Joi 22 mai 2025 s-a desfășurat un eveniment academic de excepție, de înaltă rezonanță istorică, teologică, spirituală și culturală: Conferința 1700 de ani de la  Sinodul I Ecumenic de la Niceea – relevanță și reflecții contemporane, în cadrul  Programului Știință-Cultură-Diplomație pentru România / ROmanian Program Science – Culture – Diplomacy (RO-SCUD) inițiat și organizat de Academia Oamenilor de Știință din România.

 

 

 

 

 

Evenimentul a fost organizat de Academia Oamenilor de Știință din România – AOSR, prin Secția de Filosofie, Teologie și Psihologie, împreună cu Academia de Științe Juridice din România, și a avut loc la Palatul Parlamentului din Capitală. Reuniunea a fost dedicată celebrării a 1700 de ani de la Conciliul de la Niceea din anul 325 d.Hr., eveniment care a imprimat un curs nou umanității, și se înscrie în viziunea AOSR de a evoca și omagia evenimente semnificative ale istoriei naționale și universale, de a organiza manifestări pe teme majore ale științei, culturii, spiritualității și civilizației. Evenimentul desfăsurat în cadrul Programului RO-SCUD al AOSR va contribui la colaborarea elitelor profesionale și la o mai bună cunoaștere a fenomenelor economice, sociale și culturale din diferite țări, în spiritul unei diplomații alternative la diplomația statală.

Au participat înalți reprezentanți ai bisericilor creștine, teologi și istorici ai religiilor, parlamentari, oameni de știință și cultură din țară și din străinătate, alături de rectorul Institutului Teologic Baptist București, secretarul științific și președinții de secții AOSR, filosofi, juriști și jurnaliști.

Evenimentul a fost deschis de către prof. univ. dr. ing. Doina Banciu, Președinta AOSR, și moderat de prof. univ. dr. Mihai Bădescu, președintele Secției de Filosofie, Teologie și Psihologie a AOSR. Dl. General de brigadă r. dr. Mihai Bădescu este membru coordonatorul Departamentului Juridic și membru în Consiliul Director al ANCMRR din MAI.

 

 

 

 

 

Au luat cuvântul, între alții, d-nii: Bogdan Ciucă, președintele Comisiei juridice din Camera Deputaților și președintele Academiei de Științe Juridice din România; prof. univ. dr. ing. Adrian Badea, Președintele de Onoare al Academiei Oamenilor de Știință din România; pr. dr. Daniel Bulai, Vicar Episcopal, care a transmis Mesajul Înaltpreasfinției Sale Aurel Percă și Arhiepiscop Mitropolit de București, Conf. univ. dr. Sorin Bădrăgan, de la Institutul Teologic Baptist din București; conf. univ. dr. Ben-Oni Ardelean, de la Facultatea de Teologie Baptistă, Universitatea din București; Înaltpreasfințitul Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei. Prof. univ. dr. Otniel Bunaciu, decanul Facultății de Teologie Baptistă din Universitatea București, a prezentat invitații străini: Prof. univ. dr. Paul Stuart Fidees, Universitatea din Oxford; și prof. univ. dr. Paruș Parușev, Universitatea Liberă din Amsterdam, care în intervențiile lor au arătat influența Sinodului de la Niceea asupra cultului baptist. Au susținut comunicări: prof. univ. dr. Verginia Vedinaș, Deputat; Prof. Univ. Dr. Ștefan Florea, Decanul Facultății de Teologie Ortodoxă și Științele Educației, Universitatea ”Valahia” din Târgoviște; Prof. univ. dr. Narcis Zărnescu, secretar științific al Secției Filosofie, Teologie și Psihologie a AOSR; Asist. univ. dr. Valentin Minoiu, ASE București.

Între invitați au fost prezenți și reprezentanții conducerii ANCMRR din MAI, d-nii: General de brigadă r. dr. Tudor Sandu, președintele Asociației; și dl. General-maior r. dr. medic Mihai-Marius Dan, prim-vicepreședintele asociației. care au apreciat această manifestare deosebită din toate punctele de vedere, organizată de: „camaradul nostru de excepție, general de brigadă r. prof. univ. dr. Mihai Bădescu”. (vezi foto)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.