În ziua de 15 martie 2025, cu prilejul unor declarații de presă acordate la Spitalul Județean de Urgență din Municipiul Alexandria de către Primul-Ministru al Guvernului României, domnul Marcel Ciolacu, acesta a răspuns unor întrebări adresate de dl. col.r. Emilian Orodel, purtător de cuvânt al Filialelor teleormănene ale ANCMRR din MAI și MApN, referitoare la problematica pensiilor militare de stat, după recentele decizii ale CCR.
Întrebările s-au referit la câteva probleme prezentate de asociațiile de rezerviști militari atât Primului-Ministru cât și conducerilor ministerelor de profil și comisiilor de specialitate ale Parlamentului, care au promis analizarea și găsirea unor soluții de rezolvare a acestora, și anume:
1.Promisiunea făcută în noiembrie 2024 privind actualizarea pensiilor militare, în sensul că, după admiterea de către CCR a contestației Avocatului Poporului asupra Legii 559/2024 privind actualizarea soldei de grad și a celei de funcție, se va căuta soluția în variantele convenite cu reprezentanții asociațiilor de rezerviști, printr-o ordonanță de urgență care să actualizeze și pensiile militare, așa cum s-a întâmplat cu cele civile în august 2024.
2) Referitor la Decizia CCR prin care a declarat ca neconstituțională impozitarea progresivă a pensiilor militare de serviciu și revenirea la procentul general de 10% ca impozit al pensiilor publice, casele de pensii așteaptă și o ordonanță de urgență ori hotărâre de guvern pentru a returna și sumele reținute în mod neconstituțional din ianuarie 2024 până în ianuare 2025.
3) Aplicarea amnistiei fiscale și în cazul pensionarilor militari, nu doar pentru cei civili, ca urmare a situație care vizează câteva mii de rezerviști și a creat o mare nedreptate și discriminare pentru aceste cadre militare pensionate până în anul 2017, doar jandarmi și pompieri, eroare cauzată de o modalitate de actualizare a pensiei contestată de Curtea de Conturi, care a făcut ca celor cca. 3.000 de pensionari să li se impute sume acordate cu opt ani în urmă, din 2017, perioadă care depășește și termenul legal de prescripție. Asociațiile rezerviștilor au solicitat în repetate rânduri completarea legii amnistiei fiscale actualizate în 2024 în mod expres pentru pensionarii civili, în urma intrării în vigoare a Legii nr. 360/2023 cele câteva mii de pensionari civili cărora li s-a aplicat amnistia fiscală, pentru ca și pensionarii militari să beneficieze de această amnistie fiscală, pentru sume încasate fără vina lor și imputate peste termenul de prescripție legală.
Primul-Ministru al Guvernului României, dl. Marcel Ciolacu, a răspuns acestor întrebări, făcând următoarele precizări:
Da, în privința amnistiei fiscale și pentru pensionarii militari, este într-adevăr o nedreptate. Am analizat situația, am discutat cu ministrul finanțelor și cu ministrul muncii, această speță categoric se va rezolva cât de curând, și deoarece nu a fost un impact bugetar foarte mare. Poate că au existat și anumite greșeli ori scăpări, și pentru că nu avem finalizată digitalizarea; trebuie să înțelegem că după 30 de ani, trebuie să finalizăm acest proiect.
În ceea ce privește pensiile militare, trebuie să așteptăm motivarea Curții Constituționale, ca să vedem exact despre ce este vorba și de ce anume a fost declarată neconstituțională.
Referitor la impozitarea progresivă, nu vă ascund faptul că în paralel am început anumite discuții cu Comisia Europeană, mai ales în ceea ce privește impozitarea progresivă. Și să vedem… în PNRR este trecut un sub-jalon la reforme, în care Comisia își asumă orice decizie a CCR, în ceea ce privește pensiile magistraților.
Dacă cei care au scris PNRL-ul ar fi trecut pentru toată lumea (dar eu îmi amintesc că cei care au scris PNRL-ul, au zis că și militarii au pensii speciale). Acolo s-a făcut greșeala, pentru că militarii au pensii de serviciu.
Știți că eu am negociat cu Comisia Europeană aproape un an de zile, ca să schimbăm acest lucru, și mă bucur că am reușit. Acuma, Comisia ține cont numai de deciziile CCR în ceea ce privește doar magistrații. Consider în continuare că este o mare nedreptate, dar este o asumare a unui fost prim-ministru și a unui fost guvern.
Vom negocia și vom sta de vorbă punct cu punct. Ei consideră că este o inechitate, la acest moment, scoaterea asupra impozitării, mai ales a pensiilor speciale, în zona de magistrați. Vedem la ce concluzie vom ajunge împreună. Deci, așteptăm și aici motivarea. La fel, cu calm, așezați…
Text și foto: col.r. Emilian Orodel
Sindicatele au cumva interdictie de a pune intrebari despre ordonanta 59? Asta cu solda de grad, indexarea,impozitarea sunt praf in ochii fraierilor.
E an electoral.
La protestele militarilor rezervisti a fost prezent UN SINGUR CANDIDAT. Iar de vorbit clar despre problema rezervistilor au vorbit doar 2. Atat. Alexandra Pacurar si Calin Georgescu. restul e can can. Sindicatele , ligile, asociatiile, uniunile,grupurile, etc. sunt multe si marunte tocmai pentru ca sa fie usor de prostit in anii electorali. Aveti grija de voi…
Stimate domnule Octavian Lazea, nici nu era de asteptat sa vina vreun candidat la protestele rezervistilor. Nici nu am asteptat pe vreunul, caci solicitarile noastre nu se adreseaza politicienilor, ci autoritatilor in functie, atat celor din Parlament, cat si celor din Guvern si alte institutii centrale. Asociatia nu se implica in dispute si campanii electorale, ci se straduieste sa apere drepturile legitime ale membrilor sai si ale rezervistilor in general. Care au tot dreptul, desigur, sa aiba simpatii, activitati si implicari politice, dar personale.
Emilian Orodel Tot respectul pt d-voastră !
Sa speram ca în cele din urma vor da dovada de buna credința și de bun simt și se vor rezolva problemele aflate în discuție.
Am și o întrebare respectuoasa, va rog domnule colonel:
Cunoașteți ce se întâmpla cu situația petrecuta luna aceasta la ANCMRR MAI Filiala Bucuresti, in sensul s a platit cotizația de membru pt anul in curs de 2 (doua ori). Unii membri mai conștiincioși din fire, am platit ca de fiecare data la început de an cotizația în numerar la sediul asociatiei și ulterior am constatat ca ne-a mai fost reținuta și de pe card, la drepturile de pensie aferente lunii martie, de catre Casa de Pensii Sectoriala MAI.
Cunoașteți daca s a luat vreo hotărâre în acest sens?
PS: va rog sa nu mai ștergeți comentariul, va deranjează cumva adevărul?!
Stimate domnule Florin Stan, va multumim pentru aprecierea acordata activitatilor desfasurate de Asociatie, ca si pentru colegul nostru col.r. E. Orodel, care a reprezentat cu demnitate rezervistii militari si a adresat intrebari corecte privind corecta tratare a pensiilor militare. Referitor la cotizatiile incasate pentru anul 2025 in luna martie, aveti dreptate ca unora dintre noi li s-a incasat cotizatia deja platita. Urmeaza ca suma incasata in mod repetat sa fie restituita celor aflati in situatia asta. PS Dupa cum vedeti, nu am sters niciun comentariu, nu ne deranjeaza adevarul ci dimpotriva, incercam sa eliminam suspiciunile adesea nefondate ale colegilor nostri membri sau nemembri ai asociatiei.
Întrebările au fost concrete
Răspunsurile au fost pline de „diplomație”
Finalul este în coadă de pește. Îl știam de o grămadă de vreme.
Stimate domnule Niculae Ivan, credem ca aveti dreptate in ce spuneti, dar consideram ca perseverenta si sustinerea continua a drepturilor rezervistilor militari pot avea si ele rezultatele asteptate.