filiala Alexandru Ioan Cuza -Maramures.

 

Lansarea cărții „Duminicile unei toamne” a reprezentat o frumoasă reușită, iar autoarea a adus mulțumirile sale tuturor celor prezenți la acest eveniment.

&&&

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.