• În data de 20 ianuarie 2021, președintele A.N.C.M.R.R. din M.A.I., în calitatea sa de vicepreședinte al Consiliului Național al Organizațiilor de Pensionari și al Persoanelor Vârstnice, a luat parte la o întâlnire a membrilor acestei instituții cu ministrul muncii și protecției sociale, doamna Raluca Turcan. Cu această ocazie președinții celor trei federații ale pensionarilor au prezentat doamnei ministru revendicările pensionarilor civili cu privire la majorarea pensiilor, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, precum și îngrijorările acestei categorii de pensionari datorate măririi prețurilor la alimentele de bază și la utilități.

A fost reținută de asemenea, spre studiu și eventuală rezolvare, propunerea ca tichetele anuale de călătorie pe calea ferată, acordate pensionarilor și nefolosite în cursul unui an, să fie preschimbate în bani sau bonuri de masă.

Președintele A.N.C.M.R.R. din M.A.I. a subliniat sprijinul pensionarilor militari din minister față de revendicările pensionarilor civili, ca urmare a faptului că și aceștia au diferite categorii de rude care sunt afectate de măsurile preconizate în acest domeniu.

Ministrul muncii a subliniat că, în ceea ce privește pensiile militare, politica guvernului actual este aceea de a le considera ca pensii de serviciu, cu o reglementare cu totul specifică, caracteristică domeniului militar, spre deosebire de pensiile speciale, referitoare la parlamentari, primari și alte categorii de salariați. De asemenea, doamna ministru a precizat că guvernarea actuală susține dezbaterea și adoptarea de către Camera Deputaților a proiectului de lege, aflat în prezent pe agenda parlamentară, referitor la modificarea și completarea legii 223/2015  privind pensiile militare de stat, elaborat cu consultarea tuturor categoriile de pensionari militari.

 • În data de 6 ianuarie 2021 președintele A.N.C.M.R.R. din M.A.I., general (rtg.) dr. Ioan Hurdubaie a solicitat domnului Lucian-Nicolae Bode, ministrul afacerilor interne și președinte de onoare al Asociației, o audiență, în vederea aducerii la cunoștința sa a unor probleme de interes pentru membrii Asociației.

În data de 21 ianuarie 2021, la sediul Ministerului Afacerilor Interne, delegația A.N.C.M.R.R. din M.A.I., formată din general (rtg.) dr. Ioan Hurdubaie, președinte, general de brigadă (rtg.) Ioan Crăciun, prim-vicepreședinte și general-maior (rtg.) medic dr. Marius-Mihai Dan, vicepreședinte, a fost primită, din însărcinarea domnului ministru,  de către o delegație a M.A.I. compusă din doamna chestor șef Ioana Dorobanțu – secretar general al M.A.I. și comisar șef  Geani Cătălin Nica, secretar general adjunct, însoțiți de experți din cadrul Direcției generale financiare și Direcției generale management resurse umane.

La întrevedere a participat, de asemenea, și domnul general-maior (rtg.) Stelian Dinu, președintele Asociației Veteranilor de Război din M.A.I.

Președintele A.N.C.M.R.R. din M.A.I. și ceilalți membri ai conducerii Asociației au adus la cunoștința reprezentanților conducerii M.A.I. preocupările membrilor Asociației noastre referitoare la:

 • indexarea și actualizarea pensiilor militare, nemulțumirea și îngrijorarea membrilor Asociației față de recentele măsuri ale guvernului de anulare a indexării pensiilor cu rata medie a inflației. A fost subliniată dorința membrilor Asociației ca și din partea conducerii M.A.I. să se susțină că pensiile militare nu sunt pensii speciale, ci sunt pensii de serviciu, ocupaționale (la fel ca și în multe alte state ale Uniunii Europene), care sunt reglementate în acest fel încă de pe vremea domnitorului Alexandru Ioan Cuza;
 • asistența medicală, decontarea medicamentelor gratuite și vaccinarea anticovid. Delegația A.N.C.M.R.R. din M.A.I. a insistat pe urgentarea aprobării Ordinului M.A.I. privitor la această problematică, a propus să se analizeze posibilitatea elaborării unui ordin comun al structurilor componente ale Casei OPSNAJ care să reglementeze în mod unitar, această problemă și, de asemenea, a propus să se studieze posibilitatea implicării unor medici din sistemul civil în acordarea asistenței medicale pentru pensionarii M.A.I.;
 • legătura Asociației cu structurile componente ale M.A.I. și reglementarea bazei legale pentru realizarea unor relații funcționale și permanente, ca urmare a abrogării tacite a OMAI 615/1996. În acest sens delegației M.A.I. i s-a remis un raport privind propuneri pentru reglementarea juridică a acestei chestiuni;
 • înaintarea în gradul următor a cadrelor militare în rezervă și în retragere, inclusiv cu ocazia Zilei Rezervistului Militar, ceea ce implică completarea unui ordin de linie al ministrului;
 • acordarea de decorații și pentru membrii Asociației cu ocazia unor Zile festive;
 • folosirea experienței membrilor Asociației în procesul de pregătire și perfecționare profesională al cadrelor active;
 • modificarea cadrului legislativ care să permită Asociației cadrelor militare în rezervă și în retragere sprijinirea, la nivel central și teritorial, a Asociației Veteranilor de Război din M.A.I. datorită dificultăților crescânde întâmpinate de conducerea acestei asociații și a filialelor județene, ca urmare a diminuării numărului membrilor acesteia;
 • alte chestiuni de ordin organizatoric și logistic, de interes pentru conducerea Asociației, în vederea facilitării contactului operativ cu conducerea M.A.I. și a structurilor componente.

Reprezentanții conducerii M.A.I. au luat notă de problemele prezentate de conducerea Asociației noastre, și-au exprimat acordul deplin pentru sprijinirea Asociației în rezolvarea problemelor prezentate și i-au asigurat pe participanții la întrevedere că acestea vor fi prezentate de urgență domnului ministru al afacerilor interne, urmând ca, în cel mai scurt timp, să ni se comunice și soluțiile găsite pentru rezolvarea favorabilă a acestor solicitări și sesizări.

&&&

 

3 thoughts on “ÎNTÂLNIRI ALE CONDUCERII ASOCIAȚIEI

 1. SALUT INITIATIVA CONDUCERI A NC MRR DIN M A I din 21 ianuarie 2021,aștept răspunsul CONDUCERI MAI să comunice soluțiile găsite pentru rezolvarea solicitărilor și sesizărilor. ION NICOLAE pensionar MAI.

 2. AM TRECUT IN REZERVA CU DREPT DE PENSIE MILITARA IN 31 OCTOMBRIE 2001 DUPA 34 DE ANI ARMATA IN SUBUNITATI DE INTERVENTIE POMPIERI PLUS 7 ANI SERVICIU IN VIATA CIVILA AJUNS CA SUBORDONATI DE AI MEI,ACTUALI MILITARI POMPIERI MILITARI CU 2O-25 ANI INMAI SA IA PANSIE MILITARA CU 1000-15OO LEI MAI MULT CA MINE.FARA EXPLICATII,AM FOST FURAT LA DRUMU MARE DE:ANI MUNCITI IN CIVILIE,DE PENSIA SUPLIMENTARA SI DE PREVEDERILE STATUTULUI CADRELOR MILITARE.CONCLUZIA?M-AM NASCUT PREA DE VREME,AM MUNCIT PREA PUTINI ANI,ORI DUPA EVIDENTE TREBUIA SA FIU MORT!!!!!!!!!!!!!LAMURITIMA-SUNT OFITER IN RETRAGERE…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.