Relativa acalmie din punctul de vedere al pandemiei de coronavirus, apărută la acest început de an, i-a însuflețit pe camarazii bihoreni să pornească din nou la drum, astfel că în perioada 26-29 mai au început călătoria pe ruta Oradea-Zadar-Split-Dubrovnik-Medujgorie-Sarajevo-Belgrad.
După o scurtă oprire în Zadar, a fost vizitat orașul Split (vechiul Spalato), cu Promenada Riva plină de leandri și palmieri și mai ales palatul lui Dioclețian înscris în patrimoniul cultural UNESCO. Orașul trăiește și pentru fotbal (Hajduk Split) prin sirenele navelor din portul orașului.
Următorul popas a fost la Dubrovnik, oraș cu majore influențe venetiene, cu ziduri imense de apărare cu edificii gotice, renascentiste și baroce, declarat pe bună dreptate „perla Adriaticii”.
La Medjugorie (un altfel de Fatima sau Lourdes), un loc de pelerinaj pentru catolicii devotați, se spune că fecioara Maria s-a arătat celor 6 copii în data de 24 iunie 1981.
A urmat vizita la Sarajevo, capitala Bosniei, un complex etnic și religios pe care multă lume îl asociază greșit cu teama și pericolul. Orașul renăscut este însă plin de afișe de genul Volim Te (te iubesc), un oraș al iubirii și al războiului.
In Belgrad, capitala Serbiei, așezată la confluența Dunării cu Sava și a drumurilor comerciale spre centrul Europei, bihorenii au vizitat Kalemegdan, Marea Cetate și Catedrala Sfântul Sava.
Întoarcerea spre România s-a făcut prin bogatul Banat sârbesc, plin de așezări românești, traseul, parcurs cu eforturi, dar și cu emoție și bucurie, însumând aproximativ 2500 de kilmetri.
Felicitări !
O excursie cu un traseu deosebit de bine ales. Vă doresc să aveți parte și pe viitor de multe momente asemănătoare pe alte trasee nevizitate.
Cu aleasă considerație,
Tudor Alexandru – Costel